Felturbózta az MTV a disznóperzselős riportot

2012.02.15. 23:18

A Magyar Televízió erősen felturbózta a Pécs Televízió február 14-i tudósítását, amely a rendkívüli hidegben a pécsi szennyvíztisztító telepen életbe léptetett védelmi intézkedésekről szólt, közölte a Tettye Forrásház Zrt.

Az m1 Híradójában elhangzott riport szerint a rendkívüli hidegben éjszaka óránként kell melegíteni a gépeket lángszórókkal, disznóperzselőkkel, mert "megfagyhat a szennyvíz és a város ivóvízellátása is veszélybe kerülhet".

"A bemutatott téma egy általános jelenség télen, amit az érdekessége miatt ajánlottunk a sajtónak. A Magyar Televízióban lement anyag készültéről nem volt tudomásunk, így a szerkesztés során belekerült valótlan kijelentéseket, következtetéseket sem volt lehetőségünk korrigálni" - közölte a pécsi telepet működtető Tettye Forrásház Zrt.

A cég szerint a Magyar Televízió Híradójában lement anyag olyan módon állította ezt be, mint ami miatt Pécs város szennyvízkezelése, sőt ivóvízellátása is veszélyben volna.

A cég közleménye szerint nem magát a telepet melegítették a mínusz 15-20 fokos hidegben, csak a szabadban lévő, jegesedésre hajlamos berendezéseket. Nem felel meg a valóságnak, hogy ha nem melegítenék ezeket a gépeket, befagynának a medencék: a megelőző intézkedéssel pusztán az érintett berendezéseket védik.

A több alkalommal is elhangzott következtetés – miszerint "ha megfagy a szennyvíz, a város ivóvízellátása is veszélybe kerülhet”, „ha leállnak a gépek, azonnal befagynak a medencék, és a baktériumflóra nem tudja tisztítani a szennyvizet. Ez pedig veszélyeztethetné a vízellátást” – egymástól teljesen független dolgokat kapcsol össze, nemcsak valótlan, de rendkívül felelőtlen kijelentés is, ami túlmegy a hiteles tájékoztatáson - olvasható a Tettye közleményében.