Rendkívüli kiporzás az ajkai vörösiszap-tározónál

2012.02.23. 16:22
A tározókat és a kiporzás megakadályozásának lehetőségét vizsgálta a Veszprémi Bányakapitányság az ajkai timföldgyár vörösiszap-tározóinál tartott helyszíni szemlén csütörtökön. Az ellenőrzést a hatóság a múlt héten tapasztalt rendkívüli kiporzás miatt rendelte el.

Káldi Zoltán bányakapitány a szemlét követően elmondta: a gyár teljes tárolórendszerét - közöttük a IX-es és az iszapömléskor átszakadt  X-es tárolót - ellenőrizték, jelenleg nem tapasztaltak kiporzást a tárolótérben. Az ellenőrzésen a bányakapitányság munkatársai mellett a katasztrófavédelem és a zöldhatóság szakemberei is részt vettek. Közlése szerint megvizsgálták, hogy milyen lehetőségei vannak a további kiporzás megakadályozásának.

A Mal Zrt. a IX-es kazetta lefedését már megkezdte, a X-es - vagyis a gátszakadáskor tönkrement - tárolón pedig új módszert kell találni, amely lehetővé teszi a kiporzást akadályozó takarás felvitelét. A cél, hogy a kazettákat 40-50 centiméter vastag humuszos anyaggal biztonságosan lefedjék - mondta. Hozzátette: ez meggátolja, hogy a szél elhordja a vörösiszapport.

Elmondta, hogy a bányakapitányság elrendelte az átszakadt tárolóval határos IX-es kazetta gátjainak megerősítését, ez a munka folyamatban van. A X-es kazetta bezárásának engedélyezési terveit a Mal Zrt. még nem nyújtotta be.

Közlése szerint a Mal Zrt. működési engedély hiányában nem helyezhet el a technológiából származó vörösiszapot a X-es tárolóban, ezért ideiglenes tárolókon helyezik el azt. Két ideiglenes tároló működtetésére kaptak engedélyt; a jelenleg használatban lévő tárolón folyamatosan biztosítják a földtakarást, míg a másik tárolón a bányakapitányság elrendeli a takarás kialakítását. A tározótérben a munkagépek és teherjárművek munkavégzésére belső szabályzatot készíttettek, illetve állandó felügyelet irányítja a munkát - tette hozzá.

A vörösiszap-katasztrófát követően hatályba lépett törvénymódosítás értelmében a vörösiszap bányászati hulladéknak minősül, ezért a bányafelügyelet - azaz a bányakapitányságok - hatáskörébe tartozik a bányászati hulladék kezelésével foglalkozó létesítmények és berendezések építése, használatbavétele, üzemeltetése, valamint bezárása és utógondozása.

A vidékfejlesztési miniszter kedden jelentette be, hogy a hatóságok intézkedési tervet dolgoznak ki a kiporzás megakadályozására. A gondot az új technológia jelenti, a kazettákat az eddigi vízborítás helyett az előírások szerint földdel kell befedni, de ez még nem történt meg mindenütt. A szálló por a szélirányba eső területeket, így a Kolontárhoz tartozó Lőrintepusztát és Csótapusztát érinti legjobban. A területen miniszteri utasításra a jövő héten a zöldhatóság állandó mérőállomást létesít.