Szijjártó szerint furcsa a Schmitt-ügy időzítése

2012.01.16. 09:26 Módosítva: 2012.01.16. 09:27

A miniszterelnök szóvivője szerint minősíthetetlen "bulvárkacsa" a Schmitt Pál köztársasági elnökkel szemben felmerült plágiumgyanú, amelynek meglehetősen furcsa az időzítése.

Szijjártó Péter hétfőn a TV2 Mokka című műsorában úgy fogalmazott: méltatlannak tartja, hogy "egy ilyen bulvárkacsába próbálják belekeverni a köztársasági elnököt".

Mint mondta, szerinte kissé gyanús és meglehetősen furcsa az ügy időzítése, hiszen egy nappal azután került nyilvánosságra ez a "bulvárkacsa", hogy az államfő a diplomáciai vezetőknek tartott fogadáson nagyon határozottan kiállt Magyarország mellett, a támadásokkal szemben.

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor miniszterelnök beszélt-e az ügyben Schmitt Pállal, a szóvivő azt válaszolta: a kormányfő és az elnök rendszeresen egyeztet, de arról nem tud, hogy erről a kérdésről szót ejtettek volna.

Az Index által megkérdezett politikusok szerint a sajtóbotrány ellenére sem fogják távozásra kérni Schmitt Pált. A kormánypártok név nélkül nyilatkozó vezetői szerint Schmitt renoméját már a sorozatos helyesírási problémák megtépázták, a most kipattant botrány csak rátett egy lapáttal. A fideszesek mindamellett biztosak benne, hogy Schmitt ezt is túléli.

A TV2 hétfő reggeli műsorában a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatandó tárgyalásokról szólva Szijjártó Péter azt mondta, Magyarország és az IMF céljai közösek: ahogyan azt a valutaalap is elvárja a programjaiban részt vevő országoktól, úgy a magyar kormány is szigorú költségvetési politikát folytat, három százalék alatti hiányban érdekelt, és a kabinet is növekedést szeretne.

Az EU magyar törvényekkel kapcsolatos kifogásait érintően a miniszterelnök szóvivője úgy fogalmazott: az Európai Unió az egyik legklasszikusabb demokratikus szervezet, vagyis nem diktátumokban gondolkodik, hanem – "minden bizonnyal" – érveket sorakoztat majd fel a javaslatai mögé.