Nem felelnek meg a szabályoknak az új mentők

2012.01.25. 19:26 Módosítva: 2012.01.25. 20:11
Nem lehet forgalomba helyezni az új citromsárga színű mentőautókat, mert nem felelnek meg az előírásoknak - számolt be a Tények. Az OMSZ a kocsikat a több állami megrendelést is teljesítő Scorpio Kft-től vette.

A tavaly vásárolt új mentőautókat 2011 december 30-án kellett volna forgalomba helyezni, erre azonban még mindig nem került sor. A Tények úgy tudja azért, mert nem felelnek meg az előírásoknak.

Az új mentőautók egy tizenhetedik kerületi szerelőműhely udvarán parkolnak, pedig már rég szolgálatba kellett volna állniuk. A szállítási szerződés szerint legkésőbb tavaly december harmincadikáig át kellett volna adnia ezeket a tendernyertesnek.

Az új autókon még rendszám sincs, a Tények információi szerint még azért nincsenek levizsgáztatva, mert nem felelnek meg az előírásoknak. Az ülések nincsenek megfelelő mennyiségű csavarral rögzítve, így egy balesetnél akár ki is szakadhatnak a helyükről.

Hiányzik több zárható szekrény,  így a benne lévő orvosi eszközök is bármikor kieshetnek, és eltörhetnek. Nem működnek megfelelően a megkülönböztető jelzések sem. Sőt, még teljes
töréstesztjük sincs ami feltétele annak, hogy forgalomba helyezhessék a kocsikat.

Scorpio

A közbeszerzési eljáráson tendert nyert cég a Scorpio Kft, már több állami megrendelést teljesített. Ők szállították a vízágyúkat a rendőrségnek, a most forgalomban lévő rendőrautókat, és a határőrség kocsjiait is. A cég nem akart nyilatkozni. Először arra hivatkoztak, hogy a vezetőség külföldön van, utána pedig azt mondták, hogy az Országos Mentőszolgálat a megrendelő, őket kell keresni. Az OMSZ pedig a következő választ adta a Tv2 megkeresésére:  "Az új gépkocsik átvétele folyamatosan zajlik, az átvétel előtt a gépkocsik komplex ellenőrzésen mennek keresztül".

Az Index májusban írt arról, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság elé került az Országos Mentőszolgálat 800 milliós mentőkocsi tendere, mert a legolcsóbb ajánlata ellenére kizárt cég jogorvoslatot kért. A Scorpio Kft. VW mentőkocsikra tett ajánlatát azért érvénytelenítették, mert nem tudta igazolni a töréstesztet. A cégtől az év elején viszont már vásároltak egy másik közbeszerzésen két autót, amelyeket már fogalomba is helyezett az OMSZ.

A pályázatra öt cég adott be ajánlatot, amiket április 13-án ismertettek. A jelentkezők közül a budapesti székhelyű Scorpio Kft. adta a legolcsóbb ajánlatot, 18,6 millió forintot kért a Volkswagen furgon alapokra épített mentőért.

Beszerzés

December végén a mentőszolgálat a központi költségvetés 850 milliós forrásából vásárolta meg a 37 új esetkocsit. 2008 óta nem érkezett új autó a mentőszolgálathoz, és ennek következtében 2010 végére a járműpark krízishelyzetűvé vált. A most vásárolt, minden szempontból megfelelő új kocsiknak köszönhetően viszont végre megkezdődhet az elöregedett gépkocsiállomány selejtezése.

Az új kocsik avatásán Mártai István, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója elmondta, az új esetkocsikat levizsgáztatásuk után folyamatosan állítják rendszerbe, a tervek szerint január végére már mind a 37 autó az utakon lehet, a Tények riportja szerint viszont még a szerelőműhelyben vannak.