no

Orbán a középosztálynál tartaná a hatalmat

2012.02.07. 17:34
Orbán Viktor szerint 2011-ben új útra lépett az ország, Európát az alkoholhoz, a szocialistákat pedig a zátonyra futott olasz tengerjáró hajó kapitányának viselkedéséhez hasonlította a miniszterelnök. A kormányfő elismerte, hogy a válságadók kivetése nem volt élete legelegánsabb lépése, de mindenkivel együttműködne, aki segíti vagy legalább nem gátolja az ország megerősítését. Tizennegyedik alkalommal tartott évértékelő beszédet Orbán Viktor.

"Hosszú lesz és meredek, úgyhogy csatolják be öveiket. Az emberektől kapott felhatalmazással, az emberek érdekében. Valahogy így gondolta Abraham Lincoln is" – kezdte Orbán Viktor miniszterelnök az évértékelő beszédét a Millenárison.

A politika nem a balettáncosok világa, nem Aleszja Popova, hanem Mohamed Ali szokott eszünkbe jutni a politika világáról, bár mindkettő táncos lábú. Orbán szerint korábban látszólag stabilnak tűnő országokban törtek ki zavargások, Hollandiában pedig csak a szélsőségesek támogatásával tud működni a kormány. Már nem tartozik a politikai scifi világába az euró bedőlése sem.

A kormányfő úgy vélte, 2011 megrendítő év volt, álmok, tervek inogtak meg. Az európai önbizalom behorpadását láttuk, mert megkérdőjeleződtek az alapelvek is. Európa olyan, mint az alkohol: nagy célokra inspirál, de megakadályozza, hogy elérjük azokat, mondta Orbán. Van olyan próbatétel, amikor megrepednek a biztosnak tűnt alapok, példaként a kolontáriakat állította mindenki elé, akiknek volt ereje újra kezdeni mindent a nagy katasztrófa után.

A miniszterelnök szerint félni csak a félelemtől kell, ha legyőztük saját félelmünket, akkor szabad az út. 2011-ben új útra lépett az ország. Rácáfoltunk korábbi gyengeségeinkre, azt ugyanakkor a kormány tudta, hogy nyolc év hibáit és húsz év elmaradásait nem tudja gyorsan megoldani.

A szocialisták elsőként hagyták el a fedélzetet

"A feleségemtől szoktam kérdezni, hogy miről beszéljünk. Azt mondja, mondj el mindent. Abból baj lenne". A szocialistákat az elsüllyedt olasz hajó kapitányához hasonlította, akik elsőként hagyták el a fedélzetet, most meg a szárazföldön külföldi üzlettársaik mellett szórakoznak. A miniszterelnök szerint a szocialista kormányok "mindent eltüntettek, ami sűrűbb a levegőnél", és amikor jött a pénzügyi válság első hulláma, nem volt mihez nyúlni.

Elsőként ezért az adósságról beszélt Orbán. "Ha most annyi lenne az adósságunk, mint 2002-ben, mi adnánk kölcsön az IMF-nek" – mondta. Akkor az lenne a kérdés, hogy hány légitársaságot indítsanak, hány kórházat építsenek. Önkritikus megjegyzésként azt mondta: nem volt élete legelegánsabb lépése, és aligha kerül be a politika szépészeti tankönyveibe az, hogy ellentmondást nem tűrően kivetették a bankadót, a válságadót, majd a végtörlesztést, de ezt az ország talpon maradása érdekében meg kellett tenni.

Orbán mindenkivel együttműködik, aki segít vagy legalább nem gátolja, hogy elérjék a célt, az erős Magyarországot. Kijelentette ugyanakkor, hogy a legkeményebben harcolni fog minden olyan politikával és törekvéssel szemben, ami legyengítené és válságba sodorná az országot.

Második témája a munkanélküliség volt. Orbán szerint a progresszív adórendszer büntette a dolgozókat, a középosztály és a közalkalmazottak pedig nem tudták kijátszani, ezért rosszabbul éltek. Ha valaki zsebbe kapja a fizetését, azzal ugyan jól jár, de hosszútávon csak vesztese lehet az adócsalásnak. 2010-ben 2,6 millió adózó tartotta el a tízmilliós lakosságot. "Nincs tartalék, és bekopogtat a kétségbeesés" – vázolta a megtakarítások helyzetét.

Szabad országot akarunk – tért rá új témájára. A magyarok szerinte biztonságra és biztos megélhetésre, önálló középosztályi életre vágynak. A feladat, hogy a leszakadó középosztályt megmentsék, és biztosítsák, hogy az ország politikai vezetése is a középosztály kezében maradjon.

Az oktatással kapcsolatban elmondta, a képzetlen és felnőtt munkanélküliek szombaton iskolába fognak járni. Továbbá át kell alakítani a felsőoktatást is, mert az nem a magyar piacra képezte a legjobb koponyákat. Ezért az állami ösztöndíjjal tanulóknak vállalniuk kell, hogy itt maradjanak és Magyarországon dolgozzanak. A többieknek meg kétszázalékos diákhitelt nyújtanak, így Magyarországon mindenki bejuthat az egyetemre vagy a főiskolára.

Sokaknak nem tetszik az adórendszer

A kormány célja, hogy munkájáért mindenki rendes fizetést kapjon, és ne adósságokat kelljen törleszteni. Ezért számoltuk fel az adósrabszolgaságot – mondta Orbán, és a végtörlesztéssel példálózott, amivel állítása szerint félmillió magyar háztartás szabadult meg adósságaitól.

Sokan nem szeretik az új adórendszert, de nincs is olyan adórendszer, amit mindenki szeretne. Szerinte kétféle adórendszer van, ami jutalmazza és ami bünteti a munkát. "Továbbra is kiállok a tízszázalékos társasági adó mellett" – mondta, mert ez a magyar vállalkozóknak kedvez, akik magyaroknak adnak munkát.

Az új adórendszer kapcsán kifejtette, az a családoknak is kedvez, mert a gyereknevelés költségeinek egy részét nem adóztatják. Az egy gyermekesek nettó jövedelme 8,5, a kétgyerekeseké 16, a három- és több gyerekeseké 23,3 százalékkal nőtt, a gyes időtartama pedig 3 évre.

2011 az első olyan év, amikor a költségvetési deficit 3 százalék alá csökkent. Orbán szerint kevéssé köztudott költségvetési titok az, amit az elmúlt egy évben tíz-tizenöt beszédében elmondott, hogy 2,8 százalékos hiány alatt az államadósság csökken, afelett nő. Ezért bele is foglalták az új alkotmányba, hogy az országot ne lehessen eladósítani. Az adósság jó üzlet is lehet, "ha az ember a bot jó végén van".

Ne a gazdasági elit és ne a politikai elit szabja meg az ország életét, hanem azok, akik munkából akarnak megélni. Szükség van az elitre is, de az ország haladási irányát és uralkodó értékeit a demokrácia lincolni szabályai szerint a népnek kell meghatároznia. "Itt léteznek azok a hegyeket megmozgatni képes, ha úgy tetszik, népi erőforrások, amik Kolontáron és Devecseren is megmozdultak" – tért vissza nyitóképéhez.

„Ne oda korcsolyázz, ahol a korong éppen van, hanem ahol lesz" – idézte zárásként Wayne Gretzkyt.

Valóságtól elrugaszkodott, konkrétumok nélküli hazugság

Karácsony Gergely (LMP): Orbán beszéde nem évértékelő, hanem hazugságbeszéd volt, a miniszterelnök nem fogadta meg felesége tanácsát, hogy mondjon el mindent.

Mesterházy Attila (MSZP): Orbán keszonbetegségben szenved, évértékelőjének semmi köze a magyar valósághoz.

Gyöngyösi Márton (Jobbik): A beszéd csalódást okozott, kevés konkrétum és egyetlen nóvum sem hangzott el.

Molnár Csaba (DK): A beszéd egy vesztes, megtört ember felolvasása volt, aki már saját magának sem hisz, és akinek egyetlen célja, hogy mindenáron hatalmon maradjon.