Összeesküvést sejt Orbán

2012.02.09. 22:31 Módosítva: 2012.02.09. 23:36
Az Egyesült Államokig érő nemzetközi összeesküvés gyanúját villantotta fel a Fidesz-frakció zárt ülésén Orbán Viktor, aki nem hiszi, hogy összehangolás nélkül közvetíthetett egy amerikai hírtelevízió Budapestről, pont az LMP-sek láncolási akciójával egy időben. Országokra bontott tanulmány készült a támadó sajtóbeszámolók mögött sejtett gazdasági tényezőkről.

Nagyszabású összeesküvésként mutatta be a miniszterelnök pártja képviselői előtt a hazai és a nemzetközi politika és média egyes szereplőinek ellene irányuló, utóbbi hetekben tett lépéseit.

A hvg.hu számolt be elsőnek arról, hogy az Egerben tartott zártkörű Fidesz-KDNP frakcióülésen Orbán Viktor puccskísérletként festette le a kormányát és személyét ért támadásokat. Orbán a kialakított hagyományokhoz híven a parlamenti szezont bevezető rendezvény első estéjén, szerdán részletes beszédben adta meg az alaptémákat.

Az Index információi szerint a beszédben Orbán a december végi napokat hozta fel példának, amikor az összehangolt támadásokról beszélt.

A karácsonyt megelőző napokban ugyanis szinte egy időben készített Magyarországról videóriportot a CNN, és akciózott további nemzetközi figyelmet az országra vonva az LMP.

Az amerikai hírtelevízióban „Veszélyben a törékeny magyar demokrácia" címmel közölték az anyagot, amelyben Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár védelmére kelhetett ugyan a kormánynak, ám a riport negatív végkicsengésén nem tudott változtatni. A december 23-i Kossuth téri láncolós akció, majd az LMP-sek őrizetbe vétele pedig újabb negatív hírhullámot indított el a nagy hírügynökségeknél, tévéknél.

Úgy tudjuk, a decemberi események után a miniszterelnök környezetében olyan részletes tanulmányok készültek, amelyek megpróbáltak magyarázatot találni az Orbánt és a kormányzatot támadó cikkdömpingre.

A Miniszterelnökség egyik munkatársa az Indexnek azt mondta, hogy a kormánynak már nem kell vakon tapogatóznia ezen a téren, mint ahogy 2010 és 2011 fordulóján, amikor szintén sokan támadták. Az illetékeseknek országonkénti részletes, árnyalt információi vannak a sajtómozgásokról és azok gazdasági hátteréről. A magyar diplomatáknak pedig feladatul tűzték ki, hogy ezen információk birtokában célzottan is tegyenek meg mindent, hogy javuljon az országról sugárzott összkép.

Orbán a decemberi nehéz napokat elemezve arra is kitért, hogy a Fidesz-frakció egyes tagjai éppen az ülésszak végére maradt törvényhozási maratonból húzták ki magukat. A hvg.hu szerint vakondokkeresésről is beszélt a miniszterelnök - ők lennének azok, akik nemmel szavaztak Szájer József feleségének, Handó Tündének kinevezésére - és felhívta párttársai figyelmét arra, hogy aki nem elég elkötelezett a kormányzat céljai mellett, annak el kell döntenie, hogy nem egy másik pártot kellene-e választani tevékenységéhez.

Az Index információi szerint a belső ellenállásra tett utalások különösen akkor váltak aktuálissá a frakciótagok számára, amikor másnap reggel kiderült, hogy az Origón hosszú és részletekbe menő cikk jelent meg az első nap eseményeiről. A képviselők szerint a szervezők – szokás szerint – Egerben is leárnyékolták a hotel konferenciatermét, és a többség ki is kapcsolta mobilját, ezért az eset feszélyezetté tette csütörtöki hangulatot.