Elmarad a BKV-sztrájk

2012.03.02. 15:54

Megállapodás született pénteken a BKV és a közlekedési vállalat érdekképviseletei között, olvasható a BKV közleményében. A sztrájkot korábban bejelentő szakszervezeti vezetők az Indexnek elmondták, elmarad a sztrájk, de hangsúlyozták, hogy a megállapodás átmeneti, és a BKV igazgatótanácsa még nem bólintott rá.

A megállapodás a közlemény szerint a korábbi kollektív szerződésnél jóval takarékosabb, ugyanakkor a BKV dolgozóinak alapvető bérjellegű juttatásait biztosítja. A béren kívüli juttatások azonban csökkennek, ami mintegy évi 5 milliárd forint megtakarítást eredményez a BKV gazdálkodásában.

Jáger István, a metró- és HÉV-vezetőket tömörítő Fővárosi Közlekedési Dolgozók Demokratikus Szakszervezete elnöke elmondta, hogy a megállapodásban nagyjából rendeződtek azok a kérdések, amiért a múlt hét végén sztrájkot helyeztek kilátásba a metróvonalakon, így a sztrájk elmarad.

Gulyás Attila, a korábban általános BKV-sztrájkot belengető szakszervezeti tömörülés, a VTDSZSZ elnöke az Indexnek azt mondta, hogy átmeneti megállapodás született: júliusig változatlanul maradnak a foglalkoztatási rendek, keretbeosztások; maradnak a bérpótlékok; a munkaközi szünet továbbra is fizetve lesz. Megmarad a fizetésielőleg-keret, a vállalati segély, a munkásszállók, az üdülés biztosítása a vállalati üdülőkben.

Cserébe lemondtak a havi étkezési utalványról (az év első két hónapját kivéve), és a nyugdíjpénztári hozzájárulásról. A családtagok utazási igazolványának ügyét a BKV jogászai kivizsgálják, addig is (júliusig) egy szabadon választott családtag kaphat ingyenbérletet. Gulyás szintén megerősítette, hogy a sztrájk elmarad, legalábbis júliusig biztosan.