Másfél év börtönt kapott Hunvald György

2012.02.24. 08:26 Módosítva: 2012.02.24. 12:10
A Fővárosi Törvényszék egy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte Hunvald György volt szocialista polgármestert, és két évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A jelenleg lakhelyelhagyási tilalom alatt álló politikus a kiszabott büntetésnél hosszabb időt töltött előzetesben, így ha ez az ítélet jogerőre emelkedne, már nem kellene börtönbe vonulnia. 21 millió forint kárt kell megfizetnie, a bíróság megszüntette autói és ingatlanai zár alá vételét. Az erzsébetvárosi ingatlanügy elsőrendű vádlottja, Gál György volt SZDSZ-es bizottsági elnök nyolc és fél év börtönt kapott. A bíróság szerint ő kenőpénzeket kért az ingatlanok eladásáért, de ezekről az ügyletekről Hunvald nem tudott.

A bíróság Hunvaldot hűtlen kezelés, 5 rendbeli hivatali visszaélés és 3 rendbeli magánokirathamisításért mondta ki bűnösnek, felmentette viszont 1 rendbeli folytatólagosan elkövetett csalás, 1 rendbeli vesztegetés és 1 rendbeli magánokirat hamisítás vádja alól. Hunvald Györgynek 21 millió forintot kell megfizetnie, a bíróság ugyanakkor megszüntette ingatlanainak, valamint a mások nevén szereplő nagy értékű autóinak és repülőjének zár alá vételét.

Az ügy elsőrendű vádlottját, Gál Györgyöt, a VII. kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának volt SZDSZ-es elnökét 8 év hat hónap szabadságvesztésre ítélték csalásért, vesztegetésért, hűtlen kezelésért, hivatali visszaélésésért és magánokirathamisításért. A bíró már az ítélethirdetés előtt elrendelte Gál György előzetes letartóztatását. Két fegyőr odalépett Gálhoz és megbilincselte. Ügyvédje fellebezést jelentett be.

A jelenleg lakhelyelhagyási tilalom alatt álló Hunvald György azért nem kapott bilincset, mert kiszabott szabadságvesztésébe beleszámít az előzetes letartóztatásban töltött idő. A volt szocialista politikust 2009. február 10-én vette őrizetbe a Központi Nyomozó Főügyészség, két nappal később pedig elrendelték előzetes letartóztatását. Ezt először tavaly májusban szüntette meg a Fővárosi Bíróság a többi között a bűnszervezeti minősítés pontatlanságai miatt. Ez ellen azonban fellebbezett az ügyészség, amely nyomán a Fővárosi Ítélőtábla három hónapra újra előzetesbe helyezte. Tavaly októberben Hunvaldot az elsőfokú bíróság ismét szabadlábra helyezte, ezt azonban a tábla lakhelyelhagyási tilalomra változtatta. Hunvald György így is bőven több időt (összesen 2 év hat hónapot)  töltött előzetes letartóztatásban, mint most kiszabott másfél éves büntetése. Ha ez az ítélet jogerőre emelkedne, már nem kellene börtönbe vonulnia.

A tárgyalás felvételről:

A törvényszék Gál Györgyöt 366 millió forintos vagyonelkobzásra (a vád szerint ennyi kenőpénzt kapott) és az önkormányzat sok száz milliós polgári jogi igényéből több mint 234 millió megfizetésére is kötelezte. Ennek egy részét elítélt társával együtt, Váradi Évával közösen kell megtennie.

A 13 vádlott közül még ketten kaptak egy-egy év letöltendő börtönt: Gál György párttársa, a harmadrendű Kardos Péter, és az erzsébetvárosi ingatlanok áron aluli értékesítésében szerepet játszó értékbecslő, Kormos Lajos.

Szabó Zoltán volt szocialista képviselő felbújtóként elkövetett hivatali visszaélésért és hűtlen kezelésért hat hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Ő többmilliós mobiltelefon-számlák és kerékbilincs levetetése miatt került a vádlottak padjára. Gál György volt barátnőjét is felfüggesztett börtönre ítélték.

Gálnál bizonyítottnak látták a vesztegetést

A vád szerint Gál György 16 esetben, egyenként 20-30 millió forintos kenőpénzekért közreműködött abban, hogy önkormányzati ingatlanok egy vállalkozói körhöz kerüljenek, majd ezeket a vétel után, offshore cégeken keresztül jóval magasabb árért külföldieknek adják el. Szájbarágó a Hunvald-ügyről>>>

Az ítélet délelőtti szóbeli indokolásából, illetve a kiszabott büntetések kapcsán elhangzottakból az tűnik ki, hogy a bíróság Gál esetében bizonyítottnak találta a legsúlyosabb, vesztegetésnek minősített bűncselekményt. E szerint a volt szabad demokrata helyi politikus 2003-ban és 2004-ben ingatlanonként több tízmillió forintnyi kenőpénzt kért.  A pénzt a kerületi SZDSZ-irodában át is vette, hogy a képviselő-testületet valótlan tartalmú, manipulált értékbecslésekkel félrevezetve kieszközölje az erzsébetvárosi önkormányzati ingatlanok áron aluli értékesítését.

Hunvaldnak azonban a bíróság szerint nem volt tudomása az önkormányzati oldalról Gál, illetve a vevői oldalról Nagy György között létrejött megállapodásokról, amelyek szerint a vesztegetési pénzekért cserébe az önkormányzattól áron alul "kihozzák" az ingatlanokat Nagy György érdekeltségi körébe. A bíróság szerint nem bizonyított, hogy Gál másnak is adott volna a kenőpénzből.

Szóbeli indokolásában a bíróság kitért arra, hogy a 2002-es önkormányzati választások után a VII. kerületben az SZDSZ volt a "mérleg nyelve". Szükség volt szavazataira az előterjesztések elfogadásához. A vádbeli ingatlanértékesítés során pedig volt olyan erzsébetvárosi képviselő, aki jelezte, hogy ez szerinte versenyeztetés nélkül aggályos lehet.

Ugyanakkor a bíróság kitért arra is, hogy a VII. kerületi, rendkívül leromlott állapotú, bérlők által lakott, esetenként műemléki védelem alatt álló ingatlanok értékesítése nagy nehézségekbe ütközött, amikor pedig a korábbi időszakban a Gozsdu-udvar esetében erre úgy került sor, hogy az önkormányzat vállalta a bérlők kiköltöztetésének költségét, akkor arra Erzsébetváros súlyosan ráfizetett.

Korrupciós koalíció?

Hunvald György ellen bűnszervezet tagjaként csalás bűnsegédletével, hűtlen kezeléssel, hivatali visszaéléssel emeltek vádat 2010 novemberében. A Központi Nyomozó Főügyészség 46 ezer oldalnyi nyomozati anyag alapján 121 oldalas vádiratot adott be a bíróságra Hunvald és 24 társa ellen. Az ügyészség eredetileg tizenhét VII. kerületi önkormányzati ingatlan tulajdoncseréjét tartotta gyanúsnak. A volt polgármestert az önkormányzattal köttetett fiktív tanácsadói szerződések miatt ötrendbeli, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel is megvádolták, és azt is a terhére rótták, hogy többször követett el hivatali visszaélést, amikor barátoknak, barátnőknek és rokonoknak utalt ki kedvezményes vételáron bérlakásokat a polgármesteri keret terhére.

Gál György, a VII. kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának volt SZDSZ-es elnöke az ügyészség szerint összesen 603 millió forint kárt okozott, és 1,7 milliárd forint kár okozását kísérelte meg. Gál az önkormányzati ingatlanok áron aluli eladásáért 2003-2004-ben összesen 366 millió forint vesztegetési pénzt kért és kapott befektetőktől.

A hamis értékbecslésekkel megtévesztett erzsébetvárosi képviselő-testület megszavazta a versenyeztetés nélkül, jóval a piaci ár alatt történő értékesítéseket, egy kedvezményezett vállalkozói kör pedig személyesen Gálnak adta a vételi ajánlatokat, majd az ingatlanonként 20-30 milliós vesztegetési pénzt.

Hunvald György a vádlottak padján várja az elsőfokú ítélet kihirdetését
Hunvald György a vádlottak padján várja az elsőfokú ítélet kihirdetését
Fotó: iBarakonyi

A vád szerint Hunvald  bűnsegédként támogatta Gált, pedig tudta, hogy az ingatlanokra van vevő reális, piaci áron. A büntetőper másodrendű vádlottját, Hunvaldot a sok százmilliós ingatlanpanamák, illetve sokmilliós kárt okozó lakáskiutalások és fiktív megbízási szerződések miatt az ügyészség bűnszervezetben elkövetett csalással, hűtlen kezeléssel, vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel vádolja.

Tavaly október óta szabadlábon

Hunvaldot három éve, 2009 februárjában vették őrizetbe. A volt polgármester több mint két és fél év után hagyhatta el az előzetest, a bíróság tavaly októberben enyhítette a főváros közigazgatási területére vonatkozó lakhelyelhagyási tilalomra a börtönt.

A VII. kerületi volt MSZP-s azóta egy interjúban beszámolt arról, hogy szabadlábra helyezése után rögtön négyórás állást vállalt, és kereskedelmi igazgató lett egyik barátja cégénél. Hunvald azt is állította, hogy nem fél az ítélettől, mert szerinte semmi sem szól ellene.

Az ügyész sokéves börtönbüntetést kért Hunvaldra és Gál Györgyre. A vádbeli minősítések alapján akár 10-15 év is kiszabható. Hunvald és Gál esetében az ügyész a közügyektől való eltiltást, jelentős pénzmellékbüntetéseket, és Gáltól a 366 milliós vádbeli vesztegetési pénz elkobzását is indítványozta.