Influenzajárvány van Magyarországon is

2012.02.15. 16:22
Európa több országához hasonlóan Magyarországon is átlépte a járványküszöböt az influenzaszerű megbetegedések száma – olvasható az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) legfrissebb, szerdai jelentésében.

Az elmúlt héten ismét emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma, az influenzavírust tíz beteg szervezetében mutatták ki, hat esetben a B, négy esetben az A vírust azonosították.

A 6. héten a figyelőszolgálatra kijelölt orvosok több mint 36 százalékkal több beteget regisztráltak, mint az előző héten. Február 6-12. között Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megye kivételével az ország valamennyi közigazgatási területén emelkedett az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók száma. Egy hét alatt Bács-Kiskun megyében csaknem négyszeresére, Békés megyében háromszorosára nőtt a betegek száma.

Zala és Pest megyében az orvoshoz fordulók száma több mint másfélszerese volt az országos átlagnak. A legkevesebb beteget Nógrád, Baranya és Veszprém megyében regisztrálták. Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a 6. héten egy jelentés érkezett. Egy Nógrád megyei szociális otthonban 185 gondozott közül 26 betegedett meg influenzaszerű tünetekkel. Az intézet területén látogatási tilalmat rendeltek el. A betegek légúti mintáinak vizsgálata folyamatban van.

A legtöbb beteg 15-34 év közötti

Az OEK a jelentésében arra is kitért: bár összességében a betegeknek csak egynegyede volt gyermek, az elmúlt héten 6 és 14 év közötti gyermekeket vittek leggyakrabban influenzaszerű tünetekkel orvoshoz. Kiugróan magas volt a gyermekek aránya (több mint 68 százalék) Csongrád megyében.

A legtöbb beteg, (több mint 40 százalék) a 15-34 éves fiatal felnőttek korcsoportjából került ki, de a 35-59 közöttiek aránya is több mint 26 százalék volt. A betegek csaknem 7 százaléka volt 60 éven felüli.

Az OEK légúti vírus osztályára a 6. héten 87 influenzagyanús betegről küldtek vizsgálati anyagot, ami tízzel kevesebb, mint az előző héten. A 2011. év 40. hete óta tartó influenzaszezonban összesen 787 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az OEK légúti vírus osztályán, 22 embernél influenza B vírus, 12 embernél az influenza A vírust mutatták ki  olvasható az OEK közleményében.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) január elején jelezte, hogy Európában megkezdődött az influenzajárvány. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) múlt szombaton hivatalos facebook-oldalán azt írta: Európa egyre több országában van már influenza járvány. Mint akkor közölték: a megelőző héthez képest már nem csak Spanyolországban és Olaszországban, hanem Belgiumban is kiterjedt járványok alakultak ki.

Az ECDC adatai alapján készült jelentés szerint országonként eltérő ütemben ugyan, de továbbra is növekszik az influenza terjedése Európában. Ugyanakkor a járvány terjedésének földrajzi iránya még nem rajzolódik ki egyértelműen. Az ECDC igazgatója szerint egyelőre korai azt találgatni, hogy az idén mérsékelt vagy súlyos lesz-e az influenzaszezon Európában  írta az ÁNTSZ.