„Nem volt szabatos a polgármester vallomása”

2012.02.23. 16:29
Menesztette a kórházigazgatót a kiskunfélegyházi önkormányzat. Kovács József kétszer két percben előadott védekezésében papírokkal igyekezett bizonyítani, hogy a neki tulajdonított szabálytalanságokat a fideszes polgármester, Kapus Krisztián készítette elő. A papírok előkerülése ellenére a napirendi pontot gyorsan lezárták.

Csütörtökön tárgyalta Kovács József kórházigazgató fegyelmi ügyét a kiskunfélegyházi képviselőtestület. A szokásokkal ellentétben az ügy részleteit nyílt ülésen teregették a nyilvánosság elé, és a Városi Kórház és Rendelőintézet főigazgatójának tevékenységével kapcsolatos teljes vizsgálati anyagot az érintettek vallomásaival együtt elérhetővé tették a város honlapján.

A képviselőtestület már egy korábbi ülésen határozatot hozott az igazgató elleni fegyelmi eljárás megindításáról, és döntött arról is, hogy vizsgálóbiztosnak Réczi László önkormányzati képviselőt nevezi ki. Réczi László a vizsgálat során Kapus Krisztián polgármestert is meghallgatta.

A vizsgálatra azért irányult már hetek óta nagy médiafigyelem, mert kiderült, hogy belháború alakult ki a városi Fideszben. A párt önkormányzati frakciója, élén az alpolgármesterrel részben a kórház ügyeire hivatkozva lemondásra szólította fel az országgyűlési képviselői mandátummal is rendelkező Kapust. Az elfajult belső vita a Fidesz regionális igazgatója elé is felkerült.

A csütörtöki testületi ülésen a papírforma szerint megszavazták a kórházigazgató vezetői beosztásának fegyelmi hatályú visszavonását.

Kovács József az Index nyilatkozva komédiának nevezte az önkormányzati ülésen történteket és a vizsgálatot. A menesztett igazgató szerint már az is furcsa, hogy Kapus Krisztián önkéntes tanúvallomást tehetett azután, hogy többször elhangzott, érintett lehetett az ügyben, azt pedig egyenesen felháborítónak tartotta, hogy az önkormányzati ülésen összesen kétszer két perces időkeret állt rendelkezésére álláspontja ismertetésére.

Kovács Józsefet többek között azért vádolták meg fegyelmi vétség követésével, mert egy brüsszeli székhelyű céggel megbízási szerződést kötött egy tanulmány elkészítésére úgy, hogy a kötelezettségvállalásokról szóló dokumentumokat az önkormányzati biztos nem írta alá.

A volt igazgató elmondta: az ülésen dokumentumokkal bizonyította, hogy 2010 novemberében Kapussal együtt repültek Brüsszelben. A jegyeket ugyan a kórház fizetette, de a megrendelést az önkormányzat adta le. Kovács szerint az ügyészség előtt egyértelműen lesz, hogy „polgármester vallomása, amelyben nem emlékszik semmire, nem volt szabatos”.