Schmitt Pál egy bólogatós kiskutya

2012.01.21. 21:04
Miközben Pesten százezres tömeg tüntetett a kormányért, a budai oldalon a Dísz téren néhány száz ellendemonstráló gyűlt össze azért, hogy jelképesen megfossza Schmitt Pált a doktori címétől. Megtudtuk, hogy hogyan kell leváltani viccországban a hazugság rendszerét tökélyre fejlesztő bóvlielitet, valamint azt, hogy aki a Jobbikra szavaz, az a Fideszre szavaz.

Mivel fél 4-kor még szinte senki sem volt a Dísz téren, ezért elmentem a Sándor-palotáig, hátha van ott valami, és volt is: több megyéből összesen harmincan tüntettek a kormány és a nemzetközi monetáris diktatúra ellen. A Magyarok Szövetsége árpádsávos zászlókkal, subás bácsikkal és rajzolt transzparensekkel fejezte ki, hogy bár nem akar királyt a magyar trónra, azért a királyság mégis többet adott, mint a semmit sem nyújtó köztársaság, ami soha nem is létezett.

A köztársasági elnök viszont létezik, úgyhogy jobbnak láttam visszamenni a Diploma(f)osztó nevű kormányellenes rendezvényre.

Civilek között egy európai

Negyed ötkor kezdték meg a tüntetést, aminek alapját Schmitt Pál plágiumügye szolgáltatta, de a szervezőket leginkább a kormány megbuktatása motiválta. A műsorvezető mellett hét civil szólalt fel, ezúttal nem képviseltették magukat a pártok, egyedül Török Zsoltot szúrtam ki az MSZP-sektől mostanában megszokott tűzpiros széldzsekiben.

Néhány transzparensen látszott, hogy újrahasznosították az Opera előtti tüntetés után, de akadtak újak is, mint például a „Schmitt Pálgium", vagy a valószínűleg a Jobbik akciójára válaszul elhozott európai uniós zászló. A legkeményebb az a srác volt, aki az „Így néz ki egy olyan diploma, amiért valóban megdolgoztak*! *megdolgoztam" felirattal mellékelve mutogatta a fotósoknak a biológia szakon írt BA szakdolgozatát hitelesítő oklevelet.

Ez nem bóvliország, hanem bóvlirezsim

A 4-500 fős tömeg előtt a műsorvezető direkt kicsit bénázott Schmitt Pál nevének kiejtésekor, aki szerinte nem is lehet köztársasági elnök, hiszen Magyarország már nem is köztársaság.

Az elsőként felszólaló Ferencz Norbert Pumukli, az Új Szemlélet aktivistája szerint valaki hazudik, de hamarosan ki fog derülni, hogy ezt Schmitt vagy a tényfeltáró-oknyomozó újságírók teszik. Ez nem bóvliország, hanem bóvlirezsim, és észre kell vennünk, hogy mindannyian alternatív köztársasági elnökök vagyunk – mondta. Beszédét így zárta: „Pali bá', egyszerű a képlet: Feloszlatni és lemondani! (rövid o-val)" Egyébként a „Feloszlatni és lemondani!" vált a tüntetés szállóigéjévé, többször is együtt skandálta a tömeg.

Másodikként Érsek-Obádovics Nándor az Új Ellenállástól mondta el, hogy Orbán Viktor, a Tenkes kapitánya a hazugság rendszerét fejlesztette tökélyre. Kifejtette, hogy a kormányt széleskörű civil összefogással kell megbuktatni, majd a miniszterelnököt kifigurázva egy eszkimó közmondással búcsúzott, aminek csattanója az volt, hogy Orbán Viktor mondjon le.

Vicces demonstráció viccországért

Vámos Annamária a Civil Kontrolltól és az Egymillióan a demokráciáért szervezettől egy bólogatós játékkutyát feltartva szimbolizálta „viccország viccállamfőjét". Keményen támadva sorolta fel a kormány politikai intézkedéseit, amire több százan egy emberként fújoltak, az viszont egyértelmű volt, hogy a jelenlévőket most a plagizáló Schmitt Pál kisebb súlya ellenére még az általuk amúgy sem kedvelt kormánynál is jobban zavarta.

„Európaiak vagyunk, nem tartunk Vona Gáborral, nem tartunk Orbán Viktorral!" – állt ki a szélsőjobboldal ellen is az ötödik felszólaló, aki megtapsoltatta a tegnapi teljesítményéért a kézilabda válogatottat és a Hallgatói Hálózatot, majd leszidta a magyar elitet, a kussoló értelmiségieket és tudósokat, valamint az Orbán mögött kiálló határontúliakat. Vona Gábor a Fidesz aranytartaléka, tehát aki a Jobbikra szavaz, az a Fideszre szavaz – hangsúlyozta.

A burzsoázia trónfosztása

Az utóbbi hónapok kormányellenes tüntetéseinek egyik legendája, a Melós becenéven ismert Komjáthi Imrének jutott az a feladat, hogy kivágja az emelvény mögött kifeszített Dr. Schmitt Pál feliratú transzparensről a perforált előtagot, amit végül a tömeg közé dobtak.

Mielőtt még a rendezvény véget ért, és a tömeget hangos műnépdallal és Alvin és a mókusok számokkal szétkergették, azért sikerült még egy a múltkori Magyar Fokhagyma Fronthoz hasonlóan szomorú performansszal is beégni: a Kalóz Párt tiszteletbeli kalózzá avatta Schmitt Pált.

Aztán gyorsan elment mindenki, mert nagyon hideg volt.