A Fidelitas taníttatná a vakon gépelést

2012.02.29. 14:57

Vizsgálja meg a vakon gépelés oktatásának lehetővé tételét az oktatási államtitkárság a Nemzeti alaptanterv (NAT) elfogadása előtt - javasolja a Fidelitas.

Oroján Sándor operatív elnök szerint a XXI. század fiatal nemzedéke sokkal inkább a billentyűzetet, érintőképernyőt használja már ma is szöveg rögzítésére, mintsem a kézírást. A vakon gépelés emiatt fontos kompetencia minden magyar fiatal számára, aminek elsajátítása hatékonyabb jövőbeni munkavégzést, előnyösebb munkaerő-piaci pozíciót is jelenthet - indokolta a kezdeményezést.

Oroján Sándor elmondta, mára bizonyított tény, hogy a fejfájás gyakori okozója a szemek gyakori, heves mozgatása, ami például nehézkes gépelés közben alakul ki. A gépelés oktatása tehát fontos a diákok egészsége szempontjából is - hangsúlyozta, megjegyezve, hogy a készülő Nemzeti alaptanterv jelenlegi formájában nem foglalkozik a vakon gépelés oktatásával.

A társadalmi vita keretében az új NAT-ot március 2-ig lehet véleményezni, a felvetéseket az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet honlapján várják. A NAT módosítása összefügg a 2011. december 20-án elfogadott, a nemzeti köznevelésről szóló törvény szövegével. A 2012. szeptember 1-jétől életbe lépő törvény alapján a NAT a tervek szerint 2013. szeptember 1-jétől felmenő rendszerben, az 1., 5. és 9. évfolyamon tanulók számára lép életbe.