Mi nem tiltjuk a dohányzást, csak a törvény

2012.01.11. 17:10
Figyelmeztető végzést vagy kötelező határozatot kaphatnak az ÁNTSZ-től azok a kocsmák, amelyekben január 1. után még megtűrik a dohányzást. A hatóság azt ígéri, ezekre a helyekre az április elsején lejáró türelmi idő után is visszanéznek az ellenőrök. A szórakozóhelyek kreatív megoldásokat alkalmaznak: hamutartót nem tesznek kis az asztalokra, de miután tájékoztatják a vendéget a tilalomról, engedik a dohányzást.

A kocsmák és szórakozóhelyek többsége már január 1-től megszüntette a dohányzást, holott az ÁNTSZ csak április 1-től bírságol a nemdohányzók védelméről szóló törvény megsértéséért. A január 1-től hatályos törvény szerint zárt helyen nem lehet kijelölni dohányzóhelyet, rágyújtani csak az utcán, a kocsma bejáratától öt méterre lehet (illetve ha ez nem oldható meg, akkor a bejárathoz közelebb is). Ha április 1-től valaki bent dohányzik, az 20-50 ezer forintra bírságolható. Megbüntethetik a szórakozóhelyet is: a szabályok betartatásáért felelős üzemeltetőt vagy alkalmazottat 100-250 ezer forintra, a helyet működtető céget 1-2,5 millió forintra bírságolhatják, ha nem szólítja fel a cigarettázó vendéget a szabályok betartására

kisuzem2
Fotó: Nagy Botond

Az ÁNTSZ az áprilisig tartó türelmi időtől függetlenül is folytat már ellenőrzéseket. Figyelmeztető végzést vagy kötelező határozatot küldhetnek a rendelkezésre jogosultnak, ha nem tartja be a szabályozást, mondta az Indexnek Bitó Katalin az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatalának munkatársa. Aki ilyen figyelmeztetést kapott az első negyedévben, ahhoz később valószínűleg vissza is fognak menni. A vendéglátósok később úgy kerülhetik el a büntetést, ha valamilyen módon rögzítik, hogy felszólították a vendéget a szabályok betartására. Az ÁNTSZ ugyanakkor azokat most is megbírságolhatja, akik olyan helyeken gyújtanak rá (például a nem kijelölt dohányzóhelyeken), ahol a cigarettázást már 2011-ben is tiltotta a törvény.

Az egyik XII. kerületi kis söröző, a Tik-Tak csaposa már január 1-én kirakta az asztalokra a nemdohányzó táblákat. Kérdésünkre azt mondta: tudja, hogy még nem büntethetik meg, de nem is szeretne figyelmeztetést kapni az ÁNTSZ-től és nem akarja, hogy áprilistól is ellenőrizzék. A törzsvendégeknek az elején furcsa volt, hogy bent nem lehet dohányozni, de a sörözőnek van terasza is, így ott mindenki rágyújthat.

A Böszörményi úti Tik-Takban már csak a teraszon lehet dohányozni
A Böszörményi úti Tik-Takban már csak a teraszon lehet dohányozni
Fotó: Nagy Botond

A VII. kerületi 400 nevű kocsmában a következő hónapokra úgy készülnek, hogy kiírják több helyre, bent tilos a dohányzás, és szólnak mindenkinek, hogy nem lehet cigizni. Kint, a kocsma előtt kialakítanak egy helyet, ahová ernyőket tesznek ki az eső ellen, és ott legálisan dohányozhatnak a vendégek.

A 400-zal szemben lévő Mika Tivadar Mulató tulajdonosa, Kápolnai Gábor azt mondja, ők nem fasiszta módon állnak a kérdéshez. „Mi nem azt mondjuk, hogy senki ne gyújtson rá, csak azt írtuk ki tájékozató jelleggel, hogy a január 1-én életbe lépő törvény szerint zárt helyen tilos dohányozni. A nálunk dolgozók nem gyújthatnak rá, nekik ki kell menniük, ha el akarnak szívni egy cigit.  Az asztalokra nem rakunk ki hamutartókat, de ha látjuk, hogy a vendég rágyújtana, odavisszük neki az asztalhoz, és ha elmegy rögtön elvisszük. Április 1-től természetesen mindenkit megkérünk arra, hogy csak kint dohányozzon. "

A 400 előtt,  a Kazinczy utcában
A 400 előtt, a Kazinczy utcában

A Mika tulajdonosa egyébként helyesli a törvényt, de azt mély butaságnak tartja, hogy ezt egy gumiszabállyal, három hónap türelmi idővel akarják bevezetni. „Ez senkinek sem jó. Az egyik hely megszünteti a dohányzást, a másik nem, és így valaki hátrányba kerül". Április 1-től a Mikának nem lesz gondja a törvény betartásával, a hely oldalsó ajtaja a teraszra nyílik, ami magánterület, ott jelölik majd ki a dohányzóhelyet. Ez több VI-VII. kerületi helynél viszont gondot fog okozni. „Olyan helyeken, ahol egymás mellett vannak a kávézók, és a dohányzóhely csak a bejárattól öt méterre lehet, messzire el kell majd gyalogolnia annak, aki rá akar gyújtani" – mondta Kápolnai Gábor.

A Klauzál téren található Kisüzemben egyelőre átmeneti állapot van, de ez a hely is igyekszik mindenben alkalmazkodni az új szabályokhoz. Este hétig egyáltalán nem lehet dohányozni, a vendégeket megkérik, hogy kint gyújtsanak rá. „Este, amikor már több vendég van, előfordul, hogy rágyújtanak, ezt nem mindig tudjuk ellenőrizni, de ilyenkor is igyekszünk szólni a dohányosoknak" – mondta Dreissiger László, a Kisüzem egyik tulajdonosa. A hely egyébként már a március 31-ig tartó türelmi idő lejárta előtt szeretne mindenben megfelelni az új törvénynek. A szomszédos Ellátóval közösen a Klauzál tér sarkán szeretnének kijelölni egy szabadtéri dohányzóhelyet.

A Kisüzem, a Klauzál tér sarkán
A Kisüzem, a Klauzál tér sarkán

A VI. kerületi Anker Klubban sem teszik már ki a hamutartókat, és ki van írva az is, hogy tilos a dohányzás, leginkább csak nappal tartják be a vendégek a korlátozást, éjszaka előfordulnak cigizők. A klubból – ahol még nem volt ellenőrzés – még nem dobtak ki senkit azért, mert rágyújtott, csak rászóltak, de áprilistól már ők is keményebben betartatják majd a korlátozást.

A Ferenciek terén lévő Ibolya presszóban is eltűntek a hamutartók az asztalokról, és most készülnek a dohányzás tilalmára figyelmeztető táblák. A presszóban kérdésünkre azt mondták, ha valaki rágyújt, visznek neki hamutartót, de szólnak neki, hogy lehetőleg kint dohányozzon. A bejárattól öt méterre már kiraktak egy álló hamutartót, a többség ott dohányzik. „Azt tapasztaljuk, hogy a vendégek toleránsak, ha szólunk nekik, inkább kimennek dohányozni" – mondta az egyik pultos.