Szűk marokkal szórta Orbán a retorikai virágokat

2012.02.07. 17:04

Két idézetet, három hangsúlyos hasonlatot és öt frázist (közmondást, szólás, szófordulatot) sorakoztatott fel Orbán Viktor miniszterelnök idei évértékelő beszédében. A retorikai eszköztár vizsgálatához összehasonlításképp három korábbi Orbán-évértékelőt választottunk ki, az első, 1999-est, az ellenzékben, Őszöd után elmondott 2007-est, és a tavalyit, a 2011-est.

Idézetek szempontjából a leggazdagabb év 2007 volt, az akkori évértékelőben tíz idézetet számoltunk össze, Orbán Bibó István és Lenin mellett még a saját nagymamáját is idézte ("Hogy nem sül ki a szemük! - szokta mondani a nagymamám"), de az idézetszámot főképp Gyurcsány Ferenc és az őszödi beszéd dobta meg. 1999-ben egyetlen idézet sem díszítette az első Orbán-évérteklőt, tavaly pedig négyet számoltunk össze (az idézettek: Fülig Jimmy, Grosics Gyula, Edison és "egy angol politikai veterán"). A mai évértékelőben a közönségnek be kellett érnie Lincolnnal és Wayne Gretzkyvel. A tavalyi beszédet színesítette a már említett négy idézeten felül, hogy Orbán mondatokat olvasott fel hétköznapi emberek neki címzett leveleiből. Ilyen ma nem fordult elő.

A 2011-es évértékeléskor a miniszterelnök megragadta az alkalmat arra, hogy személyes üzenettel szólítson meg két embert: Grosics Gyulának születésnapi jókívánságokat küldött, az elszámoltatási kormánybiztosnak pedig azt üzente, iparkodjon. Hozzájuk hasonló név szerinti megszólított nem volt a két korábbi vizsgált beszédben és idén sem, ugyanakkor ma Kolontár és Devecser egész lakossága külön megszólítottnak érezhette magát.

IMG 9097
Fotó: Huszti István

Az idei beszédben elhangzott öt frázis ("aki lónak állt, az húzzon", "a harang értük szól", "félni csak a félelemtől kell", "új szelek fújnak", "a bot megfelelő végén") több, mint amennyit a másik három beszédben összeszámoltunk. A 2011-esben két ilyet találtunk ("csalánba nem vág ménkű", "aki akasztófára született, az nem fullad vízben"), az 1999-esben hármat (nagy fába vágni a fejszét, "minden, amit túlélünk, erősebbé tesz", "az egészségnél nincs nagyobb kincs"), a 2007-esben pedig szintén hármat (más portája előtt söprögetni, "öntsünk tiszta vizet a pohárba", ez utóbbi kétszer is).

A korábbi beszédekhez képest számszerűleg nem volt túl erős hasonlatokban az idei Orbán-beszéd. Hármat hallottunk: Európa és az alkohol, a magyarok és a szerencsétlenül járt olasz tengerjáró sorsa, valamint a halogatás és a hitelkártya párba állítását. A 2011-es évértékelőből nyolc hasonlatot is össze tudtunk szedni, például: politika iránt érdeklődők – kezdő krimiolvasók, lavina – válság, küldetést teljesítő sportolók – magyarok, kórházi beteg – magyar nemzet. 1999-ben és 2007-ben is csak négy hasonlat volt, de 2007-ben az egyik hasonlat (egy keleti mesében szereplő, földdel betemetett szamár – magyar nemzet) vezérfonalként kísérte végig a beszédet. Ráadásul 2007-ben a négy hasonlat között volt két nagyon szórakoztató is: a baloldal átalakulásáról ("Nem lepke szállt fel a bábból, inkább valamiféle húsevő kapott lábra".), valamint az Orbánnal riogatott baloldaliakról ("Maradtak azok, akiket még mindig sikeresen lehet ijesztgetni. Mint a gyerekeket a krampusszal, a rézfülű bagollyal, akikkel még el lehet hitetni, hogy én személy szerint két veszedelmesen hegyes szarvat viselek, patáim vannak és kénköves a leheletem").