Kuncze Gábor visszatér a politikába

2012.02.14. 14:07
Kuncze Gábor volt SZDSZ-elnök a Szabadelvű Polgári Egyesület új elnökeként visszatér a politikába. Kuncze lapunknak elmondta, hogy nem tervezik a párttá alakulást és minden demokratikusnak tekintett erővel együttműködnek, ami azt gondolja, hogy rossz irányba mennek a dolgok, és ezen változtatni akar.

E hét elejére megújult az SZDSZ egykori elitjét tömörítő Szabadelvű Polgári Egyesület honlapja, ahol az eddig tetszhalott szervezet új elnökeként Kuncze Gábort tüntetik fel – tudta meg a Heti Válasz. Az elnökség tagja rajta kívül az SZDSZ-ből 2009-ben kilépett Sándor Klára, a budaörsi polgármester Wittinghoff Tamás, a Kuncze egykori belügyminiszteri államtitkáraként ismert Világosi Gábor, valamint egy 22 éves jogászhallgató, Turi Tamás.

A Heti Válasz információi szerint a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) vezetői is többször tárgyaltak Kunczéék „hasznosításáról”, de végül az a megoldás született, hogy a liberálisok szervezetileg nem csatlakoznak a DK-hoz. A különállás ugyanis lehetőséget teremt arra, hogy a Szabadelvű Polgári Egyesület saját jogon jelenjen meg az ellenzéki kerekasztal-kezdeményezéseken – így eggyel több, Gyurcsányhoz lojális szervezet lehet majd tagja a balliberális véleményvezérek által szorgalmazott Orbán-ellenes olajfa-koalíciónak.

Kuncze Gábor megkeresésünkre elmondta, hogy nem volt semmilyen egyeztetés, és nem hangzott el sehol a DK-val való szoros együttműködés sem. Közölte: minden olyan demokratikusnak tekintett erővel együttműködnek, ami azt gondolja, hogy rossz irányba mennek a dolgok, és ezen változtatni akar. Nem méricskélnek, milyen szervezethez állnak közelebb vagy messzebb.

Kuncze hozzátette, hogy az egyesület nem tervezi a párttá alakulást. A jelenleg 200 tagú szervezet liberálisoknak, szabadelvűeknek kínál politikai képviseletet, helyet a véleménynyilvánításra, hogy ez hova fut ki, Kuncze szerint még korai beszélni. Kuncze kérdésre elmondta, nem foglalkozik a jelenlegi SZDSZ-szel, és azokkal a kísérletekkel sem, amikkel egy irányba próbálják terelni az új egyesületet.