Jön a mínusz 25

2012.02.01. 13:31 Módosítva: 2012.02.01. 14:42
A legfrissebb előrejelzések szerint a jövő hét végéig folytatódik a rekordközeli hideg, enyhülésnek egyelőre nyoma sincs, a jövő héten néhol akár mínusz 25 fok is lehet. Három iskolában már szünetel a tanítás. Van, ahol nincs pénz a gázra, máshol a kazán romlott el.

Minden, ami hideg – hírek percről percre

A mostani február eleji hideg azért lehet különleges, mert hosszabb ideig, akár a következő hét végéig is eltarthat. A hétvégén jöhet a hó és a szél, az Alföldön akár 30 centi hó is eshet. A hótakaró tovább hűti a levegőt, így elérhetjük a -25 fokot is. A Duna még hajózható, a Tisza egyes szakaszai már teljesen befagytak. Vékony még a jég a Velencei tavon és a Balatonon, de ha így marad az idő, hamarosan lehet majd ingyen korcsolyázni.

A meteorológusok szerint egyáltalán nem rendkívüli, hogy február elején hideg van és a napi középhőmérséklet napokon keresztül tartósan -5 fok alatt marad. Reisz András, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa szerint abból a szempontból viszont különleges lehet az előttünk álló időszak, hogy a szokatlanul kemény hideg most akár tíz napig is elhúzódhat enyhébb időszakok nélkül.

A hó tovább hűti a levegőt

A mostani számítások szerint jövő csütörtökig-péntekig biztosan nem enyhül az idő, sőt addig még hidegebb is lehet a mostaninál. Ennek egyik feltétele, hogy essen hó, a hótakaró ugyanis tovább hűti a levegőt a következő hét elejétől.

000 DV1113831
Fotó: Uwe Zucchi

Ha lesz hó. De úgy tűnik, lesz. A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban marad a derült, de hideg idő: éjszakai általában -11, -17 fok között, északkeleten -20 fok közelében alakul a hőmérséklet. Nappal is marad a fagy, -1, -6 fok közötti hőmérsékletek valószínűek.

Rekordok

  • Abszolút minimum: -35.0°C, Miskolc-Görömbölytapolca, 1940. február 16.
  • Legalacsonyabb napi középhőmérséklet: -26.8°C, Baja, 1942. január 24.
  • Legalacsonyabb napi maximum hőmérséklet: -23.0°C, Kecskemét-Miklóstelep, 1942 január 24.
  • Hótakaró legnagyobb vastagsága: 151 cm, Kőszeg-Stájerházak, 1947. február 19.
  • Hótakarós napok maximális száma: 154 nap, Kékestető, 1943-1944
  • Leghosszabb időtartamú balatoni jégpáncél: 110 nap, 1962-1963 telén

Csütörtöktől fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, pénteken még csak délkeleten, a hét végén már többfelé várható havazás. A hétvégén erre még rátesz a szél is, ami néhol viharos lesz. A meteorológiai szolgálat szerint legalább 5 mm hó az ország területének 60 százalékán valószínű.

Az Időkép különböző modellek egybevetése alapján nem tartja kizártnak azt sem, hogy az 1987-es nagy havazáshoz hasonló csapadék várható. Ez azonban még eléggé kiszámíthatatlan, pont annyira, amennyire egy szeszélyes mediterrán ciklont elképzel az átlagember. A dolgok az utolsó órákban dőlnek majd el. Az egyik modell leginkább az Alföldre vár havazást, hétfőig akár 20-30 centi havat is, egy másik számítás szombatra számol országos havazással.

De hideg van-e most? Annak biztosan, aki vékony talpú félcipőben, kiskabátban sétál az utcán, és vastagabb zsírréteg sem védi. Annyi biztos, hogy hétfőn Budapest környékén a hőmérséklet napi középértéke -3,4 fok volt, ami 3,9 fokkal alacsonyabb a sokévi átlagnál. Ez persze semmi ahhoz képest, hogy a még éppen demokratikus Magyarországon, 1947-ben nagyon fáztak az emberek ezen a napon, mert akkor -15 fokot mértek. Volt viszont már olyan január 30. is, amikor 15 fok meleg volt és demokrácia – 2002-ben.

Vékony jégen

A napok óta tartó fagy bizonyos következményekkel járhat a hajósokra és a korcsolyázókra nézve is. A kedd reggeli vízállásjelentések alapján a Tisza Tiszalöknél teljesen befagyott, a folyó alsóbb szakaszait félig vagy háromnegyedig borítja jég, illetve több helyen csak parti jég van, ami nem tévesztendő össze azzal, amit a mojitóba tesznek. Teljesen befagyott a Sajó Sajópüspökinél, a Duna azonban még hajózható.

A Velencei tó a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kedd reggeli jelentése szerint teljesen befagyott, a jég 5 centis. Erre még veszélyes rámenni. A tilalomra a parton táblák is figyelmeztetnek, és a gárdonyi rendőrökkel találhatja szembe magát az, aki arcoskodik és már most rámegy a jégre.

DEBRE20120131008
Fotó: Czeglédi Zsolt

A kemény fagyban naponta 1 centivel vastagodhat a jég, úgyhogy a hétvégén már meglehet a 8-10 centis biztonságos vastagság a Velencei tavon. Akkor már elő lehet venni a leolajozott fakutyákat a pincéből. Korcsolyázni majd csak a kijelölt korcsolyapályákon lehet amúgy, a nádasok mentén és a kikötőkben vékony maradhat a jég.

A Balatonnak még izmosodnia kell. Siófoknál már 2 centis a jég, másutt egyelőre csak a parton fagyott be. Ahhoz még kell egy kis idő, hogy a balatoni jég elérje az átlagos 24 centis vastagságot. És befejezésül még egy érdekes adat: a Balaton a leghosszabb ideig 1962-1963 telén volt befagyva, akkor 110 napig lehetett rajta korcsolyázni.

 
  • Amíg a Balaton befagy, írják meg nekünk, hol öntik fel az iskolaudvart, a parkot, a focipályát, hol lehet ingyen korizni.