Külföldi szakértők vizsgálnák Schmitt doktoriját?

2012.01.24. 07:47

A Népszabadság úgy tudja, a Semmelweis Egyetemen felmerült  a lehetőség, hogy külföldi szakértőket kérnek fel a Schmitt Pál köztársasági elnök 1992-es doktori disszertációjával kapcsolatos plágiumgyanú kivizsgálására. A külföldi szakemberek bevonására azért lehet szükség, mert a lap korábbi információi szerint a felkért hazai szakértők az ügy politikai vonatkozásai miatt vonakodnak részt venni a vizsgálatban.

A külföldi szakértők az ügy szerzői jogi vonatkozásait vizsgálnák, azaz hogy szabályosan szerepelnek-e bolgár és német idézetek Schmitt doktori disszertációjában. Ha a plágiumgyanú beigazolódik, az adminisztratív és jogi lépéseket már könnyebb lenne megtenni.

Hétfőn és kedd délelőtt is kerestük a Semmelweis Egyetem sajtófönökét, de ő egyelőre semmilyen tájékoztatást nem tudott adni a vizsgálattal kapcsolatban, sem azt nem tudta közölni, hogy felállt-e már a bizottság, hány tagból fog állni, és kik lesznek a tagok, sem a Népszabadság-cikkben említett állítólagos nehézségekről nem nyilatkozott. Az egyetem várhatóan rövidesen sajtóközleményt fog kiadni az ügyben.