Az ügyészség eljárást indított Biszku ellen

2012.02.29. 21:35 Módosítva: 2012.02.29. 22:05
Biszku Béla

A Fővárosi Főügyészség a Jobbik feljelentése nyomán eljárást indított Biszku Béla egykori belügyminiszter ellen az 1956-os forradalmat követő megtorlásokban vállalt szerepe miatt.

Az m1 szerda esti Híradójában emlékeztettek: a Jobbik a január elsejétől hatályos - az emberiesség elleni bűncselekmények elévülhetetlenségéről és a kommunista diktatúra alatt elkövetett bűnök üldözéséről szóló - törvényre hivatkozva tett feljelentést február közepén Biszku Béla ellen.

Az Országgyűlés tavaly december 30-án minősítette elévülhetetlennek az emberiesség elleni bűncselekményeket, és határozott a kommunista diktatúrában elkövetett egyes bűncselekmények üldözéséről a fideszes Gulyás Gergely javaslatára. Az indítványt egyhangúlag fogadta el a parlament.

Gulyás Gergely korábban azt mondta, a törvénnyel lehetővé tennék, hogy az 1956-os forradalom utáni megtorlások "megrendelőit" és esetlegesen az akkori igazságszolgáltatás szereplőit emberiesség elleni bűntettek miatt felelősségre vonják. Hozzátette, előterjesztésük egy igen szűk személyi kört, legfeljebb néhány tucat embert érintene. Közülük megnevezte Biszku Béla korábbi kommunista belügyminisztert, a forradalom utáni megtorlások egyik irányítóját.

Szilágyi György és Apáti István jobbikos képviselők az 1956-os forradalmat követő megtorlásokban vállalt szerepe miatt felbujtóként szándékos emberölés, súlyos testi sértés, kényszervallatás és jogellenes fogva tartás, elkövetőként pedig bűnpártolás, hűtlenség és felségsértés - jelenleg hazaárulás - bűncselekményének gyanúja miatt jelentették fel Biszku Bélát.

Szilágyi György hangsúlyozta: szerintük a fenti bűncselekmények elkövetése köztudomásúnak minősül, ezért remélik, hogy minél gyorsabban befejeződik az eljárás és elítélik Biszku Bélát. A feljelentéshez egyébként bizonyítékként mellékelik az 1956-os forradalom után kivégzett emberek listáját is - tette hozzá.

Biszku ellen korábban is vádat emeltek a „nemzeti szocialista és kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása” bűntett miatt. A vádirat szerint Biszku Béla egy 2010. augusztus 4-i televíziós műsorban nagy nyilvánosság előtt a kommunista rendszer bűneit jelentéktelen színben tüntette fel.

Biszku 1957. május 9-től 1961. szeptember 13-ig volt belügyminiszter, majd egy évig még a Minisztertanács elnökhelyetteseként dolgozott.