Jogalkotási hiba miatt bentragadt a mandátum

2012.01.30. 18:03
Az Országos Roma Önkormányzat új képviselőt jelölt egy elhunyt helyére. Az OVB azonban nem tudja kiadni a mandátumot, mert a megüresedett hely betöltéséről rendelkező régi törvény január elsejével hatályát vesztette, az újat viszont csak a következő általános nemzetiségi választáson lehet alkalmazni. Az pedig csak 2014-ben lesz.

Feltehetőleg jogalkotási hiba miatt, hatáskör hiányában nem tudta kiadni az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) egyik megüresedett mandátumát az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfői ülésén, így a nemzetiségi képviselői hely a várható törvénymódosításig betöltetlen marad.

A testület tagjai arra hivatkoztak, hogy nincs olyan hatályos jogszabály, amely alapján kiadhatnák a mandátumot.

Az OVB-t Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke tájékoztatta arról, hogy 2011. december 31-én meghalt az egyik képviselőjük, Varga József. Az elnök egyben bejelentette azt is, hogy a helyére a listáról Papp Imrét jelölik.

Az Országos Választási Iroda azonban az OVB hétfői ülésén azt a tájékoztatást adta, hogy a 2011. évi, a nemzetiségek jogairól szóló törvény értelmében a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló korábbi, 1993. évi törvény 2012. január 1-jével hatályát vesztette. Az Országgyűlés pedig megalkotta ugyan az új szabályokat, ám azokat csak a következő általános nemzetiségi választáson lehet majd alkalmazni.

Mindez azt jelenti, hogy jelenleg nem rendelkezik anyagi jogi jogszabály a mandátum betöltéséről, miközben a választási eljárási törvény előírja, hogy a kieső képviselő helyére a jelölő szervezet harminc napon belül bejelentheti a mandátumot szerző új képviselőt. Az anyagi és eljárási jogszabály közötti - az ülésen is ismertetett - lényegi különbség leegyszerűsítve az, hogy előbbi azt rögzíti, kinek és mire van jogosultsága, míg utóbbi arról szól, miként, milyen lépésekkel lehet ezt a jogot érvényesíteni.

Az ülésen felvetődött, hogy mivel a képviselő december 31-én hunyt el, az akkori anyagi jogszabályok érvényesek lehetnek. Ezt azonban elvetették, mondván: ez csak akkor segítene a helyzeten, ha a törvény előírná, hogy a kieső képviselő helyére automatikusan a listán következő jelölt lép.

Az ülésen végül 6:3 arányban az az álláspont került többségbe, hogy jogszabály hiányában az OVB nem állapíthat meg jogot (a mandátum kiadására), mert azzal a jogbiztonságot veszélyeztetné.