Hunvald csak a jogerős ítélet után perelhet

2012.02.24. 10:12

Hunvald György volt erzsébetvárosi polgármestert a Fővárosi Törvényszék másfél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte. Mivel ennél jóval többet, összesen két és fél évet töltött előzetes letartóztatásban, kártalanításra tarthat igényt, de csak akkor, ha arra majd a Fővárosi Ítélőtábla  jogerős ítélete is alapot ad. Márpedig az elsőfokú ítélet ellen várhatóan Hunvald és az ügyész is fellebbezni fog.

A büntetőeljárásról szóló törvény szerint a terheltnek kártalanítás jár, ha az előzetes letartóztatás, a házi őrizet vagy az ideiglenes kényszergyógykezelés elrendelése, időtartama indokolatlan volt. A törvény felsorol azonban kizáró okokat is.

Hunvaldra ezek közül az a kettő vonatkozhat, melyek szerint nem jár kártalanítás, ha a terhelt a nyomozó hatóság elől elrejtőzött, vagy ha annak megtévesztésére törekedett, és ezzel neki felróhatóan okot szolgáltatott arra, hogy a bűncselekmény megalapozott gyanúja rá terelődjön, amiért aztán elrendelték vagy meghosszabbították az előzetes letartóztatását.

Hunvald 2009. február 10-i őrizetbe vétele előtt egy hétig egy vidéki szállodában lakott, álnéven. A hamis adatok megadása miatt később magánokirat-hamisítással is bővült a bűnlajstroma.

Ha Hunvald a jogerős ítélet után esetleg pert indít a kártalanításért, a bíróságnak azt kell majd mérlegelnie, hogy a polgármester a hatóság elől bujkált-e, ugyanis akkor még nem feltétlenül tudta, hogy a rendőrség őrizetbe akarja venni. Az ügy érdekessége, hogy Hunvald az ügyész, Fazekas Géza nevén jelentkezett be a hotelbe.

30 hónap

Hunvald György  2009 február 10-i  őrizetbe vétele után két év három hónapot volt börtönben, majd egy időre kijöhetett, de három hónapra ismét vissza kellett mennie.

2009. február 10. – Hunvaldot őrizetbe vették, két nappal később elrendelték az előzetes letartóztatását.

2011. május 13. – A Fővárosi Bíróság megszüntette az előzetes letartóztatást és lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el.

2011. június 17. – A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú határozatával újra előzetes letartóztatásba helyezte Hunvald Györgyöt.

2011. október 4. – Hunvaldot szabadlábra helyezte a Fővárosi Bíróság. A döntés indoklása szerint a hatóságoknak törekedniük kell arra, hogy az előzetes letartóztatás minél rövidebb ideig tartson, és a büntetőeljárás akkori állása szerint nem kellett tartani a vádlott
szökésétől vagy elrejtőzésétől. A Központi Nyomozó Főügyészég fellebbezett a szabadlábra helyezés ellen.

2011. október 29. - A Központi Nyomozó Főügyészég fellebbezése nyomán a Fővárosi Ítélőtábla lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a politikus ellen, Hunvald nem hagyhatta el Budapestet.