Lázár: Nem lehet megélni 47 ezer forintból

2012.02.20. 13:39

Negyvenhét ezer forintból nem lehet megélni – ismételte el többször is hétfői sajtótájékoztatóján Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője.

Lázárt azután kérdezték erről, hogy Zsiga Marcell fideszes képviselő a múlt héten egy újságírói kérdésre azt mondta: "Biztosan meg lehet élni 47 000 forintból, biztosan meg lehet élni 47 000 forintbol, igen, azt hiszem igen". Matolcsy György gazdasági miniszter pedig januárban azt mondta: „A Start-programban résztvevők 47 000 forintot kapnak, ami szerény, de biztonságos megélhetés felé vezeti azokat, akiknek korábban 28 500 forintból kellett megélni”.

A sajtótájékoztatón Lázár azt mondta, hogy korábban Zsiga és Matolcsy összetettebben beszélt a kérdésről, ő viszont szeretne egyértelműen fogalmazni. A frakcióvezető szerint jelenleg azok kapnak 47 ezer forintot, akik segédmunkások, illetve akiknek nincs családja. Lázár szerint ez az összeg azonban nagyobb, mint a megelőző időszakokban kifizetett 28 ezer forintos segély. Azok a közfoglalkozottak, akiknek van családja, illetve vannak gyerekei, ennél nagyobb összeget kapnak. A frakcióvezető beszélt arról is, hogy akik mégis 47 ezer forintot kapnak, azok a polgármesteri hivatalokhoz is fordulhatnak szociális segélyért.

Lázár a Fidesz délelőtti frakcióüléséről azt mondta: a képviselőcsoport támogatta, hogy Magyarország csatlakozzon az EU-s pénzügyi paktumhoz. A frakció támogatta az egyházi törvény azon módosítását is, hogy a korábban elfogadott 14 egyház mellé további 17 vallási közösséget nyilvánítsanak egyházzá. Lázár hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy további egyházzá nyilvánításokra nemet mondanának. A listáról lemaradó vallási közösségek bő egy év múlva kezdeményezhetik újra, hogy az egyházi státust kapjanak.

A frakcióvezető beszámolt arról is, hogy a Fidesz frakció hétfői ülésén támogatta a dohány kiskereskedelem állami mónopóliumba vételéről szóló törvényjavaslatot is. Lázár szerint a javaslat célja, hogy a 18 év alattiak ne tudjanak hozzáférni a dohánytermékekhez. A kormánypártok támogatják, hogy a dohány kiskereskedés joga a családi vállalkozásokhoz kerüljön. A javaslathoz benyújtott valamennyi módosító indítványról hétfőn dönthetnek, a végszavazás előtt azonban megvárják Brüsszel véleményét, tette hozzá Lázár.