Diána
10 °C
22 °C

Hócsata a Corvinuson

Percről percre

2012. 02. 15., 15:04
Fontosabb részletek

Jó napot, jó nevetést!

Mi lehet szívderítőbb annál, mint ülni a meleg szobában/irodában/buszon és arról olvasni, hogy vannak, akik ilyen időben odakint tüntetnek? Márpedig három-fél négytől a Hallgatói Hálózat nevű diákszervezet egészen nagyszabásúnak szánt demonstrációt tart a téli hideg felsőoktatási törvény ellen.

A szervezők már azt hihették, vége a télnek, ezért távolsági sportprogramot állítottak össze. A találkozó az "ELTE TTK Lágymányosi kampuszának Petőfi híd felőli északi tömbje előtt" lesz, ahonnan átmennek Pestre, a Corvinus Egyetem elé. Ha minden így marad, döglött lovak, deres ördögpálcák és elhajított Rage Against the Machine-lemezborítók szegélyezik majd az útvonalat.

Elutasították Hoffmann Rózsát

Alaptétel, hogy nincs tüntetés drámai feszültség nélkül, amivel itt tele a bölcsésztarisznya: a párbeszéd hiányának csepülésére alakult diákszervezet ugyanis elutasította Hoffmann Rózsa oktatási állatitkár ajánlatát, miszerint a politkus magána  tüntetésen reagálna a HaHa felvetéseire, vagyis beszédet mondana ott. A keddi ajánlatot a HaHa - számunkra megmagyarázhatatlan okból - visszautasította. Az erről szóló blogbejegyzést az egyetemeken dívatos ironizálás jegyében a következő bekezdéssel zárták:

Úgy véljük, hogy a felsőoktatás szerkezete, minősége rövid és hosszabb távon is meghatározza Magyarország fejlődését, így a róla való érdemi egyeztetés hazánk jövőjének záloga.

Itt olvasható az elutasítást magyarázó blogposzt.

A praktikus tudnivalók

itt olvashatók a tüntetésről. Félelmetesnek ígérkezik az egy főre jutó performanszok száma!

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is támogatja

Ezt a közleményt adta ki az imént Mendrey László, a PDSZ elnöke:

A PDSZ – bár a közoktatásban érdekelt szakszervezet – nem mehet el szó nélkül amellett a – meggyőződésem szerint – hibás gyakorlat mellett, melynek »eredményeként« köz- és felsőoktatási intézmények sora kerül veszélybe, jelentős hagyománnyal bíró, népszerű és hatékony műhelyek jutnak a tönk, a megszűnés szélére. Nem tolerálható az az elképzelés (most már törvény), mely a továbbtanulni szándékozó fiatal egzisztenciális hátterétől teszi függővé a vágyott képesítés megszerzését.
Elengedhetetlennek tartjuk, hogy az érintettek álláspontját tolerálva, a törvények átgondolt, ész- és okszerű módosításával ezeket az anomáliákat mihamarabb orvosolják.
A PDSZ szolidáris a Hallgatói Hálózat demonstrációjával!

Csak batikolt zászlók nem lesznek

Meg nem erősített információink szerint a szervezők a hangosításhoz szükséges cuccokat riksával fogják szállítani. Ha ez így folytatódik, okafogyottá válik az LMP létezése.

IMG 0694
Fotó: Huszti István

Mindjárt kezdődik a performálás

Maga a menet fél négykor indul Lágymányosról, de a diákok addig is melegítenek, unortodox módon nem pálinkával, hanem, kapaszkodjanak meg, a Lágymányosi Érdekképviseleti Közösség performanszával. Kis vigasz, de villámcsődület legalább nem lesz.

Egyelőre 300-an lehetnek

Kábé háromszázan vannak Lágymányoson, jelentette a helszínről tudósítónk, Plankó Gergő.

Mint egy rossz házibuli

Egyelőre olyan, mint egy rossz házibuli: sok ismerős van és semmi sem történik - jelentette tudósítónk. Csak remélni tudjuk, hogy a klasszikus forgatókönyv folytatódik, és nemsokára jól berúgnak, majd a tömeg 40 százaléka hányni fog.

Ha a transzparenseken múlik, a tömeg le fogja rombolni a Corvinus épületét

A tömegben nemcsak trécselnek, de traszparensosztogatás is folyik. Riporterünk olyanokat látott, hogy "EGYENLŐ JOGOKAT A TANULÁSHOZ" meg "AZ EGYETEM A MIÉNK", de a bajnok eddig az "ÉRTELMES JÖVŐKÉPET A FIATALOKNAK". Ha 1968-ban hahások írják a párizsi transzparenseket, nem itt tartana a kapitalizmus.

IMG 0701

Nem, mégsem az előbbi a legjobb transzparens

Hanem az, amin a következő, enigmatikus szöveg áll: "LÓBÁLJUK MEG HOFFMANN RÓZSÁT!"

Ősemberes hangulatú színdarabszerűséggel kezdődött

Az ígéreteknek megfelelően performansszal melegítenek a tüntetők. Munkatársunk elmondása szerint egy alak elkezdte kiabálni, hogy gimnazista vagyok, aztán megjelent egy egyetemista és egy tanár, hogy hangosbeszélővel a kézben egy Hoffmann Rózsát és egy Orbán Viktort alakító performer lepje meg a triót azzal, hogy a felsőoktatási törvény melletti kormányzati érveket harsognak feléjük. A diákok erre tiltakozni kezdtek. Az egész egy kicsit olyan, mint a vadászat előtti rituális ősembertánc.

Dobok, sípok, hippiszerű emberek

Dobolással-sípolással indult el a menet, amihez tudósítónk becslése szerint eddig 4-500-an csatlakozhattak. A sor eleje felé feltűnően színes ruhába öltözött lányok és fiúk – hippinek tűnnek, mondta riporterünk – dobolnak veszettül, illetve fújják a sípot.

Ami a jobbosoknál nincs: minőségi a sound system

2012 eddigi legjobb tüntetéskiegészítőjét élvezi éppen tudósítónk: egy riksán hangcuccot tolnak, amiből "meglepően jó", kihangosított zene szól. A nyitószám a The Knife-tól a Heartbeats volt. "Zenére vonulnak, ez hangulatban felér 40 ezer békemenetessel" - fogalmazott Plankó riporter.

avatar

A Hallgatói Hálózatnak is volt alternatív köztársasági elnök-jelöltje

Kóbor Andrea a Haha nevében az elhivatott, öntudatos diákokat jelölte alternatív köztársasági elnöknek, és a tüntetésre toborzott a Youtube-on. Ma reggel az ATV-n az új rendszer finanszírozhatatlanságáról és a diplomás munkaerő kiáramlásáról beszélt, valamint arról, hogy nem szeretnének hivatalos érdekképviseleti szervezet lenni, mint a HÖK.

A Szabadság hídhoz közeledik a menet, beépült emberünk becslése szerint most már többen lehetnek ezernél, a DJ pedig hip-hopos kitérő után áttert a rockra, bármit is jelentsen ez.

IMG 0714

Bréking: Itt van a Hoffmann-Erdész-gate!

Az MTI-ben megjelent egy hír, miszerint a Hallgatói Hálózat nem mond igazat, amikor azt állítja, hogy Hoffmann Rózsa a sajtóreferense révén kedden este maga jelentkezett be azzal, hogy elolvasta szakmai állásfoglalásukat, és erre a tüntetésen reagálni szeretne. Az MTI - egy bitrokában lévő levélre hivatkozva azt mondja, hogy Erdész Ábel, a Hallgatói Hálózat képviselője két nappal korábban levélben hívta meg Hoffmannt, amiben olyaokat írt, hogy "legalább egy szó vagy forró tea erejéig" tartson velük a tüntetésükön, és hogy "mindazonáltal nagyon örülnénk neki, ha személyesen reagálna a Hallgatói Hálózat felvetéseire". Tudósítónk épp most keresi Erdészt a tömegben és rövisesen reagáltatni is fogja a hazugságvádra.

Bréking biturbó: Nem létező emberre hivatkozva vádaskodik az MTI, mondha a HaHa

Tudósítónk most szembesítette a szervezőket az MTI vádjával, miszerint hazudnak, hiszen ők maguk hívták meg a tüntetésre Hoffmann Rózsát két nappal korábban. Horváth Bence, a HaHa szóvivője elmondta, hogy az MTI-hírben szereplő Erdész Ábel nem létezik, legalábbis a HaHában ilyen nevű tag nincsen.

A cáfolat folytatódik

Horváth Bence azt is elmesélte, hogy kedd este Hoffmann Rózsa sajtósa az Erdész Ábel-féle levélre hivatkozva kereste meg őket azzal, hogy köszönik a meghívást és az állatitkár élne is a lehetőséggel, és felszólalna. Horváth erre közölte vele, hogy náluk nincs semmilyen Erdész Ábel. A sajtós erre azt mondta, hogy Hoffmann Rózsa ennek ellenére szívesen felszólalna. A szervezet később ezt az ajánlatot utasította el.

avatar

Mi az a Hallgatói Hálózat?

A diákszervezet, ami főleg ELTE-s és corvinusos diákokból áll, tavaly júniusban tűnt fel először, amikor rektori tiltás ellenére – az eredetileg tervezett után egy nappal – mégis megtartott egy vitafórumot, amin részt vett többek között Tamás Gáspár Miklós is.

Október 1-jén részt vettek egy kormányellenes tüntetésen is, amin Polgár Dóra – a szervezet meghatározó arca – mondott beszédet a HaHa nevében. Őt október végén zárták ki, amiért kiállt Gyurcsány Ferenc mellett, és belépett az Újkorcsoportba, ahonnan már szintén kilépett, mivel kiábrándult Gyurcsányból.

A bázisdemokratikus nem hivatalos szervezet az október 23-i tüntetésen is szerepelt, és jaunárban az évtized eddigi legnagyobb kormányellenes demonstrációján is.

Legutóbb az Educatio kiállításon tiltakoztak az államilag finanszírozott férőhelyek drasztikus csökkentése ellen.

Legfrissebb kedvenc transzparensünk

az, hogy "Viszlát, Viktor! Viszlát, Rózsa! Mi leszünk a jövő kulcsa!" (A kedvencet itt persze légidézőjelek között értettük.)

IMG 0746
avatar

Polgár Dóra pontosít

Hipersebességgel jött a levél az előző szakkomentárunkra, amiben Polgár Dóra helyreigazítást kért:

Kedves Szily László,

a fenti cikkében a Mi az a Hallgatói Hálózat keretes részben megemlít engem is, de pontatlanul fogalmaz. [...]

1) Nem zártak ki, mivel kiléptem, a nyilatkozatukat ezután adták ki

2) Az Újkorcsoportban vállalt ügyvivői tisztségemről lemondtam.

3) Ha már kiábrándultam Gyurcsányból, megemlíthetné, ez azért történt, mert a DK kongresszusán Kádárt pozitív példaként állították be.

Kérem a mielőbbi pontosítást. Előre is köszönöm.

Üdvözlettel,
Polgár Dóra

A hócsata még várat magára

de beszédek már vannak. A tömeg ugyanis megérkezett a Fővám térre, becslésünk szerint ezer-párszázan lehetnek. Először Csurgó Dénes beszélt a HaHa nevében: szerinte nem egy tüntetés a megfelelő helyszín arra, hogy Hoffmann Rózsával tárgyaljanak, különös tekintettel arra, hogy az államtitkár korábban minden egyeztetést visszautasított a készülő törvényről. A HaHa a törvény visszavonását követeli, illetve azt, hogy hozzanak létre társadalmi fórumot szakmai szervezetekkel és diákokkal, és ott vitassák meg a témát.

Egyre izgatottabban várjuk

hogy mi lesz a beígért, radikális meglepetés. Eddig semmi sem mutat ilyesmire, ide bármelyik KDNP-s szülő elengedhetné a gyerekét.

IMG 0991

Most ugrik a majom a hóba?

Négy felszólaló, majd a diákkövetelések megismételt felsorolása után e pillanatban jelentették be a tüntetés hivatalos végét. Nem véletlenül mondom, hogy a hivatalosat, mert félhivatalosan úgy tudjuk, a következő néhány percben döntik el, hogy megteszik a beharangozott Radikális Lépést vagy Merész Akciót. Tudósítónk felajzott agárként figyel, ha bármi történik, azonnal jelentkezünk!

Mégis lesz valami??

Friss jelentés: úgy 500 tüntető elindult a Váci utcán, állítólag az ELTE jogi karának épülete felé. Mi készülhet itt?

Nemet mondtak a röghöz kötésre

Behatolnak a jogi karra?

A tüntetők a Veres Pálné utcán haladnak a jogi kar felé. Információnk szerint előre be nem jelentett hallgatói fórumot akarnak tartani. Ez már majdnem úgy hangzik, mint valami egyetemfoglalás. Eszerint ez volt a Nagy Titok.

Bent vannak az épületben

A tüntetők beáramlottak az ELTE jogi karának épületébe, ahol a harmadik emeletre tartanak, itt tervezik megtartani a spontán diákfórumot.

A közgáz volt a célpont, de megijedtek a rendőröktől

Információnk szerint az eredeti terv az volt, hogy Corvinus Egyetem C épületébe hatolnak be tüntetés után, de a helyszínen túl sok rendőrt láttak, ezért döntöttek végül a nyugodtabb ELTE jogi kar mellett.

IMG 0892