Ítéletet hirdetnek Geréb Ágnes ügyében

2012.02.09. 15:45

Péntek reggel várhatóan ítéletet hirdet a Fővárosi Ítélőtábla Geréb Ágnes és négy vádlott-társa ügyében. Az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság tavaly március 24-én bűnösnek találta Geréb Ágnest halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében, illetve maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett, gondatlan veszélyeztetés vétségében. Két év letöltendő fogházbüntetésre ítélték, és öt évre eltiltották a szülész-nőgyógyászi, valamint szülésznői tevékenység gyakorlásától.

Három vádlott-társát felmentették, a negyedikre, a másodrendű vádlottra 300 ezer forint pénzbüntetést róttak ki szintén foglalkozás körében elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó veszélyeztetés vétsége miatt. A Gerébre kiszabott elsőfokú ítélet szokatlanul súlyos volt, szigorúbb annál is, amit az ügyész vádbeszédében indítványozott. Az ügyész ugyanis csak felfüggesztett szabadságvesztést kért Gerébre.

Az ítélet ellen az ügyész, a vádlottak és védőik is fellebbeztek. Az ügyész a két elítélt esetében a büntetés súlyosítását kérte, valamint azt, hogy a másik három vádlottra is szabjanak ki büntetést. A védelem a teljes felmentés érdekében fellebbezett.

Geréb Ágnes – a fellebbezések miatt – nem kezdte még meg a fogházbüntetés letöltését. Jelenleg házi őrizetben van, de nem ezzel a perrel, hanem egy 2010-ben indult büntetőeljárással összefüggésben. A büntetőper, amelyben most ítéletet hirdetnek, négy korábbi – két 2007-es, egy 2003-es és egy 2006-os – szülés miatt indult.

A Fővárosi Bíróság bírója, amikor tavaly márciusban kihirdette az elsőfokú ítéletét, azt mondta: nem foglal állást az otthon szülésről szóló vitában. A bíró az eljárás során többször is hangsúlyozta, ez a per arról szól, hogy a szülések során követettek-e el szakmai hibákat.

A február 3-i tárgyaláson a védelem elfogultnak nevezte az első fokon lezajlott tárgyalást. Sérelmezik azt is, hogy a másodfokú bíróság elutasította azoknak a hazai és nemzetközi szakértőknek a meghallgatását, akik Geréb mellett tanúskodtak volna. Szerintük így a vádlott nem kapott lehetőséget a védekezésre.

A pénteki ítélethirdetés utánra helyszíni demonstrációt és sajtótájékoztatót szerveznek a Geréb Ágnessel szimpatizálók.