no

Elnapolta az MSZP-dilemmát az LMP

2012.01.29. 18:57 Módosítva: 2012.01.29. 19:49
Bár a többség ellenezte, az LMP kongresszusa mégsem utasította el, hogy a párt az egyéni jelöltállításban együttműködjön-e az MSZP-vel 2014-ben, mondta az Indexnek Jávor Benedek, a párt új frakcióvezetője. Jávor arról is beszélt, hogy Karácsony Gergely nem indult a frakcióvezetőségért, így Mille Lajos és közte dőlt el a verseny.

Miben lesz más az LMP a hétvégi kongresszus után, mi változik meg a pártban?

05
Fotó: Huszti István
Lezártunk néhány olyan vitát, amelyet le kellett folytatni. December 23-án az LMP lendületbe jött, meghatározó tényezővé vált az ellenzéki oldalon, az új helyzettel való szembenézés miatt azonban több vitát le kellett lezárni.

(December 23-én az LMP több képviselője a Parlament előtti korlátokhoz láncolta magát, az akcióhoz az MSZP és a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció tagjai is csatlakoztak. Január 14-én lemondott posztjáról Schiffer András frakcióvezető, ezt követően több konfliktus is előtérbe került a párton belül.)

Konkrétan milyen vitákat zártak le?

A követendő stratégiáról szóló vitát. Azt, hogy az LMP önállóan készül a 2014-es választásokig. Egy önálló pólusképző erővé kíván válni. Érdeklődésünknek a középpontjában pedig nem más ellenzéki pártok, hanem a választók fognak állni.

Korábban is úgy tervezték, hogy önálló listán indulnak, a vita inkább arról szólt, hogy egyéniben együttműködjenek-e más pártokkal, például ne indítsanak jelölteket az MSZP-vel szemben. Lesz ilyen együttműködés vagy nem?

Erről még korai lett volna döntést hozni. Egyébként volt erről egy vita a kongresszuson. A szövetségi politikát az LMP belső szabályzata szerint kétharmados többséggel kell eldönteni. Ez a javaslat kétharmados többséget nem kapott.

Pontosan miről szavaztak?

Volt egy javaslat, arról, hogy most mondjuk ki, hogy a 2014-es választásokon az LMP egyéni választókerületi szinten sem működik együtt a jelenlegi parlamenti pártokkal. A kongresszus ezt nem fogadta el kétharmaddal. A küldöttek többsége azonban kiállt mellette. Ez azt jelenti, hogy van egy szándék a tagságon belül arról, hogy ne legyen egyéni választókerületi szinten se együtműködés a következő választásokon vagy pedig csak olyan politikai erőkkel szövetkezzünk, akik nem hordozzák magukon az elmúlt húsz év terhét.

A szervezeti struktúra is okozott sok vitát, többek között azért, mert nem volt világos, ki miért felelős. Itt mi fog változni?

Elindult egy szervezeti átalakítás is. A kongresszus úgy döntött, hogy alapvető nagy változások nem következnek be.

Mi garantálja akkor, hogy ne jöjjenek újra elő a régi viták?

Tisztáztuk, hogy néhány kritikus ponton milyen felelősségi körök tartoznak az egyes funkciókhoz, milyen számonkérési lehetőségek vannak. Több helyen tisztáztuk a hatásköröket. Azt gondoljuk, hogy ez sokkal gördülékenyebb döntéshozatalt, megvalósítást tesz lehetővé. Ez nem zárul le a kongresszussal, a szervezet fejlesztését, erősítését folyamatosan csinálni kell.

06

Frakcióvezetőt délelőtt jelölt a képviselőcsoport, ha jól tudom, több jelölt volt, de visszaléptek. Például Karácsony Gergely neve is felmerült. Pontosan mi történt?

Karácsony Gergely már tegnap világossá tette, hogy nem kívánja elvállalni a frakcióvezetői posztot. Tulajdonképpen a frakción belül két jelölt volt, akik jelentős támogatást kaptak, és el is vállalták a jelöltséget, Mille Lajos és én. Kettőnk közül a frakció meggyőző többséggel engem ajánlott, a kongresszus pedig támogatta ezt a döntést.

Frakcióvezetőként mi fog először csinálni?

A frakció munkatársaival egy találkozót, egy állománygyűlést tartunk a hét első napjaiban, szerdán frakcióelnökségi ülést tartunk. Már most nekiállunk felkészülni a február 13-i első parlamenti ülésre. Olyan lendülettel akarjuk elkezdeni a munkát, hogy megmutassuk, mit is jelent az új ellenállás, hogy az LMP a szükséges belső vita után készen áll arra, hogy az ellenzék meghatározó erejévé váljon.

Jávor Benedek életrajza

A parlament honlapján található életrajza szerint Jávor Benedek 1972-ben született Budapesten, nős, felesége múzeumpedagógus. Jávor1991-1997 között az ELTE biológus szakának hallgatója, diplomáját ökológia szakirányon szerezte. Ugyanitt 2006-ban biológia tudományokból doktori fokozatot szerzett.

Többször járt ösztöndíjjal külföldön,1998-ban a Brüsszeli Szabadegyetemen, 2007-ben Franciaországban, a Versailles-St.Quentin-i Egyetemen kutatott. 1998-tól a Pázmány Péter Katolikus Egyetem környezetjogi tanszékének oktatója, de vendégoktatóként több más intézményben is tanított.

2000-ben a Védegylet alapító tagja, 2003-2008 között szóvivője és programvezetője is volt a természet- és erdővédelem, valamint a környezetpolitika területén. Jelentős szerepe volt a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa intézmény létrehozásában.

2008-ban az LMP egyik alapítója, a 2009-es párttá alakulástól az LMP választmányi tagja, szóvivője. A 2010-es országgyűlési választáson az országos lista 2. helyezettje. Jelenleg az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke.