Századvéges kísérte Rogánt és Habonyt Abu-Dzabiba

2012.02.04. 12:16 Módosítva: 2012.02.04. 14:36
A Századvég Alapítvány nagyon friss kinevezésű elnökhelyettese és felesége, a fővárosi önkormányzat egyik fidelitaszos képviselőnője is tagja volt annak a titokzatos tárgyalócsoportnak, amely Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó és Rogán Antal polgármester vezetésével Abu-Dzabiban járt. A csoportról egy helyi híradás azt állította, hogy a SOTE delegációjaként mentek az arab országba, valójában azonban magyar államkötvények vásárlása volt a fő téma.

Alig egy héttel elnökhelyettesi kinevezése után indult az Egyesült Arab Emirátusokba egy tárgyalócsoport tagjaként a Századvég Alapítvány új vezetője. Szalay-Bobrovniczky Kristóf Orbán Viktor tanácsadóját, Habony Árpádot, és a kormányfő gazdasági kabinetjében is helyet foglaló V. kerületi polgármestert, Rogán Antalt kísérte el Abu-Dzabiba.

Miután a Jobbik a hét közepén sajtótájékoztatót tartott róla, több magyarázat is napvilágot látott, hogy Habony Árpád és Rogán Antal mit csinált az arab országban. Rogán Antal csütörtöki közleményében azt állította magánpénzből utazott, meghívását az országgyűlés gazdasági bizottságának elnökeként kapta, és Kövér László házelnök hivatalos útját készítette elő. Habony Árpád nevében a miniszterelnöki titkárság – részletek említése nélkül – azt közölte az Origóval, hogy a tanácsadó magánúton volt. A helyi források szerint viszont a magyarok a Semmelweis Egyetem képviseletében tárgyaltak diákcsere ügyben az Öböl Orvosi Egyetem elnökével, majd az emirátus egyik magasrangú vezetőjével.

Az csak az emirátusban kiadott sajtóközleményhez mellékelt fotókból derült ki, hogy a Velez Béla konzult által koordinált tárgyaláson nem csupán „Khabony” és Rogán vett részt. A képek tanúsága szerint a csapat tagja volt Szalay-Bobrovniczky Kristóf és Szentkirályi Alexandra is.

A kinevezése előtt többek között Giro-Szász András kormányszóvivő által is társtulajdonolt Századvég-csoport honlapján január 20-án jelentették be, hogy Szalay-Bobrovniczky a szervezet új kurátora és egyben elnökhelyettese lett. Szalay-Bobrovniczky korábban adriai befektetésekkel foglalkozott, dolgozott az Axelerónál, majd a Heti Válasz kiadóvezetője lett.

A delegációban egyébként egyedül Szentkirályi Alexandrának van köze van egészségügyi intézményhez, de neki sem a Semmelweis Egyetemhez. A 2010-es önkormányzati választáson fővárosi képviselővé választott fiatal politikusnő két fővárosi közüzemi cég mellett nemrég bekerült a János Kórház és a Nyírő Gyula Kórház felügyelőbizottságba is. Szentkirályi és Szalay-Bobrovniczky nemrég házasodott össze. A képen még Habony titkára, Maurer Szemere is látható.

A piros dobozt balról Habony Árpád, miniszterelnöki tanácsadó tartja, mögötte áll, félig takarásban, Rogán Antal. Az V. kerületi polgármester mellett Szalay-Bobrovniczky Kristóf áll. Jobbról a 2. Szentkirályi Alexandra, balról a 3. Maurer Szemere.
A piros dobozt balról Habony Árpád, miniszterelnöki tanácsadó tartja, mögötte áll, félig takarásban, Rogán Antal. Az V. kerületi polgármester mellett Szalay-Bobrovniczky Kristóf áll. Jobbról a 2. Szentkirályi Alexandra, balról a 3. Maurer Szemere.
Fotó: daijiworld.com

Rogán Antal az Indexnek azt mondta, hogy a találgatásokat kiváltó amdzsami egyetemi látogatásra csak "kutyafuttában", az út végén került sor. Az intézményt, amelynek már volt kapcsolata a SOTÉ-val, kifejezetten az emírség oktatási miniszterének, az abu dzabi uralkodócsalád legidősebb tagjának kérésére iktatták be a menetrendbe. Az út célja Rogán szerint az volt, hogy felvegyék a kapcsolatokat az évente 100 milliárd dolláros olajjövedelmet külföldön befektető állammal. A gazdasági és politikai tárgyalások során Habonnyal találkoztak a trónörökös gazdasági tanácsadóival, az abu dzabi állami vagyonalap képviselőivel és a gazdasági kamara elnökével.

Kövér László a hónap végén, szaudi útja során két napra megáll majd az emírségben, és a tervek szerint még az idén Orbán Viktor is diplomáciai látogatást tesz az országban.