Scheiring mégis marad

2012.01.28. 11:20 Módosítva: 2012.01.28. 15:45
Az LMP hétvégi kongresszusán döntenek a párt szervezeti megújulásáról és az MSZP-hez való viszonyról. Valószínűleg Szél Bernadett szóvivőt javasolják a parlamenti mandátumáról lemondott Kaufer Virág helyére. Kiderült, hogy Scheiring Gábor mégis tovább politizál, és csak nyáron foglalkozik a doktorijával.

Fél órás késéssel kezdődött meg délelőtt 11-kor az LMP kétnapos kongresszusa, amelyet az egyik küldött a párt története legfontosabb összejövetelének nevezett. Az Üllői úton található Tulip Inn Millenium Hotelben a rendezvényt hatalmas sajtóérdeklődés kísérte.

A kétnapos kongresszuson döntenek arról, hogy ki legyen Schiffer András utóda, aki január 14-én mondott le a frakcióvezetői posztról. Az új frakcióvezető valószínűleg a négyfős frakcióelnökség tagjai – Karácsony Gergely, Jávor Benedek, Mille Lajos, Szabó Tímea – közül kerül ki. A frakcióvezetőt azonban csak vasárnap választják meg.

Mi legyen az MSZP-vel?

Szombaton a küldöttek először a stratégiaalkotásról döntenek, ennek keretében többek között arról is beszélnek, hogy az LMP a következő parlamenti választáson együttműködjön-e más parlamenti pártokkal. A szövetségi politika az elmúlt hónapokban több konfliktust is okozott, többek között hozzájárult Schiffer lemondásához is. Abban a párt politikusai egyetértenek, hogy az LMP-nek önálló listán kell indulnia, abban viszont megoszlanak a vélemények, hogy más pártokkal közösen állítsanak-e egyéni jelölteket majd.

Erről Karácsony a kongresszus előtt újságíróknak azt mondta, hogy az LMP biztosan önállóan indul a 2014-es választáson. Karácsony szerint arról születhet döntés szombaton, hogy az LMP csatlakozzon-e az új ellenzéki kerekasztal nevű kezdeményezéshez, amelynek többek az MSZP, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK), a 4K! és a Szolidarítás lehetnek a tagjai.

Egy név nélkül nyilatkozó parlamenti képviselő az Indexnek arról beszélt, hogy nincs konkrét határozati javaslat a kongresszus előtt arról, hogy 2014-ben közös jelölteket állítsanak más pártokkal. A most kialakítandó stratégai része lesz azonban, hogy a 2014-ben milyen szövetségi politika fogadható el a párt számára. Egy másik név nélküli nyilatkozó küldött szerint még az is elképzelhető, hogy a kérdésben valamilyen köztes döntés születik.

Scheiring meggondolta magát

A kongresszus szombaton tárgyalja meg azokat az előterjesztéseket, amelyek arról szólnak, hogyan alakuljon át a jövőben a párt szervezeti struktúrája. LMP-s források szerint ugyanis az elmúlt hetekben több konfliktust az okozott, hogy a jelenlegi struktúra miatt nem voltak egyértelműek a felelősségek, a hatáskörök. A kongresszus előtt lévő egyik előterjesztés ezért azt javasolja, hogy a pártnak a jövőben két társelnöke legyen, jelenleg ugyanis egy 13 fős testület vezeti a pártot.

Scheiring Gábor a kongresszus előtt újságíróknak nyilatkozva többek között a szervezeti struktúra átalakításával indokolta, hogy visszatér a párt gazdasági kabinetjének az élére. Szombat reggel az MTI egy birtokába került levére hivatkozva számolt be először arról, hogy Scheiring meggondolta magát és továbbra is a korábbiakhoz hasonlóan fog dolgozni a pártban.

A politikus még január első felében jelentette be, hogy lemond a párt gazdasági kabinetjének vezetéséről, mert a következő kilenc hónapot arra szánja, hogy a cambridge-i egyetemen megszerezze doktoriját. Scheiring szombaton azt mondta, hogy nem a párt politikájával, hanem szervezeti megoldásokkal nem értett egyet, jelenleg azonban jó irányban indultak el a dolgok. Hozzátette: a megváltozott helyzet miatt nyáron, illetve jövő nyáron próbálja befejezni a doktori disszertációját, jelenleg is levelez erről cambridge-i egyetemmel.

Szél Bernadett lehet Kaufer utóda

Scheiring visszatérése derültséget okozott a szervezők között, néhányan azzal viccelődtek, hogy ha a mandátumáról lemondott Kaufer Virág is visszatér, akkor minden rendben lesz. Ez azonban nyilván nem lehetséges, Kaufer utódát ugyanis szombaton választja meg a kongresszus Szél Bernadett szóvivő és Hajdu Mária, az országos politikai tanácsának elnökségi tagja közül. Az egyik küldött szerint Szélnek van a legnagyobb esélye arra, hogy megkapja Kaufer parlamenti mandátumát.

A kongresszus nem nyilvános, az újságírókat csak a szálloda előterébe engedték be, az ülésterembe csak pár percre mehettek be, hogy vágóképeket tudjanak készíteni. Az újságírókat a 108 küldött többsége megtapsolta. A teremben a párt meghatározó politikusai, Schiffer András, Jávor Benedek, Karácsony Gergely nem az első, hanem a hátsó sorokban foglaltak helyet.

A LMP politikusai az elmúlt hetekhez hasonlón a kongresszus előtt is a korábbiaktól eltérően sokkal visszafogottabban nyilatkoztak, többen pedig nem is kívántak újságírókkal szóba állni. A párt egyik vezető politikusa az Indexnek ezt azzal indokolta, hogy a korábbi kiszivárogtatás a párton belül bizalomvesztést okozott. Példaként az a Népszabadságban január elején megjelent cikket említette, amely arról szólt, hogy a szövetségi politika kérdése milyen konfliktusokat okozott a pártban. Az MTI információi szerint végül nagy fölénnyel Szél Bernadett szóvivőt választották országgyűlési képviselővé.

Egy peták, egy perc

A párt honlapján folyamatosan közölnek információkat a fejleményekről. Eszerint a küldettek az úgynevezett petákrendszerrel szólalnak fel, ez azt jelenti, hogy minden küldött kap egy petákot, amit átadhat másnak is, a hozzászóló annyi percet beszélhet, ahány petákja van. Jávor például két plusz petákot kapott, így három percet beszélt. Az LMP honlapján olvasható bejegyzések szerint a felszólalók többek között az Orbán-rendszer, Orbánisztán leváltásáról beszélnek.

A szervezők eredetileg azt tervezeték, hogy délután sajtótájékoztatón számolnak be a kongresszuson történtekről, délután 3 órakor azonban azt közölték, a promgram csúszása miatt elmarad a sajtótájékoztató.