23 lemondás véglegesedett a Szolidaritásban

2012.02.28. 11:03
Nem kaptak választ kérdéseikre, ezért hivatalossá vált a Szolidaritás 23 megyei, illetve városi koordinátorának lemondása. A Szolidaritás mozgalom múlt heti, Veszprémben tartott regionális ülésén is felszínre kerültek az Árok Kornél társelnök eltávolítása miatti belső feszültségek.

A 23 koordinátor a veszprémi rendezvényen nyújtotta be lemondását, melyet február 27-ig, hétfőig felfüggesztettek, hogy választ kapjanak a megfogalmazott kérdéseikre. A válasz azonban tájékoztatásuk szerint nem érkezett meg, többszöri felszólításra sem, ezért lemondásuk véglegessé vált és közleményt adtak ki.

A veszport.hu értesülése szerint a közleményben úgy fogalmaztak, törekvéseik és szándékuk ellenére valamilyen oknál fogva azon kezdeti irányelvek, melyek a mozgalom beindításakor célok voltak, nem vagy nehezen valósultak, valósulnak meg, illetve folyamatos probléma az alulról jövő kezdeményezések és a központi döntések között és hiányolták az egyeztetéseket, az információáramlást.

Véleményük szerint a három társelnök, Székely Tamás, Székely Sándor és Kónya Péter nem az eredeti irányvonal szerint halad, Árok Kornél viszont a mozgalom indulásakor meghatározott úton járt.

Úgy vélik, az "Egy mindenkiért, mindenki egy ellen" elv kezd teret nyerni a társelnöki karban és azt látták, hogy valamilyen oknál fogva csak az a szempont, hogy három társelnök lejárassa, ellehetetlenítse a negyediket.

Emellett ellentétes információkat kellett volna továbbítaniuk a mozgalom tagjai felé, például először azonnali kormányváltásról történt kinyilatkoztatás volt a cél és irányvonal, majd később az, készüljenek a 2014-es választásokra.

Ezek a problémák először a három vas megyei koordinátor, majd több megyei és városi tisztségviselő lemondásához vezettek már február 20-a előtt. Árok Kornél akkori eltávolítása után viszont már azok is átértékelték és kielemezték a kialakult helyzetet, akik még addig nem mondtak le megbízott tisztségükről. Árok Kornél eltávolítását a mozgalom társelnöki posztjáról sokan nem értik, hiszen ő soha nem csinált abból titkot, hogy tagja a Szövetség az Egységes Magyarországért elnevezésű bejegyzett pártnak. Tagja és nem tisztségviselője. Mint ahogyan azon szándékát sem titkolta, hogy hivatásos szolgálati viszonyának megszűnését követően a párt soron következő kongresszusán tisztségre fog pályázni.

A Magyar Szolidaritás Mozgalomhoz csatlakozottak között sokan vannak, akik valamilyen pártnak tagja, az egyik társelnök egy másik szervezetnek is a társelnöke. A lemondottak véleménye szerint bizonyos jelek arra engedtek következtetni, hogy valakik a háttérből politikai befolyással is próbálnak a mozgalomra esetleg még nyomást is gyakorolni, illetve a mozgalmon keresztül kívánnak a politika színterére fel vagy inkább visszakapaszkodni, és a Magyar Szolidaritás Mozgalmat általuk nem ismert - ennek nyomán nem is támogatható - célokra felhasználni.

A 23 koordinátor a közlemény szerint a jövőben tovább dolgozik az általuk kitűzött célok elérésért, de azt nem a Szolidaritás keretein belül tesszük.