Orbán: Két vitás kérdés van az EU-val

2012.01.20. 08:10

Orbán Viktor szerint nincs különös akadálya annak, hogy a Brüsszel által kifogásolt magyar törvények ügyét rendezzék. A kormányfő az MR1 Kossuth rádió 180 perc című műsorában azt mondta: ezeket a kérdéseket a csütörtöki kormányülésen meg is tárgyalták. Orbán Viktor kormányfő arra számít, hogy kedden Brüsszelben politikai megállapodás jöhet létre közte és José Manuel Barroso európai bizottsági elnök között.

Mint mondta: a jegybank és a PSZÁF funkcióinak összevonására az EU más megoldást javasol, de ez számukra nem elfogadható, ezért a legegyszerűbb, ha visszavonják az ezzel kapcsolatos jogszabályhelyeket, és ez a két szervezet inkább továbbra is külön működik majd.

Orbán egy kérdést említett, amelyben nehezebbnek látja a megegyezést. Mint mondta, nem fognak vita nélkül egy lépést hátrálni abban, hogy a jegybank elnöke, illetve a monetáris tanács tagjai tegyenek esküt az alkotmányra. Orbán megjegyezte, óvatos abban is, hogy a jegybank vezetőire ne vonatkozzon a 2 millió forintos fizetési plafon. Ezzel kapcsolatban az EU-nak nincsenek megfelelő érvei. Brüsszel szerint ez csak egy általános bérrendezés keretében lehetséges, de Orbán úgy látja, Magyarországon épp ez történt: a közhivatalnokokra egységesen vonatkozik ez a fizetési maximum.

Az interjúban Orbán azt mondta: ugyan hangzottak el szóbeli utalások arra, hogy a vitás kérdések rendezése az EU-val az IMF-fel folytatott hivatalos tárgyalások megkezdésének előfeltételét jelentik, de erről a kormányfő még semmilyen írásos megerősítést nem látott.

A kormányfő azt mondta: "már az is jó lett volna, ha az IMF-fel tegnap megállapodunk". Ugyan Magyarország nem szorul hitelre, de a mai bizonytalan világban szükség van egy ilyen biztosításra. Orbán hangsúlyozta: "Azért ülünk le, hogy olyan megállapodást kössünk, amely szolgálja Magyarország érdekeit. Olyanokat, amelyek ellentétesek az ország érdekével, azokat természetesen valahogyan el kell kerülnünk, vissza kell utasítanunk, más megoldást kell javasolnunk."