Le kellett zárni a Kútvölgyi intenzív osztályát

2012.02.22. 15:03

Egy időre le kellett zárni a Kútvölgyi Klinikai Tömbben működő intenzív osztályt, értesült az Index. Jákó Kinga, a Semmelweis Egyetem orvosigazgatója kérdésünkre a következőt közölte: az osztály részleges lezárására azért volt szükség, mert egy multirezisztens kórokozó jelenlétét észlelték, ezért a betegbiztonság érdekében a Semmelweis Egyetem a helyiségek teljes fertőtlenítését rendelte el.

Az osztály 4 ágyas elkülönítővel jelenleg is működik. A mikrobiológiai tenyésztés eredményétől függően 1-2 napon belül várhatóan ismét teljes ágyszámmal tudják fogadni a betegeket.

A betegek ellátását addig megfelelő szervezéssel, a központi ágynyilvántartó közreműködésével és a többi budapesti kórházzal kooperálva ez alatt a rövid időszak alatt is megoldják, válaszolta kérdésünkre Jákó Kinga.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnál (OTH) azt mondták: ebben az ügyben az OTH nem intézkedett, nincs arról szó, hogy visszavonták volna az osztály működési engedélyét.

Multirezisztens baktériumok az antibiotikumok indokolatlan, helytelen vagy túlzott alkalmazásakor terjedhetnek el. Ezek a baktériumok a legtöbb antibiotikumnak ellenállnak, így az általuk okozott fertőzések súlyosabbak, a fertőzötteknél magasabb a halálozási arány.

Ezek a baktériumok főként kórházi környezetben terjednek el, ahol sok legyengült immunrendszerű ember gyűlik össze zárt helyen. Gyakrabban fordulnak elő intenzív osztályokon és sebészeteken, ahol a sebeken vagy a katétereken keresztül könnyebben kerülnek a szervezetbe.

Az utóbbi időben már úgynevezett panrezisztens kórokozók is megjelentek, amelyek ellen nincs terápiás lehetőség. Ezek a kórokozók valamennyi jelenleg létező antibiotikummal szemben ellenállók. Ezért igyekeznek a legtöbb kórházban csökkenteni az antibiotikumok felhasználását.