Egy demokrata nem fal

2012.01.26. 19:14 Módosítva: 2012.01.26. 19:14
120 perc, több ezer fel nem használt kalória, bontatlan bountyk - egy nap, amely megrengette a sajtószabadság gyomrát. Talán így vonul be a történelembe az Index csütörtökön tartott éhségsztrájkja, amellyel a szerkesztőség az ellen tiltakozott, hogy a házelnök továbbra sem engedi vissza a szerkesztőség tagjait az Országgyűlésbe.

Kétórás éhségsztrájkot tartottak csütörtök délután az Index munkatársai, hogy ily módon tiltakozzanak Kövér László házelnök döntése ellen, amellyel decemberben a házirend megsértésére hivatkozva kitiltotta a szerkesztőséget az Országgyűlés épületéből.

A házelnök döntését azzal indokolta, az Index újságírói megsértették a Ház méltóságát, amikor a karácsonyi ülésnapról készült videóösszefoglaló végén egy táncos dallal köszöntötték a nézőket.

A dolog azért sajnálatos, mert bár a parlamenti ülésszak csak február 15-én kezdődik, az Országgyűlésben már zajlik a munka: csütörtökön Matolcsy György gazdasági miniszternek kellett beszámolnia a költségvetés állapotáról és terveiről az illetékes bizottság előtt, ám erről a döntés értelmében az Index a helyszínről nem tudósíthatott.

Öncsonkítással a jogállamért

A szerkesztőség előtt nem maradt más lehetőség, mintsem hogy a véleménynyilvánítás drasztikusabb eszközeihez nyúljon. A választás az öncsonkítás legkifinomultabb formájára, az éhségsztrájkra esett. Dolgozóink három és öt óra között tíz percenként váltogatták egymást - ezt hívják a sztrájkszakmában gördülő sztrájknak - hogy minél többen demonstrálhassák: van ugyan a Parlamenten kívül is élet, de az sokkal kevésbé izgalmas, mintha az újságírót hagynák a dolgát elvégezni.

Szerencsére önök, kedves olvasóink, végig mellettünk álltak, vagy éppen ültek, de leginkább éheztek. Rengeteg támogatói levelet és képet kaptunk. Nem szeretnénk a múlt hibáiba esni, hasra ütve nagy számokkal dobálózni, de úgy éreztük, milliók álltak mögöttünk.

Köszönjük a támogatást, és bízunk abban, hogy nem lesz szükség egy következő, sokkal komolyabb éhségsztájkra. Vissza az Indexet a Parlamentbe!