Csurka Istvánra emlékeztek, majd új képviselőt avattak a tavaszi ülésszak nyitányán. A tényleges munka Orbán Viktor napirend előtti felszólalásával kezdődött, aki az európai uniós pénzügyi paktumról beszélt és kijelentette: Magyarország jövője az EU keretein belül van. Felszólalásával az MSZP nagyrészt egyetértett, az LMP viszont gazdasági szabadságharcot hirdetett. A borsodi Éhségmenet közben megérkezett a Parlamenthez.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A jobbikos Gyöngyösi Márton Orbán Viktort idézte, miszerint ne a szavait, hanem a tetteit figyeljék. Ő ezt tette, és szerinte a harcos retorikát feltétel nélküli kapituláció szokta követni. Erre példaként a román EU-csatlakozás és a liszaboni szerződés megszavazását hozta fel példaként, illetve az európai pénzügyi paktumot, amit Orbán két hónapja még elutasított. Igaz, akkor még "verbális szabadságharcot" vívott. Ő is az "MSZP, az LMP és a korábbi liberális körök" összehangolt támadásáról beszélt ezután. Majd lényegében elutasította az uniós pénzügyi paktumot, ami szerinte nem szolgálja Magyarország érdekeit, ahogy az eurozónához való csatlakozás sem.

    17
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • A kormány nevében Rétvári Bence közigazgatási államtitkár válaszolt. Szerinte egy valami nem változik, a vallásgyakorlás továbbra is szabad Magyarországon. "Mind az alaptörvény, mind a tavaly elfogadott két egyházügyi törvény lehetőséget adott erre" - mondta. A cél a visszaélések megakadályozása volt, mondta. "A kormánytöbbség tartja a szavát" - jelentette ki, hiszen azt ígérték, hogy a törvényben eredetileg szereplő 14 egyház "csak a kezdőcsomag". Több mint kétszáz egyház nem kérte újbóli elismerését, szerinte ez önmagában elegendő indok utólag a szabályozás megváltoztatására. Ezután megismételte a Gulyás által is felhozott érveket.

  • A fideszes Gulyás Gergely az egyházügyi törvényről beszél, szerinte változtatni kellett ahhoz, hogy rekordszámú egyház működik, jelentős részben egyszerűen gazdasági céllal. Szerinte érdemes körülnézni a szomszédos országokban, milyen szigorú szabályok vonatkoznak az egyházakra - ennek ellenére éppen a magyar törvény kapott intenzív nemzetközi kritikákat. "A valóban egyházi tevékenységet végző egyházak a jövőben is zavartalanul tudnak működni" - monja Gulyás.

    16
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • A dohányzásra időközben visszaszokott Heintz Tamás nemdohányzókat védő törvénytervezete a dohányos parlamenti képviselőket is az udvarokra száműzte. A téli szünetben végrehajtott fejlesztésnek köszönhetően immár nem kell fagyoskodniuk, legalábbis azon az udvaron, ahol a Fidesz képviselői dohányoznak, itt két hatalmas csirkekeltető lámpa szolgáltat hőt. Az I-es kapunál, ahová a szocialisták járnak cigizni, nincs melegítő.

  • A kormány nevében Rétvári Bence államtitkár válaszol, aki szerint Jávor idehozott négy embert, de arról a sok százezerről nem beszél, akik az elmúlt időszakban szabadultak meg devizahiteleiktől. Szerinte Jávor úgy csinál, mintha Európában jó gazdasági helyzet lenne, miközben egyáltalán nem erről van szó. Ezután tételesen védte a kritizált lépéseket. A "vidékieknek illetve nehezebb helyzetben élőkön" például a rezsistoppal segítettek, a hajléktalanokkal a közmunkaprogrammal, aminek egyik célja, hogy új szálláslehetőségek legyenek számukra. A vállalkozókon pedig adócsökkentésekkel segítettek, mondja az államtitkár.

    15
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • A miniszterelnök beszéde, majd válasza úgy meghozta a Fidesz-frakció étvágyát, hogy amint Orbán távozott, tucatnyian inaltak ki az ülésteremből az alagsori étkezde irányába.

  • Frakcióvezetőként első napirend előtti felszólalását mondja el Jávor Benedek. Sajnálja, hogy Orbán beszéde után rögtön távozott, mert fontos lenne, hogy hallja, amit mond. Jávor szerint a háromlábú, hétfejű puccsokról beszélő Orbán elvesztette a kapcsolatot a valósággal, fogalma sincs, mi történik az országban. Szeritne Orbánnak szembe kéne néznie azokkal, akiknek életét tönkreteszik az álmodozásai. Négyen közülük itt is vannak a karzaton, mondja

    Szekeres Diána diák itt van a karzaton, akinek nincs lehetősége felsőoktatásba jelentkezni. Szülei devizaadósságot cipelnek, nem tudják fizteni gyermekük felsőoktatását.

  • Orbán szerint túl van minden határon, amikor "egy magyar képviselő azt mondja az Európai Parlamentben, hogy szégyelli Magyarországot, és szívesebben képviselné Luxemburgot". Amúgy minden frakció támogatására számít.

  • Orbán ezután hosszasan idézte az évértékelőn elmondott gondolatait a középosztály és a nyugdíjasok, illetve a középosztály és a leszakadók szövetségéről. A cél, hogy a leszakadókat is felemeljék, "ezt az emeltyűt keressük". Ezután megköszönte Mesterházy Attila támogató szavait. "Azt a segítséget azért szeretném kérni, hogy ha egy mód van rá, az európai parlamentben dolgozó szocialista képviselőket kérje meg, hogy időnként álljanak ki Magyarország érdekei mellett" - aratott kormánypárti tapsvihart.

  • Balczó zárómegjegyzésére reagálva azt mondta, erről jó lenne hosszabban vitázni. "A saját személyes felfogásom szerint ami 2002-2010 között történt, az volt, hogy a nagytőke a gazdasági hatalma mellé megszerezte a politikai hatalmat is." Szerinte ezzel szemben a középosztályt kell hatalomban tartani, de ezt már évértékelőjében is elmondta.

    12
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • Orbán fontos megjegyzésnek nevezte a strukturális reform kötelezetségére vonatkozót, amit tényleg nehéz lesz megvalósítani, de Magyarország a 0,5 százalékos állaháztartásihiány-előíráshoz képest magától 2 százalékos reformot vállalt, tehát a 0,5 százalékos előírás reális és teljesíthető. Ezután visszatért Balczó felszólalására, azt állította, hogy azokat a vállalkozásokat nem támogatja a kormány, amelyek nem hoznak létre hozzáadott értéket Magyarországon. A többiek támogatása viszont szükséges.

  • Az euróhoz való csatlakozásról mindenesetre biztosan kétharmados többséggel kell dönteni, derült ki a miniszterelnök viszontválaszából. Jávor felszólalását igyekezett teljes mértékben megérteni és befogadni. "Csak azt tudom mondani, hogy isten hozta az LMP-t a szabadságharcosok táborában" - mondta, majd "kellő udvariassággal visszautasította" a Lengyelországgal kapcsolatos megállapításokat. "Kérem ne próbálja szembefordítani Magyarországot legerősebb európai szövetségesével, még egy jó poén kedvéért sem" - rótta meg az új frakcióvezető.

  • Orbán viszontválaszában először Balczó szavaira reagált. "Eddig senki nem írt alá semmit. A miniszterelnökök megegyeztek abban, amiben egyetértenek" - mondta. A paktumot márciusban írják alá, amit aztán még a magyar parlamentnek is ratifikálnia kell. Hétfőn arról vitatkozhatnak, hogy mit írjon alá a miniszterelnök. Azt is értelmezni kell, hogy feles, vagy kétharmados többség kell a ratifikáláshoz - nem mintha a kormánynak ne lenne kétharmada.

    11
  • "Két alternatíva létezik", az egyik és a másik, tudtuk meg Rogántól. Kiderült, hogy a középút az egyetlen járható alternatíva, ami amúgy a harmadik. Ezt járta a Fidesz.

  • Rogán szerint szükség volt azokra a gazdasági lépésekre, amelyek sértettek bizonyos érdekeket. Szerinte azt is világossá tették, hogy a válságadók és a különadók ideiglenesek, de szükségesek, hogy Magyarország saját útjára léphessen. A cél, hogy "Magyarországon megérje dolgozni, megérje családot alapítani és ne érje meg csalni", szemben az elmúltnyolcévvel, amikor ennek ellenkezőjére ösztönözték a magyarokat. Aki csalásra biztatott, abból pedig "az utolsó szakaszban pénzügyminiszter is lehetett", vádolta meg Oszkó Pétert név nélkül.

    10
  • A beteg Lázár János helyett a Fidesz nevében Rogán Antal válaszolt, aki azonnal köszönetet is mondott a miniszterelnöknek, amiért "Magyarország érdekeit az EU fórumain az elmúlt egy hónapban sikerrel és határozottan képviselte". Ezután ő is azokról beszélt, akik Magyarország érdekei helyett pártérdekeket képviseltek a fórumokon, majd beszólt Mesterházynak, aki szerint "a magyar parlament évadnyitója is csak egy rendezvény".

  • "Aki figyelte hónapokkal ezelőtt a miniszterelnök parlamenti beszédét, az emlékszik rá, hogy az a két szempont már akkor megjelent, hogy egyértelműen európai, ugyanakkor magyar érdeket képviseljünk" - mondta Harrach Péter, a kereszténydemokraták frakcióvezetője. Szerinte ez megvalósult. Magyarországot szerinte a magyar baloldal, a nemzetközi üzleti körök és az ultraliberálisok támadják. Hogy ez hogy jön ide, az nem derült ki.

    09
  • A paktum kilencedik pontját emelte ki, mert szerinte ugyan fontos a fiskális egyensúly, de fontos a gazdaságélénkítés és a szociális támogatások ügye is. A határozattervezetet támogatják, de ezen kérdések részletesebb tárgyalását kérte. "Szerintünk Magyarországon szociális válság van, éheznek a magyar emberek" - mondta, ezért öszhangba hozná a költségvetési politikát a társadalompolitikával.

  • "Helyes irány, ha a miniszterelnök ezen az úton megy tovább" - dicsérte Orbánt kompromisszumkészségéért. Mert amikor a miniszterelnök kompromisszumkész, annak rögtön kézzelfogható eredményei vannak, például legutóbb erősödött a forint és csökkent a kockázati felár. "Nem kéne annyit harcolni, ha a miniszterelnöknek lenne Európában tekintélye, és ha az európai lapok nem csodabogárként emlegetnék" - mondta. "Ez nem öröm, én annak örülnék, ha a miniszterelnöknek lenne respektje" - mondta.

  • A szocialisták vezérszónoka külön köszöntötte Schmitt Pált, "aki a mai rendezvényre el tudott látogatni". Ezt némi moraj követte. Mesterházy szerint amúgy az elhangzottak "rendben is voltak", mert Orbán végre hitet tett az EU mellett, és az is rendben van, hogy kompromisszumkészen kell tárgyalni. Orbán persze könnyen állíthatja, hogy határozottan kitartott véleménye mellett, hiszen a véleménye volt "nem, talán és igen is".

    08
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • Balczó szerint az sem nagy eredmény, hogy nem csatlakozunk az adóharmonizációhoz, mert ez olyan fajta versenyelőny, amiből az országnak nincs haszna. Például "a piedesztálra emelt Nokia" is egyik napról a másikra 2300 munkahelyet szüntetett meg. Ráadásul a szerződés hivatalos fordítása még kész sincs, így azt se tudjuk, mit fogad el ma a parlament. Szerinte népszavazásnak kellene döntenie az ügyben. Hiányolta még az alsó-középosztály és a szegények megmentésére vonatkozó terveket is.

  • Másodikként a jobbikos Balczó Zoltán bírálta a miniszterelnöki beszédet. Ő is felidézte, hogy Orbán először nemet mondott a pénzügyi paktumra, majd felidézte Orbán december 12-i beszédét, amely alapján Orbán egy olyan szerződést írna most alá, amely központosítaná az uniós döntéshozatalt. Balczó is hiányolja a beigért parlamenti vitát.

    07
  • Jávor szerint a paktum megnehezíti a felzárkózást az unió erős gazdaságaihoz. Ez ellen Magyarország azért nem tudott fellépni, mert elvesztette barátait. Az LMP szerint a paktum jelen formájában nem szolgálja Magyarország érdekeit, de nem is tudunk érdemben fellépni a megváltoztatásáért.

  • Jávor szerint Orbán a korábbi konfliktusokkal pont az ország mozgásterét szűkítette be, és az EU feltételeivel szemben kitűzte a fehér zászlót. Egyben szerinte azt is beismerte, hogy az ellenzék korábbi kritikái jogosak voltak. Az europaktum, amire Orbán szerinte anélkül bólíntott rá, hogy ígéretéhez híven a parlament megvitathatta volna, szerinte kedvezőtlen feltételeket szab Magyarországra. Az eredményeket valójában mások érték el, például a lengyelek, akik a magyarokkal szemben taktikusak voltak.

    06
  • A miniszterelnök felszólalása húsz percnél rövidebb volt, így a frakciók öt percben reagálhatnak. Elsőként Jávor Benedek, az LMP új frakcióvezetője szólalt fel. "Világosodik lassacskán az elmém, a legenda oda" - idézte József Attila Kései siratóját, mert szerinte Orbán most beismerte az eddigi kudarcokat. Orbán szerinte elidegenítette Magyarországot szövetségeseitől. "Akár örülhetnénk is, hogy már becsukta a Nagy indiánkönyvet, kár, hogy csak tavaly decemberben, és az EU kérésére" - utalt Orbán korábbi hasonlatára.

  • Orbán azokat is elítélte, akik fejjel rohannak a falnak. "Küzdeni kell, de ezt józan ésszel, megegyezésre törekedve kell tenni" - mondta. Megállapodásra kell törekedni az IMF-fel is, legyen szó akár a jegybanktörvényről vagy a bírák nyugdíjáról. Az európai paktumról szóló megállapodás bizonyítja, hogy lehet sikeres megállapodást is kötni. Felszólalása végén a kormány támogatását kérte a parlamenttől.

  • "Kiállunk a kettős mérce ellen és az uniós tagok egyenjogúsága mellett" - mondta. "Az európai parlamentben látottak sokmillió magyar szemében felértékelték a magyar országgyűlés munkáját és tekintélyét" - mondta, majd megismételte, hogy vannak, akik nyugati üzletfeleik szoknyája mellé szaladnak, ők "az önfeladás stréberei". Ezen jót kacagott.

    02
  • Orbán szerint már most késhegyre menő érdekérvényesítési verseny zajlik, melynek győztesei azok lesznek, akik határozottan és okosan állnak ki saját érdekeik mellett. "Magyarország pozíciója világos és mindenki előtt ismert, Magyarország jövője az EU keretein belül van" - jelentette ki.

  • Már csak azért is, mert az így előállt paktum legtöbb pontját Magyarország készítette elő elnöksége alatt. Ezért azt javasolta, hogy a parlament fogadja el a szerződést, mert Magyarországnak semmin nem kell változtatnia. "Az európai paktummal kapcsolatos siker világosan kiemeli, hogyan kell viszonyulnunk Európához. Csendes tenger nem nevel tapasztalt tengerészeket" - mondta, de a tenger szerencsére mindent megtesz, hogy tapasztalt tengerészek legyünk.

  • Elérte, hogy a paktum szabályai csak az eurozóna tagálamaira vonatkozzanak, Magyarországra csak azután, ha már csatlakozott az euróhoz. A másik kulcskérdés az adóharmonizáció volt, ez a magyar versenyképességet fenyegette. "Ezért fontos, hogy sikerült elérni, hogy az adóharmonizáció, illetve az erre való utalás ne legyen része a pénzügyi paktumnak" - mondta, amihez immár csatlakozhat Magyarország.