Orbán zsidó származásáról írt tévedésből egy francia lap

2012.01.24. 17:08 Módosítva: 2012.01.24. 17:28
A Les Echos francia gazdasági lap azt állítja, Orbán Viktor zsidó származású. A családi háttérrel kapcsolatos állításokat a magyar miniszterelnök nyilatkozataként közöli az újság. A lap azonban véletlenül Deutsch Tamás életrajzi elemeit keverte Orbánéival.

A magyarországi helyzetet elemző cikk jelent meg egy hete a Les Echos francia gazdasági lapban. A politikai és a gazdasági kérdések mellett a mandiner.hu által idézett újság Orbán Viktor bemutatásának is nagy teret szentel.

A lap a demokráciáért küzdő, volt oxfordi hallgatóként mutatja be Orbán Viktort, aki számára harcedzett politikusként minden eszköz megengedett. Macchiavellisztikus, autoriter és ambiciózus, nem visel el az övétől eltérő véleményeket. A Les Échos január 18-án publikált írása szól a magyar jobboldal vezetőjének posztkommunizmussal szembeni küzdelméről is, majd kitér Orbán centrális erőtérről alkotott elméletére. A Les Échos szerint a hazafias magyar kormányfő gaullistának nevezi magát, aki kiáll a határon túliak mellett, de egyáltalán nem akarja újraéleszteni az extrém nacionalizmust, rasszizmust és antiszemitizmust.

Egy, a magyar miniszterelnök nyilatkozataként tálalt szövegrész is olvasható az Echos-ban. Az újság kurziválta, tehát Orbán szájába adta a következő mondatokat: „Az antiszemitizmus antidemokratikus és elfogadhatatlan. Zsidó származású magyar vagyok. De nincs kettős identitásom. Magyar az identitásom, és nincs problémám azzal, hogy zsidó vagyok. Soha nem tagadtam, és az apám megütött volna, ha így teszek”

Szijjártó Péter az Index kérdésére elmondta, hogy a lap összekeverte egy korábbi Independent-cikk részleteit. Az Echos az angol napilap szövegéből ollózott, de véletlenül Deutsch Tamás mondatait adták a kormányfő szájába.

Deutsch Tamás elmondta, a francia lap szerkesztősége neki is elismerte a tévedést, és ígéretet kapott, hogy hamarosan javítják a cikket.