Március 28-ra lesz eredmény Schmitt-ügyben

2012.01.25. 09:10

A Semmelweis Egyetem szerda délelőtti közleménye szerint a Testnevelési és Sporttudományi Kar (TSK) dékánja létrehozta azt a tényfeltáró bizottságot, melynek feladata tanulmányozni Schmitt Pál kisdoktori disszertációja létrejöttének körülményeit. "Annak érdekében, hogy a bizottság zavartalanul és pártatlanul tudjon dolgozni, a TSK dékánja csak az eredménnyel egy időben teszi nyilvánossá a bizottság tagjainak névsorát" – áll a közleményben. A munkával kapcsolatos eredményekről március 28-ára ígérnek tájékoztatást.

 

A Semmelweis Egyetem január 17-én adott ki közleményt arról, hogy az egyetem rektora tényfeltáró bizottság létrhozására kérte fel a Testnevelési és Sporttudományi Kar dékánját. Miután a hvg.hu kirobbantotta a plágiumbotrányt, Tóth Miklós dékán első reakciója még az volt: nincs okuk azt feltételezni, hogy nem kellően megalapozott döntést hozott az a bizottság, amely húsz évvel ezelőtt elbírálta Schmitt Pál doktori disszertációját, a kisdoktori cím kiadása az általános eljárásrendnek megfelelően, szabályszerűen történt, a szakértők szerint az értekezés tartalma megfelelt az akkori követelményeknek. Az egyetemnél azonban többen is sürgették a plágiumgyanús disszertáció kivizsgálását.

Mióta megjelent a közlemény arról, hogy mégis lesz vizsgálat, az egyetem mostanáig semmit nem közölt a bizottsággal kapcsolatban. A Népszabadság ugyanakkor korábban arról írt, hogy értesüléseik szerint a felkért hazai szakértők az ügy politikai vonatkozásai miatt vonakodnak részt venni a vizsgálatban, és felmerült a lehetőség, hogy külföldi szakértőt kérnek fel. Az egyetem nem kommentálta ezeket az értesüléseket.