A cél, hogy ne szakadjon ránk a ház

2012.01.31. 13:58
Kilátástalan helyzetbe kerültek önhibájukon kívül Budapest talán legszebb épületegyüttesének, a Kodály körönd egyik palotájának lakói, ezért tüntetést szerveztek. Petíciót nyújtottak át a VI. kerületi önkormányzatnak, amiben követelik, hogy hárítsák el az életveszélyt, amibe a korábbi képviselőtestület keverte őket.

A Kodály körönd négy palotájából az egyiknek, az Andrássy út 83-85.-nek a rekonstrukciója 12 év után patthelyzetbe került - kezdődik a lakók petíciója, amit hétfő délután nyújtottak át az alpolgármesternek.

Az UNESCO világörökség részének nyilvánított és műemléki besorolású épület felújítási munkáira 2000-ben kötött szerződést az önkormányzat, a munkálatokat azonban nem végezték el, sőt, az épületet életveszélyes állapotba sodorták. 2008-ban végül elkezdték bontani az épületet, de 2009-ben leálltak a munkákkal. A befektetők másfél éve eltűntek, és jelentős károkat hagytak maguk után. A generálkivitelező, a Reneszánsz Zrt. a zárófödémet kibontotta, és megnyitotta a tetőszerkezetet, ezzel is súlyosbítva az életveszélyt, amivel a lakóknak, illetve az épület mellett elhaladóknak nap mint nap szembe kell nézniük. A beázások is állandósultak.

A ház története

Az Andrássy út 83-85. alatt álló épület 1882-84 között épült Kauser József tervei alapján, akinek a nevéhez fűződik többek között a Bazilika befejése is Ybl Miklós halála után. A palota eredetileg a Magyar Államvasutak nyugdíjintézeti bérháza volt, ami 1952-ben állami tulajdonba került, és továbbra is bérházként működött egészen 1999-ig, amikor a Terézvárosi Önkormányzat társasházként bejegyeztette a Földhivatalnál. A leromlott állaptú ház felújítására 2000-ben kötötték meg a szerződést a Király utca 20. - Alfa 1. Kft.-vel, aminek ügyvezetője Arnon Epschtein volt. A megállapodásban a projektcég vállalta a harmadik emeletén lévő 23 lakás kiürítésének költségeit, az ingatlan zárófödém- és fedélszékcseréjét, a tetőzet rekonstrukcióját, a díszudvar felőli függőfolyosó aládúcolt részének rekonstrukcióját. Cserébe az önkormányzat nekik adta az egész harmadik emeletet és a tetőteret.

2002-ben meg is született az építési engedély, de pont ekkor voltak az önkormányzati választások, így a projekt még azelőtt leállt, hogy elindulhatott volna.

Pár év szünet után megjelent a színen az akkori alpolgármester, Fürst György baráti körébe tartozó Arie Yom Tov és annak cége, ami 2005 júniusában alakult meg Andrássy út 83-85 Ingatlanforgalmazó Kft. néven, és napokon belül átvette a projektet Arnon Epschtein cégétől. Az új projektcég, egy hárommilliós kft. tulajdonosa egy Virgin-szigeteken bejegyzett, csak postafiókkal rendelkező off-shore cég lett. Olyan befektetővel szerződtek a képviselők, aki nem vonható felelősségre a projektért, mert gyakorlatilag utolérhetetlen.

Az ígért felújításokból a lakók semmit nem láttak, sőt, többen panaszolták, hogy jó pár éve a befektető elvitte az egykori kovácsoltvas kapujukat, meg a márvány lépcsőket a lépcsőházból, amikről úgy sejtik, már sosem kerülnek vissza hozzájuk. Most alumínium kerítés védi az építési területnek számító telket.

Felelősség

Bár a lakóközösség számára előnytelen szerződést nem a mostani terézvárosi képviselőtestület kötötte, szerintük a mostani önkormányzaté a felelősség, hogy megoldja a ház botrányossá vált helyzetét. Követelik, hogy mind az önkormányzat, mind a vele szerződött beruházó haladéktalanul teljesítse vállalásait, vagy ha ez továbbra sem történik meg, az Önkormányzat mondja fel az erre vonatkozó szerződést és hárítsa el a házban az el nem végzett munkák miatt kialakult életveszélyt.

Az alapszerződést még 2000-ben kötötte az akkori, fideszes polgármester, Farkas György, de a lakók szerint egy későbbi szerződésmódosítás miatt vannak most bajban, amit a szocialista Verók István jegyez. A kialakult helyzetért szerintük az elmúlt 12 év valamennyi hatalmon lévő önkormányzati testülete anyagilag és jogilag is felelős, sokkal inkább, mint a kivitelezést elmulasztó, súlyos, több milliárdos adósságokkal terhelt, végrehajtás alatt álló projektcég, aminek felszámolását már több irányból is kezdeményezték.

2009-ben  még Andrássy Palace fantázinéven ebben az épületben hirdették Budapest legdrágább lakásait, volt olyan, amit 449 millióért árultak, ezekben most maximum galambok laknak.

Kakukktojás

A házban még egy érdekes helyzet alakult ki, mégpedig az, hogy ugyan a harmadik emelet födémszerkezetét már elbontották, de egy lakó még mindig nem költözött ki onnan. Ennek a lakásnak a bérlője elmondta, hogy 2009-ben kapott Arie Yom Tov ügyvédjétől egy levelet, amiben túl kevés pénzt ajánlottak neki az ingatlanért, nem tudta elfogadni. Annak ellenére, hogy az önkormányzatnál úgy tudják, felajánlottak neki cserelakást, a lakó szerint ez nem történt meg. Azóta pedig hiába keresi a beruházó ügyvédjét, nem tudja elérni, hogy tárgyaljanak. A lakása minden esőnél beázik, ilyenkor a plafonon lévő lyukak alatt edényekbe gyűjti a vizet, az egyik szoba pedig teljesen használhatatlan és gerendákkal van aládúcolva, a folyosórész is siralmas állapotban van, szívesen elköltözne onnan. Az ő helyzete azért fontos, mert a szerződés szerint a projektcégnek az utolsó harmadik emeleti lakó kiköltöztetésétől számítva 30 hónapon belül kéne befejeznie az építkezést, és amíg laknak ott, nem kezdődik el a visszaszámlálás.

Kedves tüntetés

A bérlők és tulajdonosok 2500 négyzetméter közös tulajdont adtak oda a rekonstrukcióért, de rosszabbul jártak, mintha semmi nem történt volna. A lakók szerint a bérlőket és a tulajdonosokat nem kérdezte meg senki, az önkormányzat kész helyzet elé állította őket a szerződéssel. Már ügyvédje sincs a lakóközösségnek, mert kihátrált az ügyből. A petíciót az egyik lakó, Makszim Norbert olvasta fel, elmondta, hogy ezt az egykor gyönyörű házat 130 éve két év alatt építették fel, de a rekonstrukciója már 12 éve nem valósul meg. Követelik, hogy az önkormányzat jogászai vizsgálják felül, hogy az éveken át toldozott-foldozott, felmondhatatlan, és csak a beruházó érdekeit szolgáló szerződésük egyáltalán érvényes-e.

Az önkormányzat szerint nincs megoldás, a lakók szerint viszont van. Azt sérelmezik, hogy a tulajdonosokat kizárták a saját tulajdonukkal kapcsolatos döntéshozatali jogukból, és most szó szerint a fejükre omolhat az egész. Hisznek abban, hogy találnának olyan beruházót, aki el is végezné a munkákat, már jelentkezett is náluk ilyen, de a mostani beruházó a piaci érték háromszorosát kérte volna tőlük az épületrészért.

A 20-30 tüntető kicsit szégyenlősen vitte a “Lakhelyünk és életünk veszélyben!”, “Romokban a világörökség része”, “SOS” feliratú táblákat, még sosem csináltak ilyet. Rendőri felvezetéssel, kinyitható kempingasztallal érkeztek meg az Eötvös utcába, ahol Óvári Gyula alpolgármester fogadta őket.

Kedves alpolgármester

Az alpolgármester ugyan szívélyes volt, de semmi konkrétumot vagy bíztatót nem tudott mondani az elkeseredett lakóknak, bár azt megígérte, hogy a napokban leülnek tárgyalni velük. Óvári elmondta, mióta felszámolási eljárás indult a beruházóval szemben, azóta sűrűbben tárgyalnak velük, de ennél többet nem tehetnek. Az alpolgármester szerint  ugyanennek a beruházói körnek még öt másik ingatlanügyével van gondjuk.

Az épületkárokon kívül a befektetők, akik másfél éve eltűntek, már 10 millió forint közös költséggel tartoznak a háznak, a lakók saját zsebből állják a különbözetet, hullik a vakolat, leszakadnak a födémek, beázik az épület.

Az önkormányzat azzal indokolja tehetetlenségét, hogy azt állítják, ha felmondanák a szerződést a projektcéggel, akkor több milliárdot kellene fizetniük nekik, ezáltal csődbe jutna az egész önkormányzat. A tüntetésen jelen volt Cake Olivio, hatodik kerületi LMP-s képviselő, aki elmondta, hogy nem látott olyan jogi szakvéleményt, ami ezt a több milliárdos kárt bizonyította volna. Cake Olivio szerint február közepén lesz a következő testületi ülés, amin javaslatokat fog tenni az életveszély elhárítására.

Tetőtlenítés nagyüzemben

A terézvárosi önkormányzat korábban kifejtette, hogy a társasház problémája már rég túlnőtte magát az önkormányzat hatáskörén. Azt írták ekkor a lakók kérdésére, hogy minden törvényes lépést megtesznek annak érdekében, hogy a „sok száz zűrös ügy mellett” rendeződjön az épület helyzete is.

Az Andrássy út 83-85. lakói hasonló helyzetbe kerültek, mint az Andrássy út és a környék számos másik épülete, amikről már korábban beszámoltunk. Tavaly az Andrássy út 1. alatti Stein palotát nyilvánították életveszélyessé, amit az ügy jogi kuszasága miatt az önkormányzat szintén nem tudott megoldani, és még sorolhatnánk a kísértetiesen hasonló helyzetű házakat.