Tatabányán és Fehérváron sincs már riadó

2012.02.14. 15:14

A tájékoztatási küszöbérték alá süllyedt a szálló por átlagkoncentrációja kedden Székesfehérváron, ezért a város polgármestere megszüntette a szmogriadót, amit február 10-én rendeltek el.

Tatabányán a levegőminőséget mérő műszerek hétfőn és kedden a megengedett értéknél alacsonyabb szállópor-koncentrációt mértek, ezért ott is visszavonták a szmogriadót. A por mennyisége 73 mikrogrammos értékre csökkent. A településen február 9-én, csütörtökön rendelték el a szmogriadó riasztási fokozatát, mert köbméterenként 124 mikrogramm szálló por volt a levegőben.

Némileg javul

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) kedd délelőtt tájékoztatást adott ki arról, hogy országszerte némileg javult a levegő minősége kedden az előző naphoz képest.  A Főpolgármesteri Hivatal kedden azt közölte az MTI-vel: Budapesten továbbra is fenntartják a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, amelyet múlt héten szerdán rendeltek el.

A legfrissebb mérések alapján készült térképén, kedden három települést jelöltek a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel. Ez három Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település: Putnok, Sajószentpéter és Kazincbarcika. Ezeken a településeken a szálló por (PM10) köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm feletti.

Narancssárgával jelölték, vagyis a levegő minősége egészségtelennek számít Budapesten, Esztergomban, Salgótarjánban, Egerben és Miskolcon. Itt a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75-100 mikrogramm. A kifogásolt levegőminőséget jelző zöld színnel jelölték Győrt, Pécset, Dunaújvárost, Százhalombattát, Vácot, Szolnokot, Szegedet, Oszlárt és Nyíregyházát.

Ezenfelül hét települést kék színnel jelöltek, vagyis az OKI minősítése szerint Sopron, Ajka, Veszprém, Várpalota, Tököl, Debrecen és Sátoraljaújhely levegőjének minősége már elfogadhatónak számít.

A meteorológiai előrejelzések szerint szerdától erős szél várható, csütörtökön akár viharos erősségű széllökésekre is számítani lehet, ez kitisztíthatja a térségből a szennyezett levegőt.