Csütörtöktől új okmányokat kapunk

2012.02.28. 13:15

Csütörtöktől már nem állítanak ki Magyar Köztársaság feliratú útleveleket, személyi igazolványokat és vezetői engedélyeket, az új alaptörvénynek megfelelően azokon a Magyarország elnevezés szerepel majd – közölte Vetési Iván, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEK KH) elnöke, aki bemutatta az új országnevet tartalmazó mintaigazolványokat. Az érvényes, Magyar Köztársaság feliratú okmányokat nem kell lecserélni.

D MTZ20120228015
Fotó: Máthé Zoltán

A január elsejétől hatályos alaptörvényben rögzített országnév-változtatás miatt az okmányokat – a látható és a szabad szemmel nem látható részeken – összesen 167 ponton kell módosítani. Ez érinti például az útlevelet, a személyazonosító igazolványt, a lakcímigazolványt, a jogosítványt, a forgalmi engedélyt és a magyarigazolványt is.

A KEK KH a költségek minimalizálása érdekében nem január elsejétől változtatta meg az okmányok feliratát, hanem folyamatosan, a meglévő készletek kifogyásával párhuzamosan történik meg az átállás, az év végéig minden okmány esetében. Március elsejétől már csak Magyarország feliratú útlevelet, személyi igazolványt és jogosítványt állítanak ki, az azonban előfordulhat, hogy valaki még március elején is Magyar Köztársaság feliratú igazolványt kap kézhez, ha azt február végén igényelte.

Útlevélhez akár már 24 óra alatt is hozzá lehet jutni, így az első, Magyarország feliratú okmányok akár már március másodikától forgalomba kerülhetnek.

Az átállás költségét firtató kérdésre a KEK KH vezetője azt válaszolta: az átállásnak nincs plusz költsége, az okmányok nem lettek drágábbak. Megjegyezte, bizonyos mennyiségű okmánykészletet biztonsági tartalékként megőriznek.