Rohamrendőrök igazgatták a színházi tüntetést

2012.02.01. 17:24 Módosítva: 2012.02.01. 19:14
Nagyon sok rendőr vigyázta az antifasiszták és a Betyársereg párhuzamos demonstrációját az Új Színháznál. A felvonulások a Kossuth térnél folytatódtak.

Szerda délután öttől antifasiszta tüntetést tartottak az Új Színház előtt, Dörner György igazgatói kinevezése ellen. Szélsőjobbos ellentüntetők is felvonultak, akiket rohamrendőrök szorítottak arrébb. Kisebb dulakodás is volt, zúgott a "mocskos zsidók" illetve a "nácik haza".

Az antifasiszták később a Kossuth tér oldalában lévő Károlyi szoborhoz vonultak, a jórészt gárdistákból és a Betyársereg tagjaiból álló ellentüntetők pedig kerülőúton szintén a térre vonultak. Ott is kettős rendőrsorfal választotta szét a két csoportot.

Este hétre befejeződtek a demonstrációk.

Az antifasiszták tüntetést szerveztek Dörner első munkanapjára

Szerdán vette át hivatalosan az Új Színház vezetését Dörner György igazgató, aki egy sokat vitatott pályázatával győzte le a másik pályázót, Márta Istvánt, az eddigi igazgatót.

A radikális jobboldali elköteleződéséről ismert Dörner György ellen első munkanapján a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) hirdetett tüntetést a színház Paulay Ede utcaui épületéhez, délután öttől. Tudósítónk szerint néhány százan gyűltek össze az Új Színháznál.

Ugyanakkor Dörner mellett, illetve a MEASZ-féle tüntetés ellen is szerveztek tüntetést, a Betyársereg hívta oda a híveit. Ők kevesebben voltak, összesen százan lehettek.

A két csoport szétválasztását kordonok is biztosították ugyan, de tudósítónk szerint a szélsőjobbosok közül többen beszivárogtak az antifasiszták közé. Őket távozásra szólították fel a szervezők, kisebb dulakodás is történt. A szélsőjobbos tüntetők közül két embert a rendőrök előállítottak, többeket pedig földre tepertek. A két csoportot fél hatra teljesen szétválasztották a rendőrök.

Mocskos zsidók vs. Nácik haza

Nagyon komoly rendőri készültség volt a környéken, 150-200, jól felszerelt rohamrendőrt látott tudósítónk már a tüntetés kezdetekor. Hozzájuk fél hat körül 12 kisbusszal érkezett erősítés, és mintegy 30 kutyás rendőr is a helyszínre érkezett.

A radikáljobbos csoport "Mocskos zsidók!" skandálással biztosították Dörnert együttérzésükről. Válaszul zúgott a "Nácik haza!".  Az antifasiszta oldalon egy SZDSZ-zászló is lengett.

Tudósítónk szerint a sok rendőr azért kellett, hogy teljesen el tudják választani a két csoportot egymástól. A rendőrök az Andrássy útnál lényegében körbezárták a szélsőjobbos tüntetőket.

Az Andrássy útnál, az Operaházzal szemközt sorfalat állt a betiltott Magyar Gárda is. Egy olvasónk mintegy 30-35 gárdistát látott a Király utca Teréz körút sarkán is, őket 20-25 rendőr figyelte. Egy másik olvasónk a Dohány utcai zsinagógánál látott komolyabb rendőri felvonulást, állítólag felmerült, hogy oda is átmennének gárdisták, de ez végül vaklármának bizonyult.

Tarlós sara

Az Új Színház előtt az antifasiszták felszólították a kormányt, hogy tartsa be Magyarország párizsi békében vállalt kötelezettségeit, vagyis tegyen meg mindent a náci propaganda ellen. A szónok a második világháborút lezáró békére gondolt. Ezután a tüntetők elénekelték a Marseillaise című francia himnuszt.

Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke beszédében többek között azt mondta, hogy a Dörner Györgyöt kinevező Tarlós István főpolgármester bűne, hogy a nyilasok több mint hatvan évvel a második világháború után elfoglaltak egy újabb magyar intézményt. "Aki disznók között fetreng, ne csodálkozzon, ha sáros lesz" - mondta Tarlósról. Később hozáttette, hogy Tarlós csak egy stróman, döntése a Fidesz és a kereszténydemokrata döntése is.

Továbbmennek

A rendőrök sorfalától övezve a Hajós utca - Nagymező utca útvonalon az antifasiszta tüntetők délután hat körül elindultak a Kossuth tér közelében lévő Károlyi szoborhoz. Ezzel a tüntetés első szakasza véget ért.

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai (a Magyar Gárda utódja) a Magyar Hiszekegy elszavalásával búcsúztak a Balettintézet egykori épülete előtt, majd távoztak a Deák Ferenc tér irányába.

Újra együtt, de mégis külön

A Károlyi szoborhoz két-háromszáz antifasiszta tüntető érkezett háromnegyed hétre. Közben a Deák tér felé kerülő radikáljobbosok is odaértek a Kossuth térre, ők mintegy százan voltak. A két csoport közé rendőrsorfal állt.

A Kossuth tér környékét lezárták, új tüntetők nem csatlakozhattak. Csak a helyben lakókat engedték egy ideig a rendőrök a környékre.

A gárdisták a Kossuth tér közepén álló földművelési minisztérium elé szorultak, míg az antifasiszták a tér északi csücskében tüntettek. Este hétre mindkét csoport szétszéledt.