Maffiakapcsolatok és zöldbárók miatt mondott le Ángyán

2012.02.27. 15:26
"Az évtizedek alatt kialakult, ellenérdekelt »maffiahálózat« mindent vinni akar a földtől, az erőforrásoktól a támogatásokon át a piacokig." – írta a Vidékfejlesztési Minisztérium lemondott politikai államtitkára a mellette kiálló zöld szervezeteknek.

Levélben köszönte meg a mellette kiálló zöldszervezetek támogatását Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) január közepén lemondott politikai államtitkára. Mint fogalmaz: "jó lelkiismerettel nem tehettem mást, Miniszterelnök Úr pedig sajnos nem adott lehetőséget (...) végső döntésem okainak személyes megbeszélésére".

A volt államtitkár levelében – amely itt olvasható – azt írja, hogy a kormányfő döntését tudomásul vette, ám megfogalmazása szerint ettől világlátása, a magyarság és a magyar vidék, a helyi gazdaság, a helyi közösségek és családok iránti elkötelezettsége nem változott.

14
Fotó: Barakonyi Szabolcs

"Az évtizedek alatt kialakult, ellenérdekelt »maffiahálózat« mindent vinni akar a földtől, az erőforrásoktól a támogatásokon át a piacokig. Mindent vinni akar a vidéki, helyi közösségek, családok elől, és magam, munkatársaim valamint az emberekkel közösen kidolgozott Nemzeti Vidékstratégiánk e zsákmányszerzés útjában álltunk" – mint levelében írja: a társadalom többsége által támogatott Nemzeti Vidékstratégiában megfogalmazott programmal szemben "mohó, zsákmányszerző gazdasági érdekcsoportok", "maffiacsaládok, spekuláns nagytőkés oligarchák és a volt téeszeket, állami gazdaságokat a többiek elől elprivatizáló nagybirtokos »zöldbárók« koalíciója jött létre".

A lemondott államtitkár szerint ez az érdekcsoport elérte, hogy elfogyjon körülötte a levegő, ellehetetlenült a közös vidékstratégiánk megvalósítása, elkezdődött annak gyökeres átalakítása, adott gazdasági érdekcsoportok üzleti tervévé züllesztése, és megindult az állami földterületeknek a meghirdetett birtokpolitikai irányelvekkel gyakorta össze nem egyeztethető bérbe adása.

Ángyán József azt írta, hogy ezzel a körrel és az általa kikényszerített irányváltással nem tudott közösséget vállalni. Ennek jelzésére nem maradt más eszköze, mint lemondásának felajánlása – fejti ki levelében a volt államtitkár. A lemondott államtitkár hangsúlyozta: mélységesen egyetért a miniszterelnöknek azon kijelentésével hogy a gazdasági elitet távol kell tartani a politikai döntéshozataltól.

Ángyán József úgy fogalmazott, hogy a fent nevezett kör egy részét nem számítja a szó igazi értelmében vett elithez tartozók közé, sokkal inkább az elmúlt zavaros évtizedeink gátlástalan, mohó, másokon átgázoló, zsákmányszerző haszonélvezőinek tartja őket. A volt államtitkár – mint fogalmazott – türelmetlenül várja, hogy mikor és milyen eszközökkel kezdődik el e körök eltávolítása a hatalomból. "Erkölcsi megújulás nélkül nincs felemelkedés a magyarság számára" – írta. Megfogalmazása szerint a valódi rendszerváltó, nyílt színi küzdelemben szívesen vesz részt. Szerinte az emberekkel és nem az oligarchákkal kell szövetséget kötni.

Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára január 18-án nyújtotta be lemondását írásban, döntését akkor nem indokolta. Lemondását akkor a Jobbik és az LMP egyaránt sajnálattal nyugtázta. A Jobbik akkor azt írta, hogy megdöbbenéssel értesült az államtitkár lemondásáról. Az ellenzéki párt korábbi közleménye szerint ezzel a vidéket kizsákmányoló, nagybirtokos lobbi győzött. Az ellenzéki LMP ugyanakkor kiadott közleménye szerint Ángyán József távozása a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkári tisztségéből azt jelenti, hogy a magyar mezőgazdaságra maffiaszerűen rátelepült, a politikával szoros kapcsolatban álló hálózatok győzelmet arattak.

Az államtitkár lemondásának felajánlása után nem sokkal 19 zöld szervezet levelet intézett Orbán Viktor miniszterelnökhöz, amelyben azt kérték, hogy a kormány állítsa le a környezetvédelmi és vidékfejlesztési szakemberek elbocsátását, valamint erősítse meg pozíciójában Ángyán Józsefet. Orbán Viktor miniszterelnök januárban elfogadta Ángyán József felmentésre vonatkozó kérését.

Az Index a parlamentben megpróbálta megkérdezni Ángyán Józsefet, de a volt politikai államtitkár a leveléhez semmit sem akart hozzátenni.