Vitatkozás helyett sokkal jobb röhögni

2012.01.12. 15:44 Módosítva: 2012.01.12. 17:07
Jól beletaláltak a szervezők, amikor a "Szóval?!" nevű országos vitaverseny három témája közül az egyiknek az "EU és a gazdasági válság"-ot választották. Ha lenne "Majdnem-Ausztriánál sokkal jobb Nyugat-Fehéroroszországnak lenni?" téma is, már gyanakodnánk, de olyan sajnos nincsen.

A versenyen 3 fős középiskolás csapatok gyakorolhatják, hogyan kell úgy vitatkozni, hogy az ember az ellenfelét nem hasonlítja különféle kisemlősökhöz, hüllőkhöz és kereszténydemokrata poltikusokhoz, hanem a közönséget próbálja meg észérvekkel meggyőzni. Mivel a Szóval?! az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a Külügyminisztérium közös kezdeményezése, a versenyen csupa Európához kapcsolódó témában lehet csiszolni a gimisek kommunikációs képességeit.

03
Fotó: Huszti István

Nem az a lényeg, hogy kinek van igaza, az a fontos, hogy meggyőzően tudjunk előadni - sugalmazza a kiírás pédául azzal, hogy a versenyzők minden meccs felénél oldalt cserélnek, vagyis az addigi ellenérvelő onnantól a dolog igazáról próbálja meggyőzni a zsűrit.

Az élet és az ügyesen lavírozó magyar kormány a szervezők segítségére sietett, így a klasszikusan unalmasnak tartott EU-s témák 2012 elejére viccesebbekké váltak, mint egy Bud Spencer-film. Szűcs Tamás, a Bizottság budapesti képviseletének vezetője ezt diplomatául úgy fogalmazta meg, hogy "a távolinak tűnő témák is közelebb állnak a mindennapjainkhoz, mint gondolnánk".

Most, hogy Magyarország össztűz alatt van, még fontosabb, hogy értsük egymást és el tudjuk mondani, mi miért történik - fogalmazott Győri Enikő, a Külügyminisztérium EU-ügyekért felelős államtitkára, mi pedig kimondhatatlanul irigyeltük azért, hogy ő érti.

Azt is mondta, hogy minden vitának jót tesz a humor, amit saját élettpasztalatból annyiban módosítanék, hogy bármilyen vita helyett jobb muri a funkciótlan viccelődés. Fábry Sándor és Hajós András ezt pár perccel később fényesen be is bizonyították.

01

Az össze-vissza röhögés előtt Takács Viktória még ismertette a vitaverseny alapszabályait. Mindig van egy tételmondat, amit az egyik fél támogat, a másik tagad. Mindkét félnek 4-4 darab, 2 perces felszólalási lehetősége van. Félidőben pedig szerepet cserélnek. Ja és nem egymást, hanem a közönséget igyekeznek meggyőzni.

Ezután jött Fábry és Hajós, akik bemutatták, hogyan nem szabad vitázni, illetve azt is, hogy a tilos dolgok a legjobbak az életben. Hajós András is slágfertigebb, mint bármelyikünk, Fábry viszont ezen a röpke haknin is megmutatta, hogy élőben még mindig nincsen nála viccesebb ember Magyarországon, pedig Matolcsy György hányszor nyilatkozott az elmúlt hónapokban. "Az egységes EU egy utópia" tételmondat ellen érvelve Fábry onnan indított, hogy egy nádszál törékeny, 100 nádszál erős, egy ropi törékeny, száz ropi is, de legalább nagyobb erőt igényel eltörni, de mégse kezdhetek élő poénok felidézésébe, pedig az "örök ellenségünk a vízszintes és a függőleges" tényleg nem volt rossz, a faszos poénokról nem is beszélve.

07

Szóval kemény lesz a diákok dolga, az országos döntőt április végén tartják, addig úgyis kiderül, van-e még értelme érvelő diskurzust folytatni európai témákról.