Utcára mennek a fideszes civilek

2012.01.11. 09:06

"Magyarország népe egyszer már megismerte a világ ellenszenvének szörnyű következményeit, amikor ugyancsak elfogult híradások következtében védtelenül álltunk a trianoni ítélőszék bírái előtt. Nem akarjuk, hogy ez a szörnyű pillanat megismétlődjék" – áll a Békemenet Magyarországért facebook-csoport felhívásában.

A kezdeményezőkhöz csatlakozott a Fidesz-közeli, Fricz Tamás politológus által alapított Civil Összefogás Fóruma. A kezdeményezők a Fidesz holdudvarához tartoznak, köztük van a Magyar Hírlap tulajdonosa, Széles Gábor, a lap munkatársai közül Bayer Zsolt, Stefka István vagy Szentmihályi Szabó Péter, Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője, az eddás Pataki Attila és Bíró Ica is.

A mai Magyar Hírlap vezércikkében Bayer Zsolt ezzel indokolja a tüntetést: "A tömeg pedig áll és vár. Zsigereiben érzi, ez az ő kormánya, s azt is, ha ezt a kormányt le tudja váltani az IMF, a szemét Le Monde meg a Nyugat akárhány hülye politikusa, akkor ők is le lesznek váltva. Akkor a magyar életlehetőségek is le lesznek váltva. Akkor megmaradhatunk lótuszzabáló disznóknak, csak a lótusz lesz egyelőre korlátozva, mert túl hedonisták voltunk ez idáig, és túl sokat fogyasztottunk."

A kormányt támogató civilek jövő szombaton a Hősök terén találkoznak, onnan mennek az Országházig. A résztvevőket arra kérik, hogy mécsest vagy gyertyát, illetve nemzeti színű zászlót hozzanak magukkal, valamint öltsék fel legszebb ruhájukat.

A párttagság részéről közben egyre nagyobb nyomás nehezedik a Fideszre, hogy kormánypárti tüntetéssel válaszoljanak az ellenzék akcióira, illetve a magyar kormányra nehezedő nemzetközi nyomásra. A Népszabadság hétfői száma arról írt, hogy ez téma volt a Fidesz elnökségében is, ahol Kósa Lajos alelnök azon az állásponton volt, hogy hidegben nehéz mozgósítani.

Martonyi János külügyminiszter a Guardianben kedden megjelent interjúban arról beszélt, hogy a kormányerők szerinte tízszer annyi embert tudnának kivinni az utcára, mint az ellenzék. Azt is hozzátette, hogy nem ez a céljuk, mivel a demokratikus párbeszédnek nem az az útja, ki hány embert visz az utcára.

A Fideszhez közeli civilek tüntetését a Fidesz hivatalosan nem kommentálta.