Százezres tömeg tüntetett a kormány mellett Budapesten, miközben a Várban néhány százan tüntettek ellene.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Három tüntetés zajlik egy időben Budapesten. A legnagyobb tömeget a kormánypárti tüntetés mozgatja meg, a résztvevői a Hősök teréről indulnak el 4 után, és a Parlamenthez mennek. A Dísz téren Schmitt Pálra kihegyezett kormányellenes tüntetés zajlik, a Sándor-palotánál pedig maroknyi ember szidja a monetáris diktatúrát.

  • Alkalmi tudósítóink a város minden részéből ünneplőbe öltözött emberek kisebb-nagyobb csoportjáról számoltak be. Sokan viselnek kokárdát, vagy visznek nemzetiszínű zászlót. Valami azt súgja nekünk, hogy ők nem a Sándor-palotához tartanak. Ilyen csoportok felbukkanásáról küldött jelentést a Széll Kálmán téri, Szentlélek téri, valamint a 155-ös buszon tartózkodó mobil tudósítónk.

  • A Zöld Baloldal a Parlament előtt demonstrált jóval azelőtt, hogy a kormánypárti tüntetők egyáltalán elkezdtek volna gyülekezni a Hősök terén. Fotóriporterünk azt tapasztalta, hogy a tüntetésén körülbelül húszan jelentek meg, és két aktivista pénzt szórt szét a földön, arra célozva, hogy a fideszes tüntetők nagyon olcsón adták el magukat.

    Kiderült azonban, hogy nem lehet csak úgy pénzzel dobálózni, a rendőrség ugyanis köztisztasági szabálysértés miatt eljárást indított az aktivisták ellen. A szétszórt pénz főleg egy- és kétforintosokból áll, amiket már kivontak a fogalomból, és még használható ötforintosokat pedig a járókelők hamar felkapkodták.

  • Hősök tere: Körülbelül harminc százalékos a lefedettség a Hősök terén, bő húszezer ember lehet már. Az átlagéletkor inkább 50 pluszos. Az Ötvenhatosok terén lévő parkolóban 43 busz áll, és legalább húsz kisbusz. Itt van a paloznaki önkormányzat busza, és az erdőhorváti polgármesteri hivatal busza is, amin ott virít az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program logója. Vajon Bajnai Gordon előre tudta, hogy erre a célra is jó lesz a vidékfejlesztés?

  • Sándor-palota: A Sándor-palota előtt a Magyarok Szövetsége kb. 30 fővel demonstrál a monetáris diktatúra ellen. "Soha nem volt köztársaság" - mondja a bocskais szónok, aki állítása szerint a magyar nemzetet képviseli, és szerinte a királyság működött jobban. Petíciót fognak átnyújtani az államfőnek a nemzetállamok Európájáért.

    Fotó: Szémann Tamás
  • Hősök tere: A kormány melletti tüntetés a küldföldnek is szól, ezért több angol nyelvű transzparenst is látni: Orbán=secured pension, Read the lies és rajta a New York Times, a Spiegel, a Le Monde és a Guardian logója. A magyar nyelvű feliratok azt üzenik, hogy "Gátat a világuralmi tébolynak" és
    "Gátat Magyarország gyalázóinak". Hiába mondja bárki, hogy a kormány nem kap támogatást külföldről. A tüntetők helységnévtáblákat is hoztak és látható, hogy vannak itt Csíkból és a Felvidékről is.

  • Hősök tere: Egy gigatranszparenst is hoztak a kormány mellett tüntetők. Ezen a magyar kormány tagjainak, sőt még az államtitkároknak az arcképe is látható. A felirat ez: "Ők értünk, mi velük".

  • Hősök tere: Egy narancssárga esőkabátos ember hátán furcsa felirat látható:  "Puha vagy, Viktor!". A férfi azt mondta, ő nem ellentüntető, csak szkeptikus szimpátiatüntető. Szerinte Orbánnak ki kellene állnia, és megmagyaráznia, miért remegett a hangja szerdán Strasbourgban.

  • Dísz tér: egyelőre két-három turistabusznyian vannak, de annyira szétszóródva, hogy nem tudni, hogy ki miért van itt. Egy emelvényen már ott pihen egy Dr. Schmitt Pál feliratú transzparens, amin a Dr. előtag köré szaggatott vonalat rajzoltak, hogy majd kivágják, mint egy vörös csillagot.

  • Hősök tere: Sok kormánypárti tüntető jött a Lungo Drom képviseletében. Egy Mezőkövesdről érkezett roma képviselő azt mondta: az uniónak akarják megmutatni, hogy kiállnak a kormány mellett. A kérdésre, hogy miben támogatják a kormány politikáját, a férfi azt felelte: gazdasági válság van, megszorítások kellenek, ugyan ezek a cigányságot súlyosan érintik majd, de ezt meg kell cselekedni, különben rosszabb lesz.

  • Dísz tér: Egy vicces tábla: Diploma(f)osztó: kb. 150-en vannak a civil ellentüntetők. Megérkezett az MSZP-s Török Zsolt, stílusosan vörös széldzsekiben.

  • Hősök tere: Ez a felirat olvasható egy újabb angol nyelvű transzparensen. A tábla hordozója azt mondta: szeretné, ha a külföldi sajtó is látná, hogy ez egy kormánypárti tüntetés, mert úgy tudja, többen azt terjesztik, hogy ez egy nagy ellenzéki tüntetés. A mellette álló néni azt vetette közbe, hogy meg kell őrizni Magyarország szuverenitását, amihez az ő mellette álló férfi azt tette hozzá, hogy "egyelőre az EU-n belül". A néni azt mondta, több ismerőse is kijött volna a térre, de ők már öregek és a szívükben velük vannak.

  • Dísz tér: Egy hallgató az egyre gyarapodó tömegben "Így néz ki egy olyan diploma, amiért valóban megdolgoztak*! *megdolgoztam" felirattal mellékelve tartja a fotósok elé a biológia szakon írt BA szakdolgozatát hitelesítő oklevelet.

  • A Hősök terén nagy a tömeg, ezért ott egyelőre nem is érzékelhető, hogy a menet eleje elindult az Andrássy úton. Az Andrássyn, az Oktogon felől közben még mindig tömött sorokban érkeznek emberek, akik csatlakozni akarnak a menethez. Többen a Kossuth-nótát énekelik.

    Fotó: Huszti István
  • Dísz tér: Elkezdődött a demonstráció. A műsorvezető nem véletlenül nem tudta helyesen kimondani Schmitt Pál nevét, aki szerinte nem is lehet köztársasági elnök, hiszen Magyarország már nem is köztársaság.

    Fotó: Szémann Tamás

    Az elsőként felszólaló aktivista szerint hamarosan kiderül, hogy Schmitt vagy az tényfeltáró újságírók hazudnak-e. Ez nem bóvliország, hanem bóvlirezsim, és észre kell vennünk, hogy mindannyian alternatív köztársasági elnökök vagyunk - mondja.

  • Kormánypárti tüntetés: Megy a menet az Andárssy úton. Az Oktogonnál már rendőrök irányítják a forgalmat, de még a körúton átengedik az autókat és egyelőre a villamos is tovább tud haladni. Sokan ácsorognak itt kezükben gyertyával és zászlóval, ők valószínűleg bevárják a menetet és úgy akarnak csatlakozni.

  • Dísz tér: "Pumukli" ezzel fejezte be: "Pali bá', egyszerű a képlet: feloszlatni és lemondani! (rövid o-val)"

    Fotó: Szémann Tamás

    Érsek-Obádovics Nándor szerint a hazugság rendszerét vitte tökélyre Orbán Viktor, a Tenkes kapitánya. Háromszázan fújoltak erre. Végül egy eszkimó közmondással búcsúzva követelte Orbán lemondását.

  • Kormánypárti tüntetés: A menet első szakaszán a hangulatot egy csoport csinálja, akik sámándobokat ütnek, fáklyákat tartanak és a "Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában"-t ismételgetik.

  • Kormánypárti tüntetés: Az Andrássy úton haladó menet elérte az Oktogont. Legelöl haladnak a szervezők Bayer Zsolt, a Magyar Hírlap publicistája, Széles Gábor nagyvállalkozó, a Magyar Hírlap tulajdonosa és Bencsik András, a Demokrata  főszerkesztője. Egy molinót is visznek, amin ez a felirat olvasható: "Nem leszünk gyarmat".

  • Kormánypárti tüntetés: A menetben kihallgatott beszélgetésekből azt látszik,. hogy nem a kormány elvakult hívei vonulnak fel. Több helyen is arról beszélgettek a felvonulók, hogy nincs minden rendben, nehézségek vannak, de meg kell mutatni, hogy Orbán nem vesztette el támogatottságát.

  • Úgyis mindenkit ez érdekel. Nos, a kormánypárti tüntetésen több tízezer ember vesz részt, de tudósítóink szerint még a százezer sem kizárt, ennél pontosabb becslésre nem merünk vállalkozni. (Ami tény: órákkal a tüntetés kezdete előtt a város legkülönbözőbb pontjain lehetett odaigyekvő kisebb-nagyobb csoportokat látni.)

    A Dísz téren, ahol ellenzéki civilszervezetek tüntetnek Orbán rendszere ellen, valamint a plágiumgyanúba keveredett Schmitt Pál lemondásáért, nagyjából 4-500-an lehetnek.

    A Sándor-palotánál a monetáris diktatúra ellen tüntető bácsik pomtosan 32-en vannak.

  • Eljött a feltámadás

  • Dísz tér: Vámos Annamária a Civil Kontrolltól és az Egymillióan a demokráciáért szervezettől egy bólogatós kiskutyával jelképezte "viccország viccállamfőjét".

    A tömegben franciák is vannak.

  • Dísz tér: "Európaiak vagyunk, nem tartunk Vona Gáborral, nem tartunk Orbán Viktorral!" – mondja az ötödik felszólaló, aki megtapsoltatta a tegnapi teljesítményéért a kézilabda válogatottat és a Hallgatói Hálózatot.

    A magyar elit, a kussoló tudósok és az Orbán mögé álló határontúliak is megkapták. Aki a Jobbikra szavaz, az a Fideszre szavaz.

  • EU-szkepticizmus a békemeneten

  • Dísz tér: Vona a Fidesz aranytartaléka - hívta fel a figyelmet a szociális munkás a szélsőjobboldali veszélyre.

  • Imre, a Melós most vágta ki a Dr. előtagot a transzparensből.

    Fotó: Szémann Tamás

    Ezután egy kicsivel szomorúbb performansz következett: a Kalóz Párt Schmitt Pált tiszteletbeli kalózzá fogadta.

  • Alkalmi tudósítóink jelentése szerint az Oktogonnál a 4-6-os villamoson a vezető bemondta, hogy a jármű "demokrácia miatt" nem halad tovább. Általános derültség.

  • Kormánypárti tüntetés: Nevéhez méltóan nagyon békés a Békemenet, amelynek eleje már a Toldi mozinál, a Bajcsy-Zsilinszky úton halad. A tömeg néha énekel. A repertoár a következő:

    Himnusz

    Szózat

    Székely himnusz

    A csitári hegyek alatt

    Gábor Áron rézágyúja

    Kossuth-nóta

    "A csatolt képet most fényképeztem a Köröndön, az emberek jelen pillanatban a Gábor Áron rézágyúját éneklik, de volt már székely himnusz és Kossuth Lajos azt izente is."
    "A csatolt képet most fényképeztem a Köröndön, az emberek jelen pillanatban a Gábor Áron rézágyúját éneklik, de volt már székely himnusz és Kossuth Lajos azt izente is."
    Fotó: Dinnyés Attila
  • Dísz tér: A rendezvény véget ért, a szervezők hangos műnépdallal és adománygyűjtéssel gondoskodnak arról, hogy a résztvevők hazamenjenek.