Ella, Linda
2 °C
6 °C

Mi nem tiltjuk a dohányzást, csak a törvény

2012.01.11. 17:10
Figyelmeztető végzést vagy kötelező határozatot kaphatnak az ÁNTSZ-től azok a kocsmák, amelyekben január 1. után még megtűrik a dohányzást. A hatóság azt ígéri, ezekre a helyekre az április elsején lejáró türelmi idő után is visszanéznek az ellenőrök. A szórakozóhelyek kreatív megoldásokat alkalmaznak: hamutartót nem tesznek kis az asztalokra, de miután tájékoztatják a vendéget a tilalomról, engedik a dohányzást.

A kocsmák és szórakozóhelyek többsége már január 1-től megszüntette a dohányzást, holott az ÁNTSZ csak április 1-től bírságol a nemdohányzók védelméről szóló törvény megsértéséért. A január 1-től hatályos törvény szerint zárt helyen nem lehet kijelölni dohányzóhelyet, rágyújtani csak az utcán, a kocsma bejáratától öt méterre lehet (illetve ha ez nem oldható meg, akkor a bejárathoz közelebb is). Ha április 1-től valaki bent dohányzik, az 20-50 ezer forintra bírságolható. Megbüntethetik a szórakozóhelyet is: a szabályok betartatásáért felelős üzemeltetőt vagy alkalmazottat 100-250 ezer forintra, a helyet működtető céget 1-2,5 millió forintra bírságolhatják, ha nem szólítja fel a cigarettázó vendéget a szabályok betartására

kisuzem2
Fotó: Nagy Botond

Az ÁNTSZ az áprilisig tartó türelmi időtől függetlenül is folytat már ellenőrzéseket. Figyelmeztető végzést vagy kötelező határozatot küldhetnek a rendelkezésre jogosultnak, ha nem tartja be a szabályozást, mondta az Indexnek Bitó Katalin az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatalának munkatársa. Aki ilyen figyelmeztetést kapott az első negyedévben, ahhoz később valószínűleg vissza is fognak menni. A vendéglátósok később úgy kerülhetik el a büntetést, ha valamilyen módon rögzítik, hogy felszólították a vendéget a szabályok betartására. Az ÁNTSZ ugyanakkor azokat most is megbírságolhatja, akik olyan helyeken gyújtanak rá (például a nem kijelölt dohányzóhelyeken), ahol a cigarettázást már 2011-ben is tiltotta a törvény.

Az egyik XII. kerületi kis söröző, a Tik-Tak csaposa már január 1-én kirakta az asztalokra a nemdohányzó táblákat. Kérdésünkre azt mondta: tudja, hogy még nem büntethetik meg, de nem is szeretne figyelmeztetést kapni az ÁNTSZ-től és nem akarja, hogy áprilistól is ellenőrizzék. A törzsvendégeknek az elején furcsa volt, hogy bent nem lehet dohányozni, de a sörözőnek van terasza is, így ott mindenki rágyújthat.

A Böszörményi úti Tik-Takban már csak a teraszon lehet dohányozni
A Böszörményi úti Tik-Takban már csak a teraszon lehet dohányozni
Fotó: Nagy Botond

A VII. kerületi 400 nevű kocsmában a következő hónapokra úgy készülnek, hogy kiírják több helyre, bent tilos a dohányzás, és szólnak mindenkinek, hogy nem lehet cigizni. Kint, a kocsma előtt kialakítanak egy helyet, ahová ernyőket tesznek ki az eső ellen, és ott legálisan dohányozhatnak a vendégek.

A 400-zal szemben lévő Mika Tivadar Mulató tulajdonosa, Kápolnai Gábor azt mondja, ők nem fasiszta módon állnak a kérdéshez. „Mi nem azt mondjuk, hogy senki ne gyújtson rá, csak azt írtuk ki tájékozató jelleggel, hogy a január 1-én életbe lépő törvény szerint zárt helyen tilos dohányozni. A nálunk dolgozók nem gyújthatnak rá, nekik ki kell menniük, ha el akarnak szívni egy cigit.  Az asztalokra nem rakunk ki hamutartókat, de ha látjuk, hogy a vendég rágyújtana, odavisszük neki az asztalhoz, és ha elmegy rögtön elvisszük. Április 1-től természetesen mindenkit megkérünk arra, hogy csak kint dohányozzon. "

A 400 előtt,  a Kazinczy utcában
A 400 előtt, a Kazinczy utcában

A Mika tulajdonosa egyébként helyesli a törvényt, de azt mély butaságnak tartja, hogy ezt egy gumiszabállyal, három hónap türelmi idővel akarják bevezetni. „Ez senkinek sem jó. Az egyik hely megszünteti a dohányzást, a másik nem, és így valaki hátrányba kerül". Április 1-től a Mikának nem lesz gondja a törvény betartásával, a hely oldalsó ajtaja a teraszra nyílik, ami magánterület, ott jelölik majd ki a dohányzóhelyet. Ez több VI-VII. kerületi helynél viszont gondot fog okozni. „Olyan helyeken, ahol egymás mellett vannak a kávézók, és a dohányzóhely csak a bejárattól öt méterre lehet, messzire el kell majd gyalogolnia annak, aki rá akar gyújtani" – mondta Kápolnai Gábor.

A Klauzál téren található Kisüzemben egyelőre átmeneti állapot van, de ez a hely is igyekszik mindenben alkalmazkodni az új szabályokhoz. Este hétig egyáltalán nem lehet dohányozni, a vendégeket megkérik, hogy kint gyújtsanak rá. „Este, amikor már több vendég van, előfordul, hogy rágyújtanak, ezt nem mindig tudjuk ellenőrizni, de ilyenkor is igyekszünk szólni a dohányosoknak" – mondta Dreissiger László, a Kisüzem egyik tulajdonosa. A hely egyébként már a március 31-ig tartó türelmi idő lejárta előtt szeretne mindenben megfelelni az új törvénynek. A szomszédos Ellátóval közösen a Klauzál tér sarkán szeretnének kijelölni egy szabadtéri dohányzóhelyet.

A Kisüzem, a Klauzál tér sarkán
A Kisüzem, a Klauzál tér sarkán

A VI. kerületi Anker Klubban sem teszik már ki a hamutartókat, és ki van írva az is, hogy tilos a dohányzás, leginkább csak nappal tartják be a vendégek a korlátozást, éjszaka előfordulnak cigizők. A klubból – ahol még nem volt ellenőrzés – még nem dobtak ki senkit azért, mert rágyújtott, csak rászóltak, de áprilistól már ők is keményebben betartatják majd a korlátozást.

A Ferenciek terén lévő Ibolya presszóban is eltűntek a hamutartók az asztalokról, és most készülnek a dohányzás tilalmára figyelmeztető táblák. A presszóban kérdésünkre azt mondták, ha valaki rágyújt, visznek neki hamutartót, de szólnak neki, hogy lehetőleg kint dohányozzon. A bejárattól öt méterre már kiraktak egy álló hamutartót, a többség ott dohányzik. „Azt tapasztaljuk, hogy a vendégek toleránsak, ha szólunk nekik, inkább kimennek dohányozni" – mondta az egyik pultos.

 
 

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.