Schmitt Pál megszólal a rádióban

2012.01.18. 07:53

Schmitt Pál a Kossuth rádiónak adott szerda reggeli interjúban tagadta, hogy plagizált volna.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Mindenkinek jó munkát kívánunk.

  • A csütörtöki egri programról azt mondta: a főiskola vezetői kérésére – a vizsgaidőszak miatt – inkább gimnáziumban tart osztályfőnöki órát, a tanítást ugyanis könnyebb felfüggeszteni, mint a vizsgát.

  • Schmitt feladata az, hogy védje a nemzetközi közvélemény előtt az alaptörvényt. Legközelebbi lépései között említette: a finn elnökasszony meghívására Helsinkibe utazik, ahol kilenc európai vezetővel találkozik. Idén Rio de Janeiróba is elmegy.

  • A kormánynak és a parlamentnek nem okoz nehézséget az EU által kért javítások kezelése. Vagy megvédik vagy javítják a passzusokat. Schmitt nem érzi, hogy a jegybanki függetlenséget meg kéne védeni. A nemzeti bankok a világon mindenhol függetlenek ugyan, de a kormányokkal szorosan együttműködve dolgoznak. A bank anyagi és a strukturális függetlensége megkérdőjelezhető. A másik két kérdés, az ombudsmanról és a bírói nyugdjíazásról szóló, méltányolható.

  • A riporter szerint nem annyira csitul a zaj, hiszen a sarkalatos törvényekben rejlik a lényeg. Ezzel Schmitt is egyetért, ezek adják az esszenciáját. Schmitt tiszte az, hogy alkotmányosan vizsgálja a törvényeket, és ő nem talált ebben alkotmányellenes passzust. Schmitt 10-12 oldalas kivonatokat szokott kapni a törvényekből.

  • A továbbiakban a disszertációról nem lesz szó. Az alaptörvényről elmondta, hogy nagyon fontos dokumentum. Az alkotmányt ugyan támadták, de csitul a csatazaj, mivel ez egy igazi magyar hitvallás, és igazi európai alkotmány.

  • Az egyetemi vizsgálatról Schmitt elmondta, végre pont kerülhet az ügy végére, reméli, hogy tisztázni tudja magát a vád alól. Semmi mást nem tud feltételezni, csak a rosszindulatot. Azt mondja, a törzsanyag az tényanyag, a maradék 30-32 oldalon viszont olyan következtetést von le, ami előrevisz.

  • Az opponenst és a konzulenst nem Schmitt jelölte, nekik anyagi előnyük nem származott, társadalmi munkában vettek részt az olimpiai mozgalomban. Pénz járt-e Schmittnek? Aki ezt föltette, Schmitt szerint nem tudja, hogy a kisdoktoriért nem jár anyagi kompnzáció.

  • Milyen új eredményt lehet közzétenni egy olyan jól kutatott területről, mint az újkori olimpia? Schmitt szerint sok mindent, például a doppingot, vagy újonnan felvett sportágakat.

  • Georgievvel személyesen is találkozott, aki nagyon örült, amikor megtudta, hogy egy olimpiai bajnok felhasználta a könyvét. A riporter közbevetette, hogy Georgiev ezt már nem tudja megerősíteni, mert meghalt, a lánya viszont nem tudott arról, hogy közösen dolgoztak volna a tudományos munkán. Schmitt szerint rosszul volt feltéve Georgiev lányának a kérdés, és igenis ismerték egymást.

  • Schmitt a plágium szót nem szívesen használja, mivel az a szellemi termék eltulajdonítását jelenti, ő viszont szerepelteti a felhasznált irodalom között. Lábjegyzetelni nem kellett, ezt a szabályt ugyanis az egyetem akkori vezetése hozta, ezt a bírálók is megfelelőnek találták. Georgiev munkáját a dolgozatban az első helyen szerepeltette a felhasznált irodalom között.

  • Schmitt segítséget kapott az opponenstől és a konzulenstől, valamint a bolgár sporttörténésztől. A doktori törzsadatokra épül, kérdés, ki milyen következtetést von le a tényadatokból. 21 forrása volt, köztük Georgiev könyve, és ő is a törzsanyagból indult ki, pl. volt-e női vívás a berlini olimpián.

  • Napok óta sajtótámadások érik a köztársasági elnököt, vezeti fel a riporter az interjút. Schmitt nem gondolta, hogy kétszer is meg kell védenie a doktoriját, de elhatározta, hogy megírja, még akkor is, ha javában készült MOB-elnökként az 1992-es olimpiára.

  • A Kossuth rádióban már a fél nyolcas híreket mondják. Benzinár, Azori-szigetek, EU-vizsgálat. Hogy élő lesz az interjú, vagy már felvették, azt nem tudni, de majd nyilván kiderül.

  • Schmitt a nyilvánosság előtt először hétfőn jelent meg egy államtitkári kinevezés alkalmából. A szereplésből nem akarunk messzemenő következtetést levonni, de mintha tényleg nem lenne a topon.

  • Az elnök a január elsején életbe lépett új alaptörvény és a Magyarországot ért támadások mellett a doktori disszertációjáról is nyilatkozni fog. Ez már csak azért is figyelemreméltó, mert néhány nappal korábban Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője még azt mondta: "Egy ilyen méltatlan bulvárkacsával nem kívánunk foglalkozni".

    Nos, az "alaptalan bulvárkacsával" most maga az elnök foglalkozik.

  • Körbeüljük a rádiót, akárcsak az 1954-es vébédöntőn apáink és nagyapáink. Schmitt Pál szólal meg a készülékben, a nyilvánosság előtt először azóta, hogy a HVG-n megjelent a plágiumgyanús kisdoktori disszertációjáról szóló hír.