A plágiumgyanú kivizsgálását követelik doktorok

2012.01.16. 17:49
Petíciót nyújtott be hét PhD fokozattal rendelkező kutató a Schmitt Pál köztársasági elnök doktori disszertációját övező plágiumgyanú kivizsgálásáért.

A Semmelweis Egyetem rektorának, a nemzeti erőforrás miniszternek és a Magyar Tudományos Akadémia elnökének címzett beadványt hét doktor publikálta a peticiok.com-on hétfőn.

A Semmelweis Egyetem korábbi közleményére reagálva azt írják: "az eljárás szabályos volta nem függ össze a munka eredetiségével, ezért a plágium gyanúját csak tisztességes, alapos és mindenre kiterjedő vizsgálat - tehát a különböző szövegek gondos, szakértő összehasonlítása - után vethetjük el".

Úgy érvelnek: ha egy ilyen, bizonyítékokkal alátámasztott váddal nem foglalkoznak, azzal a magyar tudományos élet intézményeit hiteltelenítik el. Ez véleményük szerint akár oda is vezethet, hogy a jövőben a magyar kutatók munkáit külföldön gyanakvással fogadják.

A hvg.hu múlt szerdán azt írta, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök 1992-es doktori disszertációjának nagy része megegyezik egy bolgár sportkutató tanulmányával: a 215 oldal legnagyobb része, mintegy 180 oldal Nikolaj Georgiev francia nyelvű munkájának többnyire szó szerinti fordítása és átvétele, ami felveti a plágium gyanúját.

A Köztársasági Elnöki Hivatal visszautasította a plágiumvádat.

Tóth Miklós, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának dékánja múlt pénteken közleményében úgy foglalt állást: nincs ok azt feltételezni, hogy nem kellően megalapozott döntést hozott az a bizottság, amely húsz évvel ezelőtt elbírálta Schmitt Pál doktori disszertációját, a kisdoktori cím kiadása az általános eljárásrendnek megfelelően, szabályszerűen történt, a szakértők szerint az értekezés tartalma megfelelt az akkori követelményeknek.

Az MTI-nek a PhD fokozat az doktorandusz

Az MTI által kiadott hírben (amit az Index is szóról szóra átvett) doktoranduszokról van szó, amit néhány olvasói jelzés után korrigáltunk, a petíció aláíróit ellenőrizve. A doktorandusz és a doktor között az a különbség, hogy míg az előbbi még csak biciklizik a címért, az utóbbi már meg is szerezte azt. Így jóval nagyobb hitele van plágium-ügyben annak a petíciónak, amit nem doktoranduszok, hanem doktorok írtak alá.