Szájer beolvasott Neelie Kroesnak

2012.02.13. 07:19

Neelie Kroes európai bizottsági alelnöknek szóló, éles hangú nyílt levelet tett közzé blogjában pénteken Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő. A levél azután született, hogy Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes összeszólalkozott Kroes-szal az Európai Parlament bizottságának február 9-i ülésén. (A bizottsági meghallgatásról bővebben itt olvashat>>>)

"Biztos asszony! Mi történt Önnel? Mi eddig nem ezt a Neelie Kroest ismertük. Egy korrekt, felkészült és elfogulatlan politikust ismertünk Önben eddig!" – fogalmazott Szájer levelében. Azzal vádolta az alelnököt, hogy kilépett az Európai Bizottságtól joggal elvárható pártsemleges szerepből, és "eddig tanúsított tiszteletre méltó hozzáállásból".

"Ön, Alelnök Asszony, túllépve az Európai Unió kompetenciáján a magyar Kormány helyettes vezetőjétől olyan nyilatkozatot követelt, hogy egy nem uniós szervezet, nevezetesen az Európa Tanács, még el sem készített, meg sem fogalmazott dokumentuma  javaslatainak teljesítésére előre vállaljon kötelezettséget! Ez példátlan!" – áll a nyílt levélben. Szájer figyelmeztette Neelie Kroest, hogy az unióban nem csak a tagországoknak vannak kötelezettségei, hanem az uniós intézményeknek, a Bizottságnak és az egyes biztosoknak is. Nyomatékosításképp idézte az uniós szerződés vonatkozó cikkelyét is.

Szájer a levélben összehasonlítgatta a magyar és a holland (Neelie Kroes holland) demokratikus kultúrát, és felemlegette, hogy Hollandiában a nyílt utcán gyilkolták meg Pim Fortuynt nézetei miatt, míg Magyarországon ilyen nem történt az elmúlt húsz év demokráciája idején. Felidézte azt is, hogy tavaly Hollandia "alig próbálva leplezni, hogy roma bevándorlók özönétől tartva", nem egyezett bele abba, hogy kiterjesszék az unión belüli szabad mozgás schengeni rendszerét Romániára és Bulgáriára.

Szájer felrótta Neelie Kroesnak azt is, hogy a bizottsági meghallgatáson meg nem nevezett fiatal tanácsadójára hivatkozva aggodalmát fejezte ki a magyarországi etnikai kisebbségek helyzetével kapcsolatban, annak ellenére, hogy előtte Járóka Lívia cigány származású európai parlamenti képviselő "pontonként cáfolta" a vádjait.

"Kérem fontolja meg fenti érveimet. Magyarország büszke ország, a magyarok büszke emberek. Mint a közös Európa iránt elkötelezett politikus kérem Önt, hogy légből kapott, alaptalan, kettős mércével mérő nyilatkozatokkal ne rombolja a magyar emberek hitét a közös Európa eszméjében. Kérem térjen vissza ahhoz a helyzethez, amelyet Öntől és az Ön által képviselt intézménytől megszoktunk: az elfogulatlan eljáráshoz. A tények tisztázása tekintetében pedig állok rendelkezésére a jövőben is" – zárta hosszú levelét a fideszes politikus.