Szombaton választhatja meg Schiffer utódát az LMP

2012.01.25. 11:48 Módosítva: 2012.01.25. 13:26
Nem jelöl frakcióvezetőt a szerda délelőtt kezdődő frakcióülésén az LMP képviselőcsoportja – állította az Indexnek egy LMP-s forrás. A Magyar Nemzet szerdán arról írt, hogy már aznap kiderülhet, hogy kit jelöl a frakció Schiffer András helyére.

Az LMP-s forrás szerint a frakció szerdán várhatóan csak arról dönt, hogy milyen eljárással és mikor válasszák meg az új frakcióvezetőt. A képviselőcsoport vezetőjét várhatóan a párt hétvégi kongresszusán, a szombat esti órákban választják meg. Schiffer András valószínűleg nem indul újra a posztért.

Schiffer január közepén mondott le. Az MTI-nek akkor erről mindössze annyit mondott, stratégiai ügyekben nem érzett kellő támogatottságot maga mögött, valamint "az ellenem irányuló támadások, illetve a kiszivárogtatások kapcsán úgy éreztem, hogy a bizalmi légkör megroppant".

A lemondásban nagy szerepe volt annak, hogy vita alakult ki a párt szövetségi politikájáról. Schiffer szerint ugyanis már most ki kellenne mondani, hogy az LMP önállóan indul a következő választáson, többen viszont úgy gondolják a pártban, hogy egyelőre korai ezzel a kérdéssel foglalkozni.

Schiffer lemondása után néhány nappal a párt frakciója és a választmánya közel 12 órán át egyeztetett. Az ülés részvevői akkor azt mondták az Indexnek, hogy az ülésen főként személyes kérdésekről, egymás közti személyes jellegű vitákról volt szó.

A hétvégi kongresszuson a frakcióvezető megválasztása mellett szó lesz a párt szövetségi politikájáról is.

Két nő közül választják meg Kaufer utódát

Vágó Gábor, a párt egyik parlamenti képviselője szerdán az MTI-nek azt mondta, hogy két női politikust, Szél Bernadett választmányi szóvivőt és Hajdu Máriát, az LMP országos politikai tanácsának elnökségi tagját jelölték a parlamenti mandátumáról lemondott Kaufer Virág helyére. Kaufer Virág január elején jelezte távozását, mert véleménye szerint civilként jobban tudja képviselni az általa fontosnak tartott ügyeket, például az LMP által meghirdetett úgynevezett Új Ellenállást.

Kaufer Virág (b) helyére Szél Bernadettet (k) és Hajdu Máriát jelölték (j)
Kaufer Virág (b) helyére Szél Bernadettet (k) és Hajdu Máriát jelölték (j)