Hoffmann Rózsa megmondja

2012.02.27. 13:43

Az oktatási államtitkár a felvételi jelentkezésekről beszél, a parlament az egyházügyi törvényről szavaz.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • 144 milliárdra büntetne minket Brüsszel

    Múlt szerdán lengette be a példátlan büntetést az Európai Bizottság. Ha nem emlékszik minden részletre, kattintson a címre.

  • "A tolvajnak jár kártérítés" - jellemezte napirend előtti felszólalásában a "forradalmi elszámoltatást" a jobbikos Mirkóczki Ádám. "A közvélemény egészséges fele teljesen jogosan háborodott fel" a Hunvald-ügyben született ítéleten, mondta. Hunvaldot első fokon másfél év börtönre ítélték. Mivel két és fél évet ült előzetesben, így akár kártérítésre is jogosult lehet.

    15
  • Mirkóczki nem akar véleményt nyilvánítani, szerinte a tények, hogy a VII. kerületi ingatlanpanamák miatt csak két vádlottat ítéltek el, magukért beszélnek. Az ítélet gyöngyszemének minősítette, hogy a 21 millió forintos kártérítésre ítélt Hunvald visszakaphatja luxusautóit és magánrepülőjét. "Magyarországon sokakat érdekel, hogy egy polgármesternek miből telik magánrepülőre" - tett fel egy valóban érdekes kérdést. "Hány polgármester rendelkezik ma magánrepülőgéppel" - adott hozzá még egy másikat. Végül @dajcstomit idézte, aki szerint Hunvald azért úszhatta meg, mert szocialista.

  • A kormány nevében Rétvári Bence védekezett azzal, hogy a magyar bíróságok függetlenek, ezért a kormány nem is kommentálhatja az ítéletet, amire befolyása sincs.

    16
  • A fideszes EP-képviselő ezt írta az ítéletről:

    "Ezt iszonyatosan elbaltázta a Gál György. Ha annak idején ő igazol a szocikhoz és a Hunvaldot küldi az SZDSZbe, akkor most mosolyogva szabadlábon távozhatott volna a nagyértékű gépkocsijaival és a repülőgépével együtt (azért itt álljunk meg egy dramaturgiai pillanatra: hogy a jó büdös kurva életbe van/lehet ennek a Hunvaldnak repülője? a szorgalmasan kuporgatott polgármesteri fizetéséből?), a Hunvald pedig csücsülhetne nyóc és fél évet. Pártot választani is tudni kell, elvtársak!"

  • Másfél év börtönt kapott Hunvald György

    Nem emlékszik egészen pontosan, hogy ki, miért, mennyit kapott a nagy erzsébetvárosi ingatlanpanama első fokú ítéletében pénteken? Akkor Önnek érdemes a címre kattintania!

  • A kereszténydemokrata Lanczendorfer Erzsébet a 120 éve született Apor Vilmos győri püspökre emlékezett, a boldoggá avatott vértanúval a Vörös hadsereg egy tisztje végzett. Lanczendorfer ismertette életpályáját. 1944-ben kiállt a zsidók mellett, pogánynak bélyegezve a nyilasokat.

    17
  • Olvasson Apor Vilmosról!

    A katolikus.hu cikkét olvashatja el Apor Vilmos életéről, ha a címre kattint. Aki türelmetlen, annak idézzük a végét: "Hosszú várakozás után Apor Vilmos vértanú püspököt II. János Pál pápa 1997. november 9-én a boldogok sorába iktatta."

  • A kormány úgy érezte, válaszolni akar a felszólalásra, Rétvári közigazgatási államtitkár szerint Magyarország bővelkedik a mártírokban, akik a fasizmussal és a kommunizmussal szemben felvették a harcot. Ő is hosszan beszélt Aporról, akinek az édesapja, Apor Gábor államtitkár volt, és egyszer azt mondta, "felejtsük el magunkat". Emlékeztetett rá, hogy Mindszenty József is 120 éve született.

  • Lázár János benyújtott címe szerint "aktuális kérdésekről" beszél majd napirend előtt, kíváncsian várjuk, hogy vajon a dohánylobbihoz fűződő kapcsolata lesz-e az aktualitás. Mint kiderült, Lázár ennél eggyel kevésbé aktuális, témájául a kohéziós támogatások befagyasztását választotta, de aktuálisan hivatkozott az imént emlegetett Apor Vilmosra is. Amúgy pedig annyi történt, hogy a Fidesz támogatja a kormányt abban, hogy megvédje álláspontját Brüsszellel szemben.

    18
  • "Kit képvisel Brüsszel?" - kérdezte, mert szerinte az Európai Bizottság mind a tízmillió magyart bünteti csak azért, mert a Fidesz-kormány az elmúlt két évben megpróbálta kijavítani az elmúltnyolcév hibáit. De miközben mindenkit büntet, Brüsszel részérdekeket képvisel. A bűn a szocialistáké, a büntetés mindannyiunké, mondta még. Szó volt még a 2006-os hiányhamisításról, meg arról, hogy a szocialisták puhányak voltak, ezért tehet meg bármit velünk Brüsszel. Az MSZP és a Jobbik közti középutat a kormány képviseli, mondta. Arra gyanakszik, hogy a magyar gazdaságpolitika sérti valakinek az érdekét, ezért büntetnek minket.

  • A kormány Lázár Jánosnak már nem kívánt válaszolni, a következő tíz percben a napirendet fogadják el.

  • Nem törvényes, nem fair

    Ezt Orbán Viktor mondta Németországban az Európai Bizottság büntetési javaslatáról. A címre kattintva részletesen is megismerheti a miniszterelnök ezzel kapcsolatos véleményét, ami hasonlít Lázár János most megfogalmazott véleményére.

  • A volt belvárosi polgármester, a szocialista Steiner Pál azt kifogásolja interpellációjában, hogy a Kossuth téri építkezésen a kormány felfüggesztette a nyilvános pályáztatást. Másrészt egy kodifikációs hibát is elkövettek, mert a rekonstrukcióról szóló határozatban megtiltották a tér tényleges rekonstrukcióját, amit csak egy másik törvényhez hozzácsapott zárószavazás előtti módosítással orvosoltak. Ebben függesztették fel a nyilvános pályáztatást is. Hiába akarták mégis odajátszani a Kossuth téri mélygarázs megépítését a Parking Kft.-nek, Rogán Antal úgy alakította át a kerületi szabályozást, hogy elutasították az építési engedélyt. Steiner azt gyanítja, hogy egy Fideszhez közel álló cégcsoportot próbálnak helyzetbe hozni.

    19
  • A kérdésre válaszolva Fónagy János államtitkár azt kifogásolta, hogy Steiner mást olvasott fel, mint amit benyújtott. Felolvasta azt a törvényrészt, amely alapján valóban nem lehetne hozzányúlni a Kossuth térhez, és elismerte, hogy a teret valóban egy hozzácsapott zárószavazás előtti módosítóval változtatták meg. Azt viszont tagadta, hogy a versenyeztetésből is kiemelték volna a Kossuth téri beruházást. Steiner nem fogadta el a választ, mert szerinte Fónagy elismerte, hogy versenyeztetés nélkül akarják elintézni a rekonstrukciót. A kormánytöbbség viszont elfogadta.

    20
  • A jobbikos Z. Kárpát Dániel Szentendréért aggódik, ahol az eladósodott város élére a hitelező bank kérésére új alpolgármestert választottak. Z. Kárpát szerint ez kifogásolható, hiszen az lesz vele szemben az elvárás, "hogy idézőjelben konszolidálja a várost", azaz "vigyen mindent, ami mozdítható": "Új típusú honfoglalást" emleget, és attól tart, hogy a sok elasodott város miatt a bankok "elprivatizálhatják a demokráciát".

    21
  • A kormány nevében Tállai András önkormányzati államtitkár válaszolt, ő arra hivatkozott, hogy a javaslatot a jobbikos Filó András is megszavazta a testületben. Filót amúgy a Jobbik visszahívta, Tállai szerint törvénytelenül és jogszerűtlenül. A külső alpolgármester amúgy a törvény szerint döntést nem hozhat, legfeljebb javaslatokat tehet. Z. Kárpát nem fogadta el "a gyáva választ", a parlament viszont igen.

    22
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • A fideszes Nagy Gábor Tamást az érdekli, hogy hogy halad a Wallenberg Év célkitűzéseinek megvalósulása.

  • Raoul Wallenberg

    Hogyan lett a dúsgazdag svéd család sarja magyarországi zsidók ezreinek megmentője, majd a szovjet terror áldozata? A címre kattintva elolvashatja.

  • Lamperth Mónika szocialista képviselő Lázár János hódmezővásárhelyi polgármesteri tevékenységét támadta volna, de visszavonta felszólalását.

  • Csalódott, hogy elmaradt Lamperth Mónika interpellációja? Az elkeseredetteket honlapja legfrissebb bejegyzésével vígasztaljuk!

    "Magyarországon baloldali párt egyáltalán nincs, mert amelyik annak nevezi magát, az egy neoliberális érdekcsoport" – tudtuk meg Balog Zoltántól Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium felzárkózásért felelős államtitkárától szombaton, Lakitelken a „Nemzeti identitás, keresztény identitás” című előadásából. És, hogy mit tudhatunk meg ebből a mondatból? Csupán annyit, hogy az államtitkár imádja a divatszavakat használni olyankor, amikor saját kormányának alkalmatlanságáról kell(ene) elterelni a figyelmet.

  • Most az LMP frakcióvezetője, Jávor Benedek következik, aki a Duna és a Tisza vízgyűjtő területén felhalmozódott hó olvadása, és az árvízi védekezésre szánt pénz csökkenése miatt aggódik. A vízügyi igazgatóságok támogatása 4,3 milliárddal csökkent az előző évhez képest, pedig már tavaly év végén se jutott benzin minden gátőrnek. Ráadásul a vízügy belügyminisztérium alá rendelése is probléma szerinte, mert a belügyben kevés az elismert vízügyes. Jávor attól tart, hogy a közmunkások sem jelentenek megoldást, például mert az olvadás miatt meggyengült gátakra rá se lehet ereszteni a képzetlen munkaerőt. Tragikus halálesetektől tart.

    23
  • "Ami a vízhelyzetet illeti, a hóban tárolt vízkészlet az átlagnál nagyobb, de elmarad a maximumtól" - kezdte válaszát Tállai András önkormányzati államtitkár, aki szerint a magyar árvizi helyzetet a szomszédos országokban történtek határozzák meg. Amúgy most alacsony a víz, és egyelőre nincs szükség árvízi védekezésre sem, Jávor eltúlozta a veszélyt. Nem volt kedve kikeresni a költségvetésből, hogy hol vannak a vízügyi források, de Jávor higyje el, hogy megvannak. Az sem igaz, hogy szervezetlenség lenne, és még a szakemberek is megvannak valahol. Jávor nem fogadta el a választ, a parlament viszont igen.

  • A szocialisták napi sztárszónoka, Lukács Zoltán napirend előtti felszólalása után interpellációjában is a megyei önkormányzatisággal foglalkozik. Szerinte a kormány munkahelyteremtés helyett munkahely-megszüntetésen dolgozik, például a közszférában is. A közszféra leépítésében "a fideszes főispánok" jártak élen, pedig ők többszázezer forintot keresnek másodállásukban. "Hajlandók-e megfontolni azt, hogy a megyei kormányhivatalok éléről felállítják a fideszes országgyűlési képviselőket, vagy legalább felszólítaná őket, hogy legaláb egyik fizetésüket ne vegyék fel?" - kérdezte.

  • Rétvári Bence államtitkár úgy értelmezte, hogy Lukács maga is kormánymegbízott akar lenni, a kormánymegbízott pedig inkább a főispánnak felel meg. Az elbocsátásra azzal revolverezett, hogy a szocialisták tizenkétezer közalkalmazottat rúgtak ki, míg a Fidesz kétmillió forintban korlátozta a közalkalmazotti fizetéseket, ráadásul csökkentette az önkormányzati, és csökkenti a parlamenti képviselők számát. A közszolgálatból kikerülőknek pedig karrierhetet szerveztek, ilyet a szocialisták soha. Rétvári ismer olyan kormánypárti képviselőt, aki nagytudású. Lukács nem fogadta el a választ, a kormánytöbbség igen.

  • A jobbikos Apáti István sajnálja, hogy nem Orbán Viktor válaszol az interpellációjára, aminek a témája az IMF, ami szerinte a pénzügyi eszközökkel végrehajtott államosítás zászlóshajója. Apátit meglepte, hogy még mindig érvényben van az IMF-hez való csatlakozásunkról szóló 1982-es kormányhatározat. Azon is meglepődött, hogy a magyar kormány nem adóztathatja meg az IMF-et. Apáti értelmezésében amúgy az IMF kényszeríti hitelfelvételre Magyarországot. Végül a magyar ívóvízkészletért aggódott.

    25
  • Az IMF Magyarországról

    Apáti képviselő érezhetően nem kedveli az IMF-t. De mit gondol az IMF Magyarországról? A címre kattintva elolvashatja a szervezet összes közleményét hazánkról, időrendben, angol nyelven.

  • A miniszterelnök helyett Cséfalvay Zoltán válaszolt. "Talán elkerülte a képviselő úr figyelmét, hogy az IMF szerepéről rendkívül magas intellektuális színvonalú vita folyik" - kezdte. Az IMF ellenzői közül Noam Chomsky nyelvészt és Joseph Stiglitz közgazdászt emelte ki, a támogatók oldaláról Kenneth Rogoffot. De ez mindegy is, a lényeg, hogy szó sincs Magyarországra kényszerített hitelről, a "védőhálóra" a bizonytalan európai folyamatok miatt van szükség.

    Apáti uzsorásozását és gyarmatosításozását szinvonaltalan hülyeségnek nevezte, és megkérte, hogy "ne süllyedjen le a baloldali kocsmák színvonalára". A támadott kormányhatározat pedig egyszerűen a tagországok kötelezettségeinek jegyzéke, amely minden tagországban pont ugyanaz. Apáti persze nem fogadta el a választ, a parlament viszont igen.

    26
  • Baloldali kocsmáros és ingtépésig fajulás

    Az atv.hu „Kilyukasztanám a fejét” Fideszes győzelem, kocsmai verekedés című, 2009 júliusi cikke jó példa arra, hogy milyen is az a baloldali kocsma, amiről Cséfalvay állímtitkár is beszélt.

  • Az utolsó interpelláló, a jobbikos Ferenczi Gábor a szerinte gyanús egészségügyi privatizációk feltárását kérte számon az egészségügyi kormányzaton. Vélelmezése szerint a Fidesz és az MSZP felosztotta az egészségügyi piacot, például a szerinte szociközeli Hospinvestből kivált a Fidesz-közeli Medicist. Idézte a kormány 2010-es vállalását a korábbi privatizáció felülvizsgálatára. Ez szerinte nem történt meg.

    27