Női szál a Deutsch–Lázár-viszályban

2012.01.19. 07:05
Néhány, a nyilvánosság előtt tett beszólásból vált az elmúlt hetekben széles körben ismertté, hogy Lázár János fideszes frakcióvezető és Deutsch Tamás fideszes uniós képviselő nem szeretik egymást. A két politikus kapcsolatában a nagy törés akkor következett be, amikor Lázár városában, Hódmezővásárhelyen 2009-ben elterjedt, hogy a Fidesz Deutschot küldi polgármesternek. Bonyolította a helyzetet, hogy Lázár kabinetirodáját Deutsch akkori barátnője vezette. Őt hamarosan le is építették.

Hosszú múltra tekint vissza a Fidesz két ismert személyisége között az az ellentét, amely az elmúlt hetekben sajtónyilvánosságot kapott.

Lázár János, a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának vezetője egy interjúban alpárinak minősítette Deutsch Tamás stílusát, és gúnyos hangnemben kritizálta, amiért ugróiskolás performansszal tiltakozott a köztévében uralkodó állapotok ellen Lomnici Zoltán kiretusálása után. Lázár szerint egy polgári párt képviselőjéhez méltatlan az uniós képviselő viselkedése. Az erős beszólásra Deutsch is reagált: twitteroldalán kiposztolta, hogy Lázár szemtől szemben nem mondott neki semmit, pedig az interjúban beígérte, hogy be fog olvasni.

lazar deutsch

A Lázár és a Deutsch közötti ellenszenv forrásaink szerint akkor alapozódott meg, amikor 2009-ben Hódmezővásárhelyen elterjedt az szóbeszéd, hogy a Fidesz a választások után Deutsch Tamást viszi le a városba, hogy átvegye a polgármesterséget Lázártól, akire viszont valamilyen magas kormányzati szerepkörben számít majd Orbán Viktor. Lázár János sokáig a honvédelmi minisztérium vezetésének esélyese volt, végül azonban a Nemzeti Erőforrás Minisztérium irányítását kínálta fel neki a pártelnök.

A városi pletyka alapját az szolgáltatta, hogy Deutsch 2008 tavasza óta gyakori vendég volt a városban, miután összejött a polgármesteri kabinetet vezető Juhász Tündével, aki fiatal kora ellenére (most 38 éves) több mint egy évtizede közismert szereplője a hódmezővásárhelyi politikának. Juhász már Rapcsák András polgármestersége idején befolyásos poszton volt a városházán, 2000-ben pedig majdnem ő lett a köztársasági megbízott, akinek rendet kellett volna tenni a működésképtelen városi közgyűlésben. Később, egy, a Deutsch Tamás által vezetett Ifjúsági és Sportminisztériumba tett kitérő után hat éven át Lázár polgármester politikai tanácsadója volt, és ő vezette a 40 fős kabinetirodát is.

A 2010-es választások előtti időszakban a Fidesz vezető politikusai sem tudhatták, hogy pontosan milyen posztot szán majd nekik a pártelnök, sőt Orbán Viktor sokszor kifejezetten versenyeztette párttársait, és ugyanazon feladatköröket több emberének is kiadta, amivel több személyi ellentét magvát is elvetette.

Forrásaink szerint a hódmezőváráshelyi polgármesterség sorsa körüli bizonytalanság is ilyen volt, jóllehet Lázár később olyan megoldást választhatott, amely nem volt összeférhetetlen a városvezetői poszttal: frakcióvezető lett, és megnyerte a 2010-es polgármester-választást is, Deutsch pedig azt állította, sohasem akarta elhódítani Lázár hátországát.

Tény, hogy a szülési szabadság után újra munkába álló Juhász Tünde nem vezethette tovább a városháza kabinetjét, politikai kinevezetti állását ugyanis megszüntették. A város jegyzője, Korsós Ágnes kérdésünkre cáfolta, hogy a leépítésnek köze lett volna a városi pletykákhoz, és leszögezte, Juhász Tündét saját kérésére mentették fel munkaköréből.

A Blikk hétfői cikkében azt írta, hogy a 2008 óta tartó Deutsch-Juhász-kapcsolat időközben véget ért.