Perelik Budait az ezermilliárdos szerződésért

2012.02.10. 20:53 Módosítva: 2012.02.10. 20:54

Bírósághoz fordul a ferihegyi szerődések nyilvánosságáért az atlatszo.hu – közölte a portál. Azt követően döntött így, hogy Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos nem adta ki azokat a szerződéseket, amelyek alapján szerdán azt mondta: közel 1000 milliárd forint az az állami teher, amit a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt.-vel kötött szerződés tartalmaz, ha a Malév felszámolásba kerül. Az atlatszo.hu ellenőrizni szerette volna az állításai valódiságát, ám erre nem kapott lehetőséget.

A portál közérdekű adatigényléssel fordult Budai Gyulához, hogy adja ki valamennyi, a ferihegyi repülőtér privatizációjával összefüggő szerződés teljes másolatát. A kormánybiztosság azonban megtagadta a kérés teljesítését, a válaszban azt írták: „hivatalunk folyamatban lévő ügyekről tájékoztatást semmilyen formában nem ad. A kérdéses ügyre vonatkozóan minden olyan információt, mely nem esik a titkos ügykezelés szabályai alá, azaz publikus, megtalál honlapunkon teljes terjedelmében”.

Ez utóbbi azonban nem igaz, derül ki az oknyomozó portál cikkéből. A kormánybiztosság honlapján nem szerepelnek a Budai Gyula által hivatkozott szerződések, a kormányzati honlapon a nemzeti légitársasággal és a repülőtérrel kapcsolatban csak a Borisz Abramovics, Költő Magdolna és a Resonator Kft. által aláírt szindikátusi szerződést, a Malév részvénykönyvét, valamint a Malév Zrt. és a Budapest Airport Zrt. privatizációjával és vagyonkezelésével kapcsolatos kormánybiztosi jelentéseket találták. Mivel arra jutottak, hogy az államnak állítólag ezermilliárdos kárt okozó szerződések nem publikusak, perbe kérik azok nyilvánosságra hozatalát.