Veszélyes a levegő minősége négy helyen

2012.01.29. 14:18

A szálló por magas koncentrációja miatt veszélyes a levegő minősége az ország négy településén Putnokon, Kazinbarcikán, Miskolcon és Sajószentpéteren. A vasárnapi mérések alapján a legtöbb településen – köztük Budapesten is – kifogásolt a levegő minősége és csak három helyen elfogadható.

Utoljára tavaly novemberben hirdették ki több településen is a szmogriadó riasztási fokozatát, a magas szálló por-koncentráció miatt. Az Országos Közegészségügyi Intézet által közölt adatok szerint Salgótarjánban, Várpalotán és Székesfehérváron egészségtelen a levegő; Hernádszurdokban, Szegeden és Sopronban azonban jó a helyzet.

A szálló por koncentrációjának lehetséges egészségkárosító hatásai közé sorolják, hogy izgatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. Asztma és krónikus légcsőhurut miatt többen fordulnak orvoshoz, valamint nő a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. A javasolt elővigyázatossági intézkedések közül a legfontosabb, hogy a veszélyeztetett népességbe tartozók kerüljék a nagy forgalmú utakat.

Az általános országos „kifogásolt” szint elsősorban a keringési betegségben szenvedő, főleg időskorúak, a légszennyezettségre érzékeny személyeket érintheti, a négy településen, ahol viszont már a „veszélyes” kategória az érvényes egészséges embereknek is gondot okozhat.