Martonyi a csődbe ment Vegyépszer gépével repült Líbiába

2012.02.20. 09:17

Martonyi János külügyminiszter decemberben Líbiába látogatott, arról a tényről azonban, hogy bérelt magánrepülőgéppel utazott, sem a külügyi tárca, sem az MTI nem számolt be, jóllehet a hírügynökség újságírója is rajta volt Martonyi különgépén – írja a Népszabadság.

A látogatás furcsaságát növeli, hogy a lap értesülése szerint a 10-12 üléses Bombardier Challenger 601-est nem a Külügyminisztérium, hanem a csődeljárás alatt álló Vegyépszer Hungária bérelte. Egy ülés az adófizetőknek 400 ezer forintba került, ami a lap által megkérdezett szakértő szerint jutányos ár: a gép repülési óránkénti bérleti díja 3-3,5 ezer euró, az oda-vissza hatórás út nagyjából hatmillióba kerülhetett a Vegyépszernek.

A cikk szerint a gépen Martonyival együtt utazott a MOL kutatási igazgatója és Nagy Elek, a nyáron becsődölt építőipari vállalat vezetője is – az MTI erről sem adott hírt. A csődeljárást november 30-án rendelte el a bíróság, a fizetési haladék májusban jár le, ez azonban nem zavarta a Vegyépszert a költséges repülőbérlésben.

A Népszabadság az ügyhöz annyi tesz hozzá, hogy a Vegyépszernek Líbiában milliárdos beruházása szakadt félbe, ami hozzájárult a cég bukásához. A vállalat ugyanakkor az adósságai miatt "egyes gazdasági szakértők szerint" enélkül is csődbe ment volna.

A lap úgy tudja, a KÜM azért élt a Vegyépszer által felajánlott lehetőséggel, mert a Malév próbaútja az utolsó pillanatban meghiúsult. A kérdés csak az, hogy – az európai gyakorlattal szemben – miért nem közölte a Külügyminisztérium, hogy egy magáncég által bérelt gépet vett igénybe, a piaci ár alatt: a feddhetetlenség igénye ugyanis ezt indokolná.